Rysk Åtkomstvilja I Ericsson

2024-03-18

https://sverigesradio.se/artikel/ryssland-ville-at-detaljerad-teknisk-information-om-svenska-mobilnat
Publicerat idag kl 07.04
Nu har yppandeförbud och stora delar av sekretessen släppts kring spionhärvan på Ericsson, där en före detta anställd dömdes till åtta års fängelse för grovt spioneri för Rysslands räkning.
Ekot kan berätta att den information som den ryska underrättelsetjänsten specifikt var ute efter var detaljerad teknisk information om hur man kan avlyssna svenska mobilanvändare och störa ut det mobila bredbandsnätet.
– Informationen som är utplockad var framförallt tjänlig om man ville skada och manipulera systemet, eller avlyssna det, säger Runar Viksten, tidigare chefsrådsman vid Stockholms tingsrätt.
Det var i slutet av 2002 som en man greps på bar gärning när han skulle lämna över topphemlig information från sin tidigare arbetsgivare Ericsson till en rysk underrättelseofficer. Med hjälp av två anställda på Ericsson hade han samlat på sig och lämnat över stora mängder information i utbyte mot pengar.
Efter att Säpo kommit dem på spåren fick Gösta Lemne, som var teknologichef för radio inom Ericsson, i uppdrag att i hemlighet övervaka vilka dokument som plockades ut.
– Mot slutet började det dyka upp riktigt känsliga saker, värda stora belopp, och sådant som Försvaret tyckte var anmärkningsvärt också, berättar han.
Totalt handlade det om 2 700 dokument. Efter tillslaget hittade polisen även bland annat en personsökare för kodade meddelanden, en kalender med mötestider, och beställningar på specifika Ericssondokument som den ryska underrättelsetjänsten ville ha.
– Det fanns beställningslistor där man hade antecknat vad han borde titta efter och vad han skulle uppmana sina underagenter att leverera, säger Runar Viksten.
Var det specifikt sådana uppgifter som skulle kunna skada Sverige som efterfrågades?
– Ja absolut, i och med att 3G-tekniken skulle komma att användas brett inom hela totalförsvaret, säger han.
I tidigare hemligstämplade dokument kan man läsa att dokumenten bland annat handlade om ”systemets och dess noders uppbyggnad, drift och övervakningssystem, abonnentregister, transmission, gränssnitt och kommunikationssystem. Vidare finns dokument om till exempel bluetooth, IP-teknik, trådbunden bredbandsaccess”.
– Det fanns avancerad information och dokumentation om hur man optimerar och driver systemet, alltså mycket avancerade detaljer, säger Gösta Lemne.
För Ericssons del uppskattades de potentiella skadorna till miljardbelopp om informationen hade spridits. Försvarsmaktens menbedömning omfattas fortfarande av sekretess. Men informationen hade kunnat användas för att förstöra för exempelvis markstridskrafter i krig, tåg- och flygtrafik, kärnkraftverk och annat. Och hade spioneriet inte stoppats i tid hade konsekvenserna kunnat bli allvarliga, säger Runar Viksten.
– Ja, hade inte Säpo fått upp ögonen för att de här underrättelseofficerarna drev agenter i Sverige hade verksamheten kunnat fortgå. Och det är klart att det hade fått stora konsekvenser. Framförallt i form av att en angripare, i det här fallet Ryssland, hade kunnat få goda möjligheter att störa ut ledningssambandssystem och annat som byggde på den här tekniken. Och det är klart att i händelse av krig hade det kunnat få stora konsekvenser på förmågan att leda över hela fältet, säger han.
Mannen nekade till brott, men dömdes till åtta års fängelse. Ekot har sökt honom utan att få svar.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram