Miljongömmande Barnhandlarhjälp

2024-03-15

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/76Xlq8/klart-brodkon-ringlar-i-kristerssons-stockholm
Får du hem tidningen Connoisseur? Deras slogan är ”If it’s not millionaire – it’s not Connoisseur”. Tidningen skickas bara hem till den som har en årsinkomst på minst 2,6 miljoner kronor. I deras årliga undersökning av läsarna sticker en sak ut: svenska miljonärer är rikare än någonsin. Men de är också hemligare än någonsin.
Sju procent av alla som får hem tidningen sitter på över 100 miljoner kronor. Förra året låg siffran på tre procent. ”Det är helt unikt. Vi har aldrig sett något liknande, det finns väldigt mycket pengar i landet”, säger grundaren Susanne Ytterskog.
Men det är mycket hemlighetsmakeri kring våra miljonärer. SCB, Finanspolitiska rådet och Riksbanken är frustrerade. Sedan förmögenhetsskatten togs bort 2007 försvann alla kontrolluppgifter som ger en bild av svenskars förmögenhet.
Enligt Riksbankens chef Erik Thedéen hade ett förmögenhetsregister kunnat påverka viktiga beslut om styrräntan.
I SVT:s Agenda är Finanspolitiska rådets Lars Heikensten tydlig: det är en demokratifråga att ta fram fakta som bas för politiken. Särskilt viktigt är det i dessa tider när det pågår en stor samhällsförändring: en drastisk ökning av skillnaderna i Sverige. Det handlar inte om lönerna utan framförallt kapitalinkomster, det vill säga inkomster från aktier och fastigheter.
Nu ligger ett förslag för att öka kunskapen om hur fördelningen ser ut i Sverige. Men Svenskt Näringsliv är nervösa för att kunskap om ekonomiska klyftor ”kan leda till krav på förmögenhetsskatt”.
SVT ställer finansmarknadsministern mot väggen. Trots att man i dag har uppgifter från CSN, Försäkringskassan och löner vill han inte ha samma koll på landets rika. Han följer i Svenskt Näringslivs spår. Till slut får han frågan: ”Är du rädd att inte klara debatten om förmögenhetsskatt om de ekonomiska skillnaderna i Sverige kartläggs?”
Klart han är det.
Enligt Connoisseur är miljonärernas främsta intressen lyxresor (som bara ökar), följt av bilar. Många har tre eller fler boenden utomlands, och planerar att köpa ännu ett. Och det är de här människornas intressen regeringen och SD vill skydda.
Resten får hantera räntor, höjda hyror och dyr mat med stress, oro och magont.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram