Tiktoksvängande Trump

2024-03-12
Skall vi blygsamt spekulera i vad som kan bli ödet för Facebook...
Att det kommer att omvändas till att bli samhällets kommunikationsplattform, är nog ingen vågad spekulation, det är väl snarare vägen dit som skall göras mer tydlig...

https://www.dn.se/varlden/trump-svangde-om-tiktok-efter-mote-med-miljardar/
"USA-kongressen var överens om tuffa åtgärder mot Tiktok. Men så svängde Donald Trump – efter ett möte med en miljardär som har investerat i den kinesiskägda appen.
Expresidentens motiv är att allt som missgynnar Tiktok gynnar ”folkets fiende” Facebook.
Att vara ”tuff mot Kina” har länge varit ett av Donald Trumps favoritslagord. Samtidigt har detta varit en av få punkter där de två stora partierna i USA har varit överens.
Därför verkade ett förslag om att begränsa Tiktok, den kinesiskägda sociala medier-appen, ha stora chanser att segla igenom kongressen. Det handlar om att tvinga Tiktoks Pekingbaserade ägarbolag Bytedance att sälja sin andel i appen – annars skulle den tas bort från amerikanska mobilplattformar.
Vissa av Trumps trognaste ledamöter hör till dem som har argumenterat vältaligt för förslaget.
– Vi måste se till att Kina inte kan använda Tiktok som ett vapen mot amerikaner genom att samla data och sprida propaganda, sa exempelvis republikanen Steve Scalise i representanthuset häromdagen.
Men plötsligt kom ett besked från Trump i form av ett inlägg i Truth social, hans egen plattform:
”Om vi tar bort Tiktok kommer Facebook och Zuckerschmuck att dubbla sina intäkter.”
Expresidenten syftade på Mark Zuckerberg, huvudägare i Facebooks moderbolag Meta. På måndagen utvecklade han detta i en tv-intervju.
– Det finns en massa ungdomar på Tiktok och de kommer att bli galna om den försvinner. Det finns bra och dåliga saker med Tiktok, men vad jag inte gillar är att utan Tiktok kan Facebook bli större, och jag anser dem vara en fiende till folket.
Enligt Trump är det alltså för närvarande viktigare att vara hård mot Facebook än att vara det mot Kina. Trots att han själv 2020 försökte driva igenom ett förslag som var nästan identiskt med det kongressen nu förbereder.
Många påpekar att hans omsvängning kom efter ett möte med Jeff Yass, en mångmiljardär och republikansk donator. Hans företag har en ägarandel på 20 miljarder dollar i Bytedance.
De två har tidigare varit osams, men efter mötet väntas Yassorganisation bidra till expresidentens kampanj.
”Omsvängningen om Tiktok antyder att det inte finns några utrikespolitiska frågor där Trump inte kan påverkas av den som bjuder mest pengar”, skriver kolumnisten Josh Rogin i Washington Post.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram