Slumpfunnen & Förhörd..

2024-03-20
Känns detta verkligen inte planerat...

https://www.svd.se/a/xg17xp/aklagaren-tror-inte-nagon-letat-efter-najah-al-shammari
"Najah al-Shammari greps på måndagen på Arlanda och förhör med honom skulle hållas av polis vid lunch dagen efter.
Han är ursprungligen från Irak och kom till Sverige 2009. al-Shammari återvände till Irak där han var försvarsminister under 2019–2020. Fram tills i måndags var han anhållen i sin utevaro, misstänkt för grovt bidragsbrott.
Polisen ville på tisdagen inte ge några kommentarer eller bekräfta att förhöret hade hållits. Inte heller åklagare Jens Nilsson kunde ge besked.
– Jag vet inte om han har förhörts, men de (polisen, reds anm) hade väl hört av sig om han inte hade dykt upp, säger han.
Han räknar inte med att begära häktning av Najah al-Shammari.
– Nej, det tror jag inte med tanke på att det är så gamla gärningar. Dessutom är han skriven i Sverige och har sin familj här.
Du är inte orolig för att han ska avvika?
– Det kan man inte garantera, men jag tyckte inte det fanns skäl att begära honom häktad.
Han har ju bott i Sverige sedan våren 2023, har han hållit sig undan polisen?
– Jag tror inte det är någon som har letat efter honom. Polisen har tusentals sådana ärenden.
Det var en slump att man hittade honom?
– Slump och slump, jag vet inte exakt vilken kontroll som sker när man kommer till Sverige. Uppenbarligen upptäckte man att han var efterlyst.
Arbetet med förundersökningen mot Najah al-Shammari, som gäller grovt bidragsbrott, ska nu återupptas. Den har pågått i flera år och Jens Nilsson ska nu sätta sig in i det på nytt.
– Jag har haft funderingar på att lägga ner förundersökningen, men nu ska jag sätta mig in i detaljerna och avgöra om åtal ska väckas eller inte.
Brottsrubriceringen är grovt bidragsbrott, vilket i teorin – om det blir ett åtal och Najah al-Shammari döms för brottet – kan ge fängelse.
– Men det brukar man inte få om det inte handlar om miljonbelopp. Det är inte något bötesbrott, så om det inte blir fängelse så kan det bli villkorligt eller skyddstillsyn, säger Jens Nilsson.
Najah al-Shammari greps på måndagen av gränspolisen på Arlanda, enligt uppgifter från TV4.
Efter att han kom till Sverige sökte han asyl. 2011 fick han permanent uppehållstillstånd, fyra år senare beviljades han svenskt medborgarskap. Under åren i Sverige saknade han regelbunden sysselsättning och fasta inkomster och levde på socialbidrag.
Först när de svenska myndigheterna 2019 fick klart för sig att Najah al-Shammari var minister med lön från den irakiska staten, stoppades utbetalningarna till honom. Utredningar drogs då igång om bidragsbedrägeri och folkbokföringsbrott."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram