Hyfsat Symptombeskrivande I DN

2024-03-16
Detta är hyfsat symtombeskivande...

https://www.dn.se/kultur/linus-larsson-snart-ar-det-en-lyx-att-bli-uppraggad-av-en-manniska/
"För sex år sedan skrev jag om hur en kvinna i Montreal satt på Tinder och låtsades vara en medelålders man. Till en potentiell dejt skrev hon: ”Gillar du Pink Floyd? Cool. Jag såg dem live 1977.” Kvinnan var född 1992.
Men hon var ingen bedragare utan anställd på företaget Vida, Virtual dating assistants, som erbjuder outsourcad kärleksjakt. Den som vill hitta en livskamrat (eller ligga) men inte har tid att svajpa och kallprata i chatten kunde anlita Vida. Företagets personal tog över kundens konto, valde de bästa bilderna och skötte allt inledande snack, med målsättningen att få till en träff. De arbetade på ackord, med ett fast arvode för varje färdigcharmat dejtningsobjekt.
Cyniskt, klagade vissa när de läste om hur Vida använde dataanalys för att förstå vilka komplimanger som fungerade bäst. Bu för industrialiserat flörtande, sa andra om företagets reklam som lovade dejterna ”levererade på silverfat”.
Nu framstår det som rena lyxen att bli uppraggad av någon som visserligen är en bluff, men åtminstone människa. I dag kan den som inte orkar hantera kärlekslivets fotarbete givetvis överlåta det till AI-system.
Tjänsten Cupidbot erbjuder det för 30 dollar i månaden. Då ingår att roboten tar över dejtningskontot och charmar upp så många som möjligt.
”Du ser ut som en hjärtekrossare”, skriver den till en servitris som heter Baylee.
”Tvärtom”, svarar hon.
”Så du är en tjej jag kan låta min kära italienska mamma träffa?”
Det blir fullträff, bara att föreslå en glassdejt och Baylee skickar sitt nummer. Pling i telefonen: Din robot har lurat av ännu en kvinna kontaktuppgifter. Så snabbt gick det, åtminstone i marknadsföringen som detta exempel kommer från.
Man kan välja om boten ska låta flörtig, poetisk (nåja) eller skämtsam. Den utlovar att lära sig ens smak och bara söka kontakt med dem man tycker är snygga.
Cupidbot är åtminstone gjord för riktiga människor som söker riktiga dejter. Andra AI-verktyg automatiserar processen där ett kvinnligt konto söker kontakt med så många kärlekskranka män som möjligt och lockar dem till en betald Onlyfans-prenumeration. Det kallas simp farming, efter slanguttrycket för en person som till självutplåningens gräns hänger i hasorna efter någon hen beundrar. Tack vare AI-utvecklingen kan de håvas in i stora mängder som om de vore odlad lax.
Jag brukar tänka på att Tinder har varit stort i så många år nu, att det finns en hel generation barn vars genetiska uppsättningar är resultatet av appens algoritmer. Hade man på Tinders huvudkontor filat lite på koden så hade två andra personer kanske mötts och ett annat barn blivit till.
Om chattrobotar tar över kallpratets dejtningsfas så skulle AI-inflytandet över artens fortlevnad öka ytterligare.
Men det måste hända att två dejtningsrobotar möter varandra. De kanske börjar med att nämna italienska mammor, berömma hårfärger och prata om leenden. Med stigande frustration skulle de snärja in sig i hopplösa charmningsförsök, desperata att komma över den andres telefonnummer men förprogrammerade att inte lämna ut sitt eget.
Två brunstiga mjukvaror i en dödsdans. Det är kanske inte AI-apokalypsen som vi tänkte den, men nästan lika deppigt."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram