Ryskt Vapenhotsröstande I Expressen

2024-03-15
"Den ryska presidentadministrationen har lagt hundratals miljarder rubler på att säkerställa en smidig vinst för Vladimir Putin i helgens ryska presidentval. Med en landsomfattande propagandakampanj och total kontroll över tv, sociala medier och nyhetsmedier hoppas de få upp det verkliga valdeltagandet så högt som möjligt för att slippa fuska mer än nödvändigt, något Expressen tidigare kunnat avslöja i projektet Kremlin Leaks.
Särskilt viktiga är de områden som Ryssland kallar sina nya regioner – de ockuperade delarna av Ukraina som illegalt annekterats av Ryssland. Invånarna i de ukrainska områdena Kherson, Luhansk, Donetsk och Zaporizjzja har med byråkratiska medel i stor omfattning tvingats bli ryska medborgare. Och nu tvingas invånarna också vara med och välja Vladimir Putin som Rysslands nästa president.
Från Mariupol, som ryska styrkor för två år sedan tog kontrollen över efter brutala strider som dödade en stor del av civilbefolkningen, rapporterar nu ryska medier om glada invånare som deltar i presidentvalet.
– För oss är det en fest! Vi får för första gången välja Rysslands president. Vår röst kommer avgöra vilket land vi kommer att leva i, påstås en anonym invånare i Mariopul ha sagt enligt Komsomolskaja Prava.
Tvingar invånarna att rösta
Till statliga Ria Novosti påstår vice ordförande för valkommissionen i distriktet att de förväntar sig ett högt valdeltagande.
– Invånare i Mariupol röstade mycket aktivt, många tog gärna vara på möjligheten att rösta på sin gård och tackade oss. Men vi förväntar oss fortfarande ett högt valdeltagande i dag, säger vice ordföranden Liliya Krivyak.
I de regioner som ligger nära fronten har förtidsröstningen pågått under en tid.
På gårdarna i bostadsområdena har tillfälliga vallokaler upprättats, allt under övervakning av beväpnade män, soldater eller poliser från ryska styrkor.
Ryska propagandafilmer som ska visa hur befolkningen i de ockuperade områdena nu fritt väljer Putin blir i stället till övertydliga bevis på just hur ofritt valet är.
98-åriga invånaren Evdokia Vihrova i Severodonetsk i norra Luhansk-regionen får hembesök för att rösta.
En film som kommit att delas i sociala medier visar hur den 98-åriga invånaren Evdokia Vihrova i Severodonetsk i norra Luhansk-regionen får hembesök för att rösta.
Det är den statliga nyhetsbyrån TASS som filmar hur en maskerad polis i kamouflageuniform, hjälm och med en kalasjnikov på bröstet knackar på dörren. I släptåg har han, förutom kameramannen, med sig en valarbetare med en valurna i genomskinligt plexiglas.
En förskräckt kvinna öppnar dörren i morgonrocken.
”Vi har kommit för att ni ska rösta” säger valarbetaren och sätter sedan en penna i handen på den gamla kvinnan.
Polisen står bredbent i bakgrunden med händerna på vapnet.
”Det här från hjärtat” säger kvinnan när hon lägger ner valsedeln i urnan.
Enligt nyhetsbyrån AP finns det flera rapporter om hur ryska myndigheter tvingar invånarna i ockuperade områden att rösta och hur de hotas med indragen sjukvård och bidrag. Ett dussintal ukrainare som vägrat rösta har gripits, enligt människorättsaktivister."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram