Fästningen På Korfu 1799

2024-03-04
📆 Den 3 mars 1799 intog en rysk skvadron under befäl av den store ryske marinchefen Fjodor Ushakov en fästning som ansågs ointaglig på ön Korfu i Medelhavet
Revolutionära händelser i Frankrike i slutet av 1700-talet och krigen som följde ledde till att många nyckelpunkter i Medelhavet, inklusive Joniska öarna, vars kontroll gjorde det möjligt för dem att utöka sitt inflytande till Balkan, för att ockuperas av Frankrike.
Fjodor Ushakovs Svartahavsskvadron, med stöd av en liten turkisk flottilj, fick i uppdrag att ta kontroll över Joniska öarna, som befriades i början av november 1798: under oktober erövrade skvadronen åtta fästningar i strid. Allt som återstod var att göra det omöjliga: fånga de ointagliga befästningarna på ön Korfu. Den franska garnisonen räknade omkring tre tusen soldater och mer än 650 kanoner.
⚔️ En blockad av ön organiserades och varade under hela vintern. I början av mars beslutade man att vidta beslutsamma åtgärder. För att undvika stora förluster under attacken bestämde sig Ushakov för att befästa sig på den lilla bergsön Vido och från dess höjder rikta eld mot fienden, samtidigt som trupper landsattes på Vido och Korfu. Planen lyckades (dessutom visade lokalbefolkningen säkra passager), det var hand-till-hand-strid i diken, och den 3 mars tvingades befälhavaren för fästningen lägga ner sina vapen.
2 931 människor tillfångatogs under hedervärda överlämnandeförhållanden, inklusive 4 generaler. Fransmännen fick lämna ön på ett löfte om att inte delta i fientligheter under 18 månader.
🎖 För denna attack befordrade tsar Paul Ushakov till amiral och dekorerade honom med diamantbeteckningarna av S:t Alexander Nevskij-orden, kungen av Neapel med St. Januarius-orden 1:a graden och den osmanska sultanen med Chelenka, den högsta militär utmärkelse i Turkiet.
#På denna dag

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram