Natobråksinklivande Sverige

2024-03-11
Vi föreslår att Kristersson odlar en matchande kort mustasch så att cirklarna sluter sig mer tydligt 😉

https://www.svd.se/a/dwxVwB/therese-larsson-hultin-flaggan-hissad-nu-vantar-brak-for-sverige
"När flaggan nu är hissad är det dags för Sverige att engagera sig i Nato på riktigt. Den mest brännande frågan är att utse en efterträdare till Jens Stoltenberg – och där är det redan bråk.
Vem ska ta över efter Stoltenberg?
Frågan debatteras för fullt inom försvarsalliansen sedan norrmannen gjort klart att han inte är intresserad av att än en gång förlänga sitt förordnade som generalsekreterare när det går ut i höst.
Att det är stora skor att fylla råder inget större tvivel om. Däremot grälas det för fullt om vem – eller snarare vilken typ av person – som skulle kunna ta på sig uppgiften.
USA har hittat sin kandidat: Nederländernas mångårige premiärminister Mark Rutte. Han stöttas öppet även av bland annat Frankrike, Tyskland och Storbritannien.
Rent fysiskt lär Jens Stoltenbergs skor inte vara några problem för Rutte att fylla. Holländaren uppges vara 1,94 meter lång och torde därmed ha rätt stora fötter. Det som däremot ifrågasätts är om han är rätt person att driva på den militära upprustning som de allra flesta Natoländer står inför.
Stoltenberg sa tidigare i år att Nato räknar med att 18 av de då 31 medlemsländerna, innan Sveriges inträde, klarar målet på att lägga 2 procent av BNP på försvaret 2024. En siffra som blir till 19 av 32 med oss som medlemmar.
Det innebär att 13 länder fortfarande missar målet, som många av de mer frikostiga dessutom anser måste höjas ytterligare.
Att Nederländerna under sina 13 år av Rutte-styre konstant legat långt under 2 procent har fått vissa att muttrande ifrågasätta om det gör honom till rätt man att ta övriga i örat.
Dessutom är han just en man. De senaste åren har det höjts röster om att det är dags för en kvinna på posten som generalsekreterare. Namn som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen eller Estlands premiärminister Kaja Kallas har tidigare nämnts, men de är av olika skäl nu ute ur leken.
Den senare skulle åtminstone ha uppfyllt ett annat krav som ofta hörts: att det är dags för en öst- eller snarare centraleuropé att ta över rodret.
Och det är här vi hittar det verkligt stora bråket.
För med Mark Rutte skulle Nato få sin fjärde generalsekreterare från Nederländerna. Stoltenberg är som sagt norrman och hans företrädare Anders Fogh Rasmusen är dansk. Lägg därtill en britt, en spanjor, en belgare och en tysk, så har vi täckt in samtliga generalsekreterare sedan kalla krigets slut.
Centraleuropéer är de inte.
– Frågan är om det finns två olika kategorier länder i Nato, de som rankas först och de som rankas därefter, sa Kaja Kallas i en intervju med nyhetssajten Politico i slutet av februari.
– Är vi jämlika eller inte? Den frågan kvarstår, fortsatte hon.
För enligt samma Politico är det runt 20 länder som står bakom Rutte. Exakt vem som tycker vad vet vi inte eftersom själva proceduren att välja generalsekreterare är ungefär lika transparent som att välja en ny påve.
Det vill säga inte alls.
Tydligt är ändå att motståndet finns längs Natos östra flank. Där har klagomål hörts om att holländaren tar jobbet för givet och inte ens bryr sig om att försöka vinna över dem på sin sida. I Rumänien är man dessutom irriterad över att Rutte som premiärminister blockerat landet från att bli en del av EU:s Schengenområde.
Så vad talar då för den långe holländaren?
Förutom att han är en teflonpolitiker som problemen bara verkar rinna av, så anses han vara en skicklig förhandlare som är precis lagom kritisk mot Ryssland.
Dessutom finns det fem bokstäver som just nu trumfar det mesta: Trump.
Rutte sägs vara fenomenal på att hantera mannen som satte sådan skräck i Nato förra gången han var USA:s president – och som många européer nu befarar kommer återvända till makten.
Donald Trump har genom åren kallat Rutte för ”en vän” och sagt saker som ”jag gillar killen”. Och det trots – eller kanske tack vare – att Mark Rutte på presskonferenser bitit ifrån mot Trump. Men han har gjort det med ett brett filmstjärneleende och en öppning om att de säkert kan göra en ”deal,” vilket är ex-presidentens favoritord.
Vad tycker då Sverige om Mark Rutte? Det vet vi inte när de här orden skrivs eftersom regeringen fokuserat på att få gå med, inte på att uttala sig om Natos inre liv. Men med flaggan hissad i Bryssel är frågan om generalsekreterare en av de viktigaste att nu hantera."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram