Proukrainska Förband Anfaller Ryssland..

2024-03-14
Ja vad skall man säga.....

https://www.svd.se/a/kE4Wo6/proukrainska-forband-till-anfall-i-ryssland-uppmanar-att-fly
"Proukrainska frivilligförband har gått till anfall i ryska gränsregioner och uppmanar civila i storstäderna att fly. Militärexperten Jörgen Elfving tror att de vill skicka en signal till Vladimir Putin inför valet.
På tisdagen uppgav tre proukrainska grupperingarna – Frihet för Ryssland, Ryska frivilligkåren och Sibiriska bataljonen – att de gått över gränsen och gjort framryckningar i regionerna Kursk och Belgorod.
Bland annat hävdade förbanden att de tagit kontroll över gränsbyn Tjotkino. Både Frihet för Ryssland och Sibiriska bataljonen har publicerat videor på Telegram som påstås visa strider mot ryska soldater. Klippen har dock inte verifierats av några oberoende källor.
”Beskjutning hela dagen”
Samtidigt skriver Rysslands försvarsdepartementet i att man har stoppat försök från ”ukrainska styrkor” att tränga in på ryskt territorium.
Roman Starovoit, guvernör i Kurskregionen, skriver på Telegram att byn Tjotkino varit ”under beskjutning från Ukraina hela dagen”. Till följd av utvecklingen har skolorna i regionen gått över till distansundervisning.
Dessutom har flyglarm ljudit i såväl Kursk som Belgorod. Två drönare ska ha slagit ner i Belgorod under natten mot onsdag, enligt guvernören Vyatjeslav Gladkov.
Senare kom obekräftade rapporter om att en drönare ska ha träffat säkerhetstjänsten FSB:s högkvarter i staden.
De proukrainska förbanden har i ett gemensamt uttalande uppmanat invånare i Kursk och Belgorod att evakuera. De uppger att de har för avsikt att slå till mot ”militära positioner” i städerna.
”För att undvika civila offer uppmanar vi alla att omedelbart lämna”, skriver de på Telegram.
”Alla ryssar har inte samma uppfattning”
Jörgen Elfving, militärexpert och tidigare överstelöjtnant, påpekar att grupperna har genomfört liknande nålsticksoperationer tidigare. Omfattningen av den här attacken skiljer sig inte nämnvärt från tidigare, enligt hans bedömning.
Ett skäl till att det sker just nu kan bero på det kommande så kallade presidentvalet i Ryssland, som äger rum på söndag.
– Man vill peka på att det finns ryssar som inte har samma uppfattning som den nuvarande regimen och att man vill ha till stånd en förändring, säger Jörgen Elfving.
Rysslands president Vladimir Putin kopplar också ihop anfallet med det stundande valet. Han hävdar att det är ett försök att ”störa” den påstådda valprocessen, rapporterar den statskontrollerade ryska nyhetsbyrån Ria.
Den amerikanska tankesmedjan ISW (Institute for the Study of War) skriver att flera ryska militärbloggare befarar att fler operationer kan ske i gränsområdena de närmsta dagarna.
Jörgen Elfving tror att det rör sig om ett begränsat antal individer som har gått in i Ryssland. Han anser att de har kapacitet att orsaka viss skada, men att de saknar förmåga att behålla sina positioner under någon längre period.
– Man går in på ryskt territorium och når en bit in. Sedan tvingas man antingen tillbaka eller drar sig tillbaka själv, säger han.
”Ryssarna kommer kasta ut dem”
Därmed kommer anfallet sannolikt inte att påverka situationen på slagfältet i Ukraina. Om Ryssland däremot skulle göra bedömningen att grupperingarna utgör ett seriöst hot kan man tvingas att omfördela förband till gränsregionerna, antingen från andra delar av Ryssland eller i värsta fall från fronten.
Det skulle eventuellt kunna ge en positiv effekt för Ukraina. Men i nuläget finns inget som talar för ett sådant scenario, enligt Jörgen Elfving.
Hur tror du att situationen kommer att utvecklas på kort sikt?
– Jag ser framför mig att den ryska sidan kommer att kasta ut de här grupperna från ryskt territorium.
Proukrainska grupperingar med brokig bakgrund
Under det fullskaliga Ukrainakrigets gång har det bildats flera paramilitära grupper som sägs bestå av ryssar. De har mer eller mindre uttalad samverkan med Ukrainas militär och rapporteras samla såväl extremister som mer moderata regimkritiker.
Vid räder över gränsen i maj och juni 2023 sade sig dessa grupper ta kontroll över flera samhällen på den ryska sidan, innan de slogs tillbaka.
Rysslands frihetslegion (LSR) titulerar sig som en moderat motståndsgrupp och rapporteras samla många ryska nationalister av olika slag, under en oppositionell vit-blå-vit flagga. Dess talesperson Maximilian Andronnikov (kallad Tsezar) har rötter i våldsbejakande extremistgrupper.
Ryska frivilligkåren (RDK) har en mer tydlig högerextrem profil och leds av nynazisten Denis Kapustin (även kallad Nikitin), som har organiserat våldsamma högerextremister bland annat bland fotbollshuliganer i Tyskland.
Sibiriska bataljonen (SB) grundades som ett av flera internationella frivilligförband i Ukrainas armé, för att samla stridande från minoritetsgrupper i Ryssland, som basjkirer, burjatier, tatarer och tjetjener. Den leds av jakuten Vladislav Ammosov, som rapporteras ha en lång bakgrund i Rysslands militär."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram