Haiti & Samhällskollaps

2024-03-13
Så vad händer om människor är oförberedda på att samhället kollapsar...
Inbördeskrig definieras dock som någonting annat än vad som beskrivs i artikeln, som mer kan liknas vid vad som kallas för "Det fria kriget"
Därför måste det finnas överstatliga organisationer som tillser att detta inte sprider sig, vilket givetvis närmast är ett standardförfarande för den Djupa Statens Modus Operandi.
Nu måste den svenska befolkningen börja fundera på var alla nazister, miliser osv, har eller kommer ha, tagit vägen om människor inte vaknar upp..

https://www.svd.se/a/onjX5j/kriminella-gang-bedoms-kontrollera-80-procent-av-haitis-huvudstad
"Människor bränns levande och döda kroppar ligger på gatorna. Nu har gängen tagit över Haiti. ”I värsta fall väntar ett inbördeskrig mellan gängen och den stat som fortfarande existerar, vilket inte är mycket”, säger en Haitikännare.
Sedan en dryg vecka råder undantagstillstånd i Haiti.
Det skedde i samband med att premiärministern Ariel Henry temporärt lämnade landet för ett besök i Kenya. Syftet var att diskutera en multinationell säkerhetsstyrka med mandat från FN:s säkerhetsråd. Insatsen är planerad att skickas till landet på grund av den försämrade situationen.
Men premiärministern hann aldrig komma tillbaka. Efter hans avresa ökade de kriminella gängen ytterligare trycket på regeringen och strandsatte Henry i Puerto Rico, efter att flygplatsen i Haitis huvudstad Port-au-Prince angripits och oroligheterna stegrats.
På måndagen meddelade premiärministern officiellt sin avgång, enligt Reuters.
Människor bränns levande
Gängen i Haiti kontrollerar nu ungefär 80 procent av huvudstaden Port-Au-Prince. Tungt beväpnade gängmedlemmar har belägrat flygplatsen, hamnar regeringsbyggnader och fängelser – vilket gjort att tusentals fångar flytt.
Sjukhus och skolor har stängts ner och tiotusentals människor har tvingats fly våldsamheterna som nu pågår på huvudstadens gator.
Ulrika Richardson är chef för FN i Haiti och beskriver i en intervju med SVT från förra veckan hur gängen avfyrat sina vapen utan hänsyn till civila och att de bränt människor levande.
– Det är enormt grymma metoder, helt enkelt, säger hon till SVT.
Hon beskriver också delar av huvudstaden Port-au-Prince som paralyserad och att det inte finns några möjligheter att flytta de döda och skadade från gatorna.
På randen till inbördeskrig
Samtidigt är Haiti det fattigaste landet på västra halvklotet.
Av drygt 11,7 miljoner invånare är 5,5 miljoner människor i landet i behov av akut humanitär hjälp, enligt FN. Av dem är över tre miljoner barn.
Och att få in humanitär hjälp är svårt. De värst drabbade områdena kontrolleras av gängen. Det säger Mats Lundahl, Haitikännare och professor emeritus i utvecklingsekonomi på Handelshögskolan.
– Det har aldrig varit så illa i Haitis historia som nu, säger han.
Vad väntar?
– I värsta fall ett inbördeskrig mellan gängen och den stat som fortfarande existerar, vilket inte är mycket, fortsätter han.
Utan parlament, premiärminister, president, en poliskår på 9 000 man och 1 500 militärer, är gängen både starkare och fler. Siffror som nämnts i internationell media rör ungefär 30 000 gängkriminella.
– Man bedömer att det finns mellan 200 och 300 fristående grupperingar i landet, säger Mats Lundahl.
Högst upp i gänghierarkin står ledaren Jimmy ”Barbecue” Chérizier. En 47-årig gangster som lyckats ena ett dussintal av de största gängen i Haiti.
Tillsammans går de under namnet G9.
Det är på hans order som premiärministern avsatts och våldet nu trappats upp. Och det är med brutala metoder som järngreppet nu formas runt staden.
– Helst vill de hålla på med sina aktiviteter, med knarksmuggling av marijuana från Jamaica, kokain från Colombia, vapensmuggling och utpressning av befolkningen, säger Mats Lundahl.
Svårt att förhandla
I de kaotiska förhållandena som nu råder rör sig invånarna i Port-au-Prince helst inte ens ute om de inte måste för att exempelvis skaffa mat. Helst låser de in sig, enligt Mats Lundahl. Han berättar hur gängen tvingar befolkningen att betala för vatten och elektricitet. Hur de tar betalt av gatuförsäljare och för att bönder ska kunna ta sig till sina åkrar.
– De plundrar, kidnappar och begär spektakulära lösensummor. Folk avrättas när de inte betalar.
Vad som väntar härnäst är svårt att sia om, menar han. Möten mellan de karibiska staternas ledare, Kanadas premiärminister Justin Trudeau och USA:s utrikesminister Anthony Blinken har nyligen hållits på Jamaica. Där har man kommit överens om att sätta upp ett övergångsråd med sju medlemmar som inom 24 timmar ska föreslå namn på vilka som ska ingå i rådet, som ett första steg.
Men mer behövs, menar Lundahl.
– Ett: man måste först få bort gängen, två: man behöver man få till en demokratiskt vald och ordnad regeringen och parlament. Och på länge sikt behövs ekonomisk och social utveckling.
Haiti behöver dessutom samarbeta med den internationella säkerhetsstyrkan som nu planeras att skickas till landet, men Mats Lundahl är tveksam på om den någonsin kommer till stånd.
Om och när ett potentiellt nyval kan bli av, är därför osäkert. Och frågan är om det räcker.
– Tyvärr är det svårt att förhandla med gängen, och under så kaotiska förhållanden. Det är ingen lätt grej. Det behövs internationell assistans."

https://www.ericsson.com/en/about-us/history/company/a-different-company/a-volunteer-initiative-deploying-emergency-communication
Ericsson Response är en global ideell verksamhet som stödjer naturkatastrofhjälp och humanitära operationer utan kommersiella mål. Det grundades i april 2000 och är en nyckelkomponent i Ericssons verksamhet för företagsansvar.
EL SALVADOR, 2001, RÄDDNINGSARBETE vid jordbävning
Exempel på Ericsson Response-programmet, som lanserades 2000.
Ericsson Response-teamets huvuduppgifter är att sätta upp mobila nätverk för röst- och datakommunikation samt att stödja partners i utbildning och kunskapsdelning. Till denna dag har Ericsson Response stöttat mer än 40 hjälpinsatser i mer än 30 länder.
Ericsson Response arbetar i partnerskap med FN för samordning av humanitära angelägenheter (OCHA), FN:s världslivsmedelsprogram (WFP), FN:s barnfond, Unicef ​​och andra internationella och ideella organisationer som International Federation of Red Cross, Röda Halvmånen och Rädda Barnen.
2010 var Ericsson Response en del av hjälpinsatsen efter den stora jordbävningen i Haiti. Ericsson samarbetade med WFP och Unicef ​​i sex månader, med 19 volontärer som arbetade i skift för att täcka kommunikationen i det 40 km2 stora området. Ett bärbart containerbaserat GSM-nätverk, som hostades av Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA), utplacerades på begäran från FN för att förse flera av dess organisationer med telekommunikation och IKT-stöd. Biståndsarbetare på plats ringde cirka 3 000 samtal dagligen och insatsen var en av de största i Ericsson Responses historia.
Ericsson Response stöder också initiativet "One UN" i Tanzania, Moçambique och Rwanda, ett projekt som syftar till att göra FN till en mer effektiv partner till regeringen med bättre samordning för att maximera effekten av dess arbete i landet.
Under 2011 åkte två Ericsson Response-volontärer till Tanzania för att ge support på plats för integration av datorsystem under en månad. Under den tiden analyserade de FN-organisationernas behov när det gäller vilken information som är kritisk i humanitärt arbete. De satte också upp applikationerna från FN för kunskapsdelning och informationsinsamling och utbildade organisationens personal.
Som en del av sin långsiktiga strategi har Ericsson Response etablerat ett Ericsson Response Logistics and Training Center i Linköping, Sverige. 2012 begärde FN att Ericsson Response skulle leverera ett nätverk som erbjöd ytterligare funktionalitet. Ericsson utvecklade sedan en ny container för mobil kommunikation och fleråtkomstteknologier som avsevärt kommer att förbättra kommunikationen i katastrofområden. Den nya containern är baserad på den senaste tekniken för radioaccessnätverk med möjlighet att inkludera alla tre standarderna i framtiden: GSM/EDGE, WCDMA/HSPA och LTE.
Långt före Response hade Ericsson en historia av att hjälpa länder som drabbats av krig och katastrofer. I slutet av 1800-talet hade till exempel Ericsson etablerat tillverkningsverksamhet i Ryssland och spridit kunskap om telefoni där. I länder som Argentina, Mexiko och Turkiet byggde företaget telefonnät, vilket bidrog till att uppmuntra kommunikation och att utveckla infrastrukturen.
Under årens lopp har enskilda Ericsson-anställda också gjort betydande insatser under krigstid. 1911 skyddade Sigfrid Mohlström sina anställda när telefonstationen i Mexico City bombades under revolutionen. Och Sigfrid Häggbergs motstånd mot nazisterna i Polen 1942 resulterade i att han arresterades och fängslades av Gestapo i två och ett halvt år.
Ericsson Response – en höjdpunkt under uppdragen 2000-2012
2000 –Ericsson Response grundades av anställda som ville göra skillnad.
2000 – Extrema översvämningar i Algeriet och svår torka i Tadzjikistan.
2001 – Översvämningar i Ungern och jordbävningar i Pakistan, Peru, El Salvador.
2002 – Järnvägskatastrof i Tanzania och livsmedelskris i Lesotho. Humanitärt bistånd till Afghanistan.
2003 – Jordbävningar drabbar Algeriet och Iran. Orkan i Karibien. Hjälp till Liberia.
2004 – Tsunamin ödelägger Indonesien och Sri Lanka.
2005 – Orkanen Katrina drabbar USA. Jordbävningar i Pakistan.
2006 – IKT-stöd till biståndsarbetare i Sydsudan. Jordbävningsoffer i Pakistan.
2007 – Upprätta förbindelser för hjälparbetare i Centralafrikanska republiken och i Peruansk jordbävning.
2008 – Upprätta förbindelser för Rädda Barnen i Sydsudan.
2009 – Utvärdering av IKT-behov i Filippinerna. IKT-stöd vid minröjningsuppdrag i DRC.
2010 – Jordbävning drabbar Haiti.
2011 – ”One UN” initiativ.
2012 – IKT-stöd i Sydsudan, Moçambique, Tanzania och Uganda

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram