Kate-Gate Konspirationsteorier I SvD

2024-03-18
Ja det förefaller som att det biter sig fast...

https://www.svd.se/a/VPy59p/sa-blev-kate-middletons-bild-till-konspirationsteorier
"LONDON Adelaide Cottage ligger mitt ibland de avskärmade ägorna kring slottet i Windsor. Ovanför susar flygplan på väg till och från Heathrow. London är bara 40 kilometer österut. Varje år besöker över en miljon turister den stora parken söder om slottet där forna kungligheter jagade hjort. Men näraliggande Little Park är hemlig och avskärmad. Det är där prinsen och prinsessan av Wales nu uppges bo, i en stuga med rosa väggar.
Det är svårt att hitta bilder av huset på nätet. Det är en privat och skyddad plats, i ett liv som annars ska levas i offentligheten.
Det uppges vara där prinsessan Catherine – eller Kate Middleton som många fortfarande kallar henne – återhämtar sig efter sin bukoperation. Där befinner hon sig medan världsmedier och internetdetektiver spekulerar kring hennes hälsa och hennes äktenskap.
Den senaste veckans händelser har beskrivits som en totalvurpa i förhållandet mellan kungafamiljen och folket.
Det började med bilden som släpptes av Kensington Palace i samband med att britterna firade Mors dag.
Fotografiet fick stor uppmärksamhet. Det var den första officiella bilden av prinsessan Catherine efter flera veckor då diskussionerna om henne på sociala medier som X, Tiktok och Reddit blivit allt vildare och mer hejdlösa. Många undrade varför prinsessan, som visat upp sig på trapporna utanför sjukhuset kort efter att hon fött sina barn, nu plötsligt inte synts till alls. Trots att slottet i januari meddelade att hon var sjukskriven fram till påsk på grund av en bukoperation.
På bilden sitter prinsessan Catherine omgiven av sina barn. Alla ler stort och ser lyckliga ut. Enligt slottet var det prins William som tagit fotot.
Problemet var att bilden var manipulerad. Den drogs snabbt tillbaka av fyra stora bildbyråer som gick ut med en ”kill notice”. Det innebar att bilden inte längre fick publiceras eftersom man inte kunde lita på källan.
Bilder ska granskas noggrannare
I en intervju med BBC säger bildbyrån AFP:s direktör för globala nyheter, Phil Chetwynd, att byrån var tvungen att fatta beslutet eftersom bilden så tydligt bröt mot organisationens regler och eftersom slottet inte svarade på deras frågor eller skickade över originalbilderna.
– De senaste gångerna vi dragit tillbaka material på det här sättet handlade det om bilder från Nordkoreas nyhetsbyrå eller från Irans nyhetsbyrå, säger Chetwynd.
Han tillägger att Kensington Palace inte längre är en av nyhetsbyråns ”tillförlitliga källor”, vilket innebär att slottets bilder nu kommer att granskas noggrannare.
Prinsessan Catherine bad snabbt om ursäkt för att hon liksom ”många amatörfotografer” manipulerat bilden. Men det satte inte stopp för spekulationerna. Tvärtom.
De började sippra ut i mer etablerade kanaler, främst i USA. Förra veckan lyfte tv-personligheten Stephen Colbert upp ett sex år gammalt rykte om prins Williams påstådda otrohet i sitt program The Late Show. Programmet uppges ses av närmare tre miljoner amerikaner. Colbert gick dessutom längre än många andra och namngav prinsens påstådda älskarinna.
Den kontroversiella brittiska mediepersonligheten Piers Morgan eldade också på ryktena på sin Youtube-kanal genom att säga:
– Jag har fått höra saker om det som händer, som, även om bara hälften av det är sant, är mycket alarmerande. Jag vet inte vad jag ska tro på och det gör ingen av oss, vi är ju inte där.
Men i söndagens upplaga av The Times får ryktena mothugg. ”Vänner” till prinsparet, alltså anonyma källor, uttalar sig om prinsen och prinsessan av Wales. De säger bland annat att prinsparet hoppats att allmänheten skulle ha respekterat deras önskan om att prinsessan skulle få ha ledigt och ha möjlighet att återhämta sig i lugn och ro efter sin operation.
– Det är inte så att de inte trodde att folk skulle spekulera och vara intresserade av dem, men de trodde ändå att de skulle få den ledighet de bett om. Vilket de fick i ungefär en månad.
Konspirationsteorier tog fart
I slutet av februari drog prins William på kort varsel sig ur en minnestjänst för sin gudfar, kung Konstantin II av Grekland. Kensington Palace uppgav att orsaken var ”personliga skäl”.
Det var då ryktesspridningen och konspirationsteorierna tog fart på allvar.
Hittills har nästan alla stora brittiska medier valt att inte nämna ryktena. Många har skrivit om bildmanipuleringen och om diskussionerna kring om man kan fortsätta lita på kungafamiljen. Tidningen The Independent har släppt en profil på prins Williams påstådda älskarinna – utan att förklara varför hon – som en privatperson inom adeln – plötsligt omnämns.
En förklaring till varför de brittiska medierna är så försiktiga läggs fram av den före detta kungliga journalisten Ellie Hall. Hon bevakade kungafamiljen för webbsidan Buzzfeed i tio år och har nu skrivit en utredning om ryktesspridningen och konspirationsteorierna för the Nieman Foundation, universitetet i Harvards institut för journalism.
Hon beskriver slottets presstrategi som kaotisk, med olika grupper som inte alltid agerar samstämmigt.
– En familjemedlems anställda kan släppa falskt och undergrävande skvaller om en annan familjemedlem så att deras chef framstår i bättre dager.
Hon tillägger att kungafamiljen nästan aldrig uttalar sig ”on the record”, alltså officiellt, så att de kan citeras. I stället är det en värld där de flesta uppges förlita sig på anonyma källor. Och därför uppges kungafamiljens PR-team vara inflytelserikt.
– De kan kontrollera mycket eftersom det är de som kan ge journalisterna tillgång till kungafamiljen, skriver Ellie Hall.
Nya utmaningar för kungafamiljen
I en artikel på den akademiska webbsidan The Conversation frågar sig de australiensiska akademikerna Naomi Smith och Amy Clarke varför det verkar som om Kensington Palace verkar ha förlorat kontrollen över diskussionen.
Det beror enligt dem på den digitala världen som innebär nya utmaningar för kungafamiljen.
– Konspirationsteorier skapas och sprids på kaotiska och snabba sociala medieplattformer som X och TikTok. Den så kallade Kate-gate är första gången slottet tvingats handskas med en modern konspirationsteori som sprids på nätet.
Enligt dem är öppenhet och transparens viktigt för att återfå allmänhetens förtroende.
Även andra är inne på samma linje.
Enligt det amerikanska magasinet Newsweek måste prinsen och prinsessan av Wales agera för att stoppa ryktesspridningen.
”Krisen kommer inte att blåsa över om de inte gör något. Ett framträdande i offentligheten där de uppträder varmt mot varandra kunde hjälpa”, föreslår magasinet.
Men prinsparets vänner uppges uppfatta det hela som orimliga krav på kungligheterna, särskilt då prinsessan återhämtar sig från en operation.
– Hon är ingen ”show pony” (utställningshäst), säger en anonym källa om prinsessan Catherine till The Times.
Samtidigt beskriver flera kungliga experter hur monarkin är beroende av folkets stöd.
– I dag måste de se till att de är populära för att upprätthålla monarkin och de gör det genom medierna, säger Laura Clancy, expert på kungafamiljens förhållande till medier, på University of Lancaster, i en tidigare intervju med SvD.
Hon beskriver det som en skicklig dans mellan öppenhet, hemligheter och mytbildning. Det var något drottning Elizabeth ofta uppges ha lyckats med väl under sin långa tid som monark.
Men den dansen sker nu i en allt mer digital värld där:
”Folk förlorat förtroende för både kungafamiljen som institution och för de organisationer som bevakar monarkin”, enligt journalisten Ellie Hall."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram