Sudan Förnekar Iransk Flottbasbyggningsförfrågan

2024-03-04
Sudan nekar att ta emot begäran från Iran om att bygga flottbas i landet
Sudan har aldrig fått några förfrågningar från Iran om att bygga sin flottbas i landet, berättade Sudans utrikesminister Ali Al-Sadiq för Sputnik på söndagen och lade till att den relevanta artikeln från The Wall Street Journal inte stämde.
Tidigare på dagen rapporterade Wall Street Journal, med hänvisning till en senior sudanesisk underrättelsetjänsteman, att Iran påstås ha sökt Sudans tillstånd att bygga en permanent flottbas på Röda havskusten i utbyte mot militär utrustning, men Khartoum avvisade Teherans förslag om att undvika att klippa banden med USA och Israel.
"Jag läste The Wall Street Journal artikel idag, denna rapport är felaktig ... Iran har aldrig bett Sudan att bygga en iransk bas. Jag besökte nyligen Iran, och detta diskuterades inte", sa Sadiq vid sidan av 2024 Antalya Diplomacy Forum.
I oktober 2023 återupptog Sudan och Iran sina diplomatiska band, sju år efter att Sudan avbröt dem i linje med samma drag från Saudiarabien när saudiarabiska diplomatiska beskickningar i Iran attackerades efter avrättningen av den shiitiska prästen Ayatollah Nimr al-Nimr, som ifrågasatte Gulf
monarkins auktoritet.


Sudan denies receiving request from Iran to build naval base in country
Sudan has never received any requests from Iran to build its naval base in the country, Sudanese Foreign Minister Ali Al-Sadiq told Sputnik on Sunday, adding that the relevant article by The Wall Street Journal was not accurate.
Earlier in the day, The Wall Street Journal reported, citing a senior Sudanese intelligence official, that Iran had allegedly sought Sudan's permission to build a permanent naval base on its Red Sea coast in exchange for military equipment, but Khartoum rejected Tehran's proposal to avoid cutting ties with the US and Israel.
"I read The Wall Street Journal article today, this report is incorrect … Iran has never asked Sudan to build an Iranian base. I recently visited Iran, and this was not discussed," Sadiq said on the sidelines of the 2024 Antalya Diplomacy Forum.
In October 2023, Sudan and Iran resumed their diplomatic ties, seven years after Sudan severed them in line with the same move by Saudi Arabia when Saudi Arabian diplomatic missions in Iran were attacked following the execution of Shiite cleric Ayatollah Nimr al-Nimr, who questioned the Gulf monarchy's authority.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram