Ikeas Skogsbruk

2024-03-12
Enligt Förtroendebarometern, 2:a 2024.
Men i en ny fransk dokumentär får Ikea nu kritik för sitt skogsbruk. I filmen ”How Ikea Plunders the Planet” visas hur företaget säger sig skydda känslig skog i flera länder men trots det kalhugger områdena och skadar marken.
Farbror med liten yxa
Svenska skogar står för sju procent av Ikeas råvaror. Vid ett svenskt kalhygge ute i en skog kommer ny kritik mot möbelföretaget.
– Det är den här metoden Ikea använder för att bygga sina möbler, säger Jon Andersson, skogsexpert på intresseorganisationen Skydda Skogen och pekar med handen över ett nästan helt nerhugget område, i dokumentären.
– Det finns inget speciellt sorts Ikea-skogsbruk där en liten farbror går runt med och yxa hugger ner enstaka träd. Utan det kommer från kalhyggesbruket.
Äger mest i Rumänien
I Rumänien är Ikea den största privata skogsägaren.
Drönarflygningar över skogsområden visar att skogen huggits ner helt på flera platser och vägar byggts i känsliga områden, enligt dokumentären.
– Slakthuset här i skogen har inga väggar, alla kan se vad som pågår här, säger Gabriel Paun, forskare och miljöaktivist, i filmen.
Nekar till anklagelserna
Ikea menar att delar av dokumentären är rent felaktiga. Till Expressen svarar företaget:
”Viktigt att påpeka är att vi delar oron för världens skogar, men vi håller inte med om anklagelserna om att vi spär på illegal verksamhet inom skogsnäringen och skyndar på avskogningen. Vi anser att delar i den här dokumentären är direkt felaktiga”, skriver Ulf Johansson, global råvaruchef på Inter Ikea Group, i sitt svar.
Är det hållbart att kalhyggesavverka skog? Eller har dokumentären fel om att ni ägnar er åt detta?
”I många delar av världen är den här avverkningsmetoden laglig och en del av ett ansvarsfullt skogsbruk. Slutavverkning är dock inte samma sak som avskogning. Alla våra leverantörer måste följa lokala lagar och regler, så väl som våra krav på att bara använda FSC-certifierat eller återvunnet trä.”

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram