För Omvänd Tanke Igen

2024-03-10
Omvänt igen..

https://www.expressen.se/kronikorer/david-lagercrantz/hotet-som-ar-annu-storre-an-klimatkrisen/
"Det är en lögn förstås som syftar till att bekräfta det absurda påståendet att Zelenskyj och den ukrainska ledningen är nazister i hemlighet. Men det är omsorgsfullt gjort, och kompletteras med en video från en namngiven kvinna som säger sig vara visselblåsare i det tyska fastighetsbolaget som gjorde affären. Ett köpekontrakt visas också upp, och där syns tydligt namnet på ett företag som ägs av Zelenskyj.
Det går förstås att skratta åt det, säga: Vad får de allt ifrån? Men det vore att missta sig. World Economic Forum beskriver desinformation som det största globala hotet just nu, före klimatkrisen. Nobelpristagaren Maria Ressa talar om 2024 – då över fyra miljarder människor röstar – som året då vi får veta om demokratin överlever eller inte, och ingen behöver tvivla på vilken sida Ryssland står på i den striden.
Ryssland dränker väst med lögner för att skapa splittring och misstro och främja auktoritära ledare som Donald Trump. Den amerikanska underrättelseanalytikern Todd Leventhal liknar strategin med en doktor som söker efter sjukdomar. Skillnaden är att uppdraget inte är att bota sjukdomarna – utan att förvärra dem.
Om vi inte tror på att Zelenskyj är nazist eller att Biden stal sig till segern i presidentvalet, kanske vi gör det i framtiden.
Där det finns sprickor i samhällskroppen, ska de förstärkas. Där det finns konflikter, hat, misstro, ska de ökas på, och det görs framgångsrikt. Ansedda Time satte i dagarna rubriken ”Desinformationen sliter isär USA”, och jag tänker som så många andra: Hur möter vi det?
Hur hanterar vi att en stor, mäktig underrättelsetjänst aktivt och metodiskt arbetar för att försvaga och splittra oss med falska fakta?
Kanske genom att förstå bättre hur det går till. New York Times listar, efter en egen kartläggning, sju grundregler som de ryska trollfabrikerna arbetar efter. Principerna är gamla och användes redan av KGB under kalla kriget, men är långt mer effektiva nu med ny AI-teknik. Den första principen är just att identifiera konflikter och göra dem värre. Den andra är skapa en stor magnifik lögn, som att Zelenskyj är nazist eller att Sverige kidnappar muslimska barn.
Den tredje är att blanda lögnen med små sanningar för att höja trovärdigheten i den, som att ge specifika och korrekta detaljer om Zelenskyjs bolag.
Den fjärde är att dölja sin egen medverkan, och kunna hänvisa till en ursprungskälla, gärna i en västerländsk tidning. Den femte är att hitta en nyttig idiot, en känd person eller opinionsbildare som har egna skäl att tro på uppgiften och föra den vidare. Den sjätte är att efteråt förneka all inblandning – och den sjunde och viktigaste är att alltid tänka långsiktigt. Om vi inte tror på att Zelenskyj är nazist eller att Biden stal sig till segern i presidentvalet, kanske vi gör det i framtiden, om vi hör det tillräckligt många gånger.
Ska man få demokratier att brista inifrån, måste man arbeta metodiskt och långsiktigt, det vet Putin och hans informationssoldater som nu, enligt alla tecken, höjer trycket inför supervalåret 2024.
Att genomskåda lögnerna som planteras i vår väg har blivit en av våra viktigaste uppgifter."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram