Storoffensivsplanerande Ryssland I SvD

2024-03-18
Några måste ju som bekant hålla grytan kokande så att folkbildningen kan fortsätta..

https://www.svd.se/a/Xbx9Xo/ny-rapport-ryssland-planerar-stor-offensiv-mot-ukraina-i-sommar
"Ryssland planerar en ny offensiv i Ukraina under sommaren. Det spår den inflytelsrika amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW).
”Ryska styrkor kommer sannolikt att fortsätta pågående offensiva ansträngningar för att destabilisera ukrainska försvarslinjer under våren 2024, samtidigt som de förbereder sig för en prognostiserad ny offensiv insats under sommaren”, skriver ISW i en rapport.
Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan, påpekar att tankesmedjan även tidigare flaggat för en stor rysk offensiv och fått fel. Han beskriver ISW som stundtals alarmistisk men håller med om att Ryssland haft medvind den senaste tiden.
– Ryssland har tydligt initiativet. Efter den ryska segern i Avdijivka så fortsätter man att trycka på, och man tar terräng, konstaterar Joakim Paasikivi.
Efter flera månaders krigande tog Ryssland i februari kontroll över den ukrainska staden Avdijivka, en stad som innan kriget hade 30 000 invånare och som ligger strax utanför den ryskkontrollerade storstaden Donetsk i östra Ukraina.
Avdijivka är den första staden som erövrats av ryssarna efter Bachmut i höstas. Av det skälet bedöms stadens fall också vara ett symboliskt nederlag för Ukraina.
Allvarlig situation vid fronten
Ukrainas försvarschef varnade tidigare i veckan för att situationen vid den 100 mil långa fronten är allvarlig. Enligt honom blir läget allt mer komplicerat – samtidigt som ryska soldater hotar att avancera djupt in i Ukrainas stridsformationer.
Joakim Paasikivi vill nyansera den senaste tidens utveckling.
– Framgångarna som det rapporteras om i Bachmuts förorter, eller vad man nu kan kalla trakterna kring Avdijivka, rör sig om några kilometer i ett land som är 1,3 gånger så stort som Sverige, påpekar han.
– Det handlar inte om några våldsamt stora framgångar.
– Båda arméerna slåss på gränsen av sin förmåga. Ingen av dem har några ess i rockärmen som det ser ut nu.
Offensiv kräver mer materiel
Enligt Paasikivi går det knackigt för ryssarna som nu tvingas skicka äldre versioner av stridsfordon för att fortsätta kriget. Ukrainska drönare har dessutom flera gånger lyckats attackera mot ryska raffinaderier de senaste veckorna, senast på lördagen.
– Det gör ju att ryska inkomster och drivmedel drabbas, säger Joakim Paasikivi.
En rysk sommaroffensiv förutsätter, enligt Paasikivi, också att det finns en kontinuerlig tillförsel av framförallt materiel på den ryska sidan, vilket inte är helt givet är uppnåeligt.
– I synnerhet inte när ukrainarna nu har accelererat sin asymmetriska offensiv mot den ryska oljesektorn, säger Joakim Paasikivi.
En av Ukrainas utmaningar är att förse armén med tillräckligt många soldater.
– Det som skulle kunna göra att ryssarna får möjlighet att göra en offensiv i sommar är att Ukraina helt sjabblar bort personalförsörjningen. Man har skapat egna problem genom att man inte har ett väl fungerande mobiliseringssystem.
Stöd från väst försenas
Ett annat problem för Ukraina är om väst inte levererar tillräckligt med krigsmateriel. För ett par veckor sedan hävdade Ukrainas försvarsminister att hälften av de utlovade vapenleveranserna från väst försenats. USA utlovade tidigare i veckan 300 miljoner dollar som ska användas för att stötta Ukraina.
Men pengarna anses bara räcka i ett par veckor, och i USA vägrar den republikanska talmannen Mike Johnson att låta representanthuset rösta om ett betydligt större stödpaket på 60 miljarder dollar.
Detta trots att paketet redan fått tummen upp från senaten och har stöd av en majoritet av politikerna i representanthuset, rapporterar Washington Post.
Så här långt har USA godkänt över 44 miljarder dollar i militärt bistånd till Ukraina sedan Rysslands invasion. Men pengarna som godkänts av kongressen tog slut i januari.
– Den springande punkten är ju naturligtvis, kommer det amerikanskt stöd eller inte? Och det är lite svårsiat. Det finns ju en majoritet som är för, men frågan är om minoriteten i kongressen blockerar det tills man ser om Trump blir president eller inte, säger Joakim Paasikivi.
Under tiden fortsätter Europa att stötta Ukraina.
På fredagen hölls ett toppmöte i Berlin mellan Tysklands Olaf Scholz, Frankrikes president Emmanuel Macron och Polens premiär­minister Donald Tusk. I samband med det sa Scholz att länderna ”med omedelbar verkan” ska upphandla ”ännu fler vapen till Ukraina på världsmarknaden.”
Efter ett initiativ från Tjeckien planeras en leverans av 800 000 artillerigranater till Ukraina efter hjälp från 18 länder, inklusive Sverige.
Utan stöd blir sommaren farlig
Enligt Joakim Paasikivi byggs Europas förmåga att producera försvarsmaterial kontinuerligt upp, även om det sker långsamt och från en ganska låg nivå.
Han ser inga förestående tecken på en ukrainsk kollaps, i alla fall inte det närmaste halvåret.
– Det är inte så att ukrainarna står med helt tomma lador och utan förutsättningar att få mer. De bygger ju upp sin egen försvarsmateriel­produktion också. Men visst, det är ju inte en munter situation utan amerikanskt stöd, säger Joakim Paasikivi.
– Det finns en möjlighet att det blir farligt i sommar om Ukraina inte får tillräckligt med stöd och ryssarna kan fortsätta som de gör."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram