Kärnvapenrullning

2024-03-03
"Vi måste rusta upp vår kärnvapenarsenal tills folk förstår.." sa Trump till allmän fasa för snart tio är sedan & vart det här lutar börjar bli möjligt att uppfatta på fartvinden..
.. vilket ju är att föredra framför vinddraget av explosioner i allmänhet & atomkärniga sådana i synnerhet.

Och att Finlands sak är vår är ju ett axiom.

Liksom den gamla anrika swenska familjens inblandning i kärnklyvningens historia från start.

🐧

https://www.rt.com/news/593639-finland-nuclear-deterrent-president/
"Finlands nya president hyllar amerikanska kärnvapen
Alexander Stubb har lovat att upprätthålla en nära relation med Washington och väst
Finlands president Alexander Stubb har skröt om att Nato-medlemskapet ger hans land en "verklig kärnvapenavskräckning" i form av amerikanska missiler. Vid sin invigning på fredagen lovade Stubb att leda den nordiska nationen in i en " ny era" av militärt partnerskap med väst.
Stubb, som nominerades av center-högern National Coalition Party, besegrade Pekka Haavisto, en oberoende kandidat med stöd av center-vänster Green League, med 51,6% av rösterna till 48,4% förra månaden. På fredagen tog han officiellt över presidentposten från Sauli Niinisto, som innehaft posten sedan 2012 och övervakade landets anslutning till Nato förra året.
Under sin valkampanj sa Stubb att han skulle vara öppen för att tillåta att amerikanska kärnvapen transporteras genom – men inte förvaras på – finskt territorium och kallade dessa massförstörelsevapen " en garanti för fred". Efter att ha talat med reportrar efter invigningsceremonin fördubblade han sin entusiasm för Nato och för kärnvapen.
"Finland måste ha ett verkligt kärnvapenavskräckande medel, och det är vad vi har, eftersom Nato praktiskt taget ger oss tre avskräckande medel genom vårt medlemskap," sade han. "Den första är militär, dvs soldater, den andra är missiler, dvs ammunition, och den tredje är ett kärnvapenavskräckande medel, som kommer från USA."
Under själva ceremonin förklarade han att Finland står inför en ny era.
"Som ett resultat av vår militära anpassning och NATO-medlemskap har vi tagit det sista steget in i den västerländska värdegemenskapen, där vår republik andligt har hört hemma under hela sin självständighet", sade han.
Stubb var Finlands premiärminister 2014 till 2015 och som utrikesminister 2008 till 2011. Hans nya befattning är till stor del en ceremoniell sådan, även om Finlands president har en roll i att utforma utrikespolitiken och fungerar som överbefälhavare för landets väpnade styrkor.
Finland delar en 1 300 kilometer lång gräns med Ryssland, och Moskva har hävdat att NATO-medlemskapet har hotat, och inte garanterat, Finlands säkerhet. Efter att Finland gick med i alliansen förra året tillkännagav Rysslands president Vladimir Putin skapandet av ett nytt militärdistrikt som gränsar till den nordiska nationen. "Det var inga problem" innan Finland gick med i blocket, sa han i december och tillade: "nu kommer det att bli det."
Tidigare i veckan sa Putin att Ryssland skulle stärka sin militära närvaro längs sina västra gränser "för att neutralisera hoten som skapats av den senaste Nato-expansionen österut med inblandning av Sverige och Finland i alliansen."
Kremls talesman Dmitrij Peskov sa efter Stubbs valseger att Moskva respekterar det finska folkets demokratiska val, men förväntar sig ingen förbättring av relationerna med Niinistos ersättare."
--------------------------------------

https://www.rt.com/news/593568-russia-diverse-nuclear-arsenal-world/
"Ryssland har världens "mest olika" kärnvapenarsenal - USA:s general
Washington behöver desperat modernisera sina egna kärnvapenstyrkor, har chefen för USA:s strategiska kommando sagt
Ryssland utgör en allvarlig utmaning för USA:s militära dominans, sade flygvapnets general Anthony Cotton, som leder USA:s strategiska kommando, på torsdagen. Moskva har redan en kärnvapenarsenal som överstiger Washingtons och moderniserar den aktivt, sa han till den amerikanska senatens väpnade styrkakommitté i ett förberett uttalande .
Tillsammans med Kina förbättrar Ryssland snabbt sin position mot USA och dess allierade "på flera områden", varnade generalen och tillade att takten i dessa förändringar ökar och nu är mycket snabbare än den som sågs "för bara några år sedan. ”
Han pekade på ett uttalande nyligen från den ryske presidenten Vladimir Putin, som i början av februari sa att de ryska strategiska kärnvapenstyrkorna hade " nästan helt moderniserats". Den marina komponenten i landets kärnvapenavskräckningstriad hade uppgraderats till nästan 100 %, sa han.
"Ryssland är för närvarande i besittning av den största och mest mångsidiga kärnvapenarsenalen av någon nation", sa Cotton och pekade specifikt på Moskvas Sarmat interkontinentala ballistiska missiler och helt nya ubåtar, som också kan bära kärnvapen.
Sarmat ICBM godkändes för stridstjänst i september 2023. Under ett tal till den ryska federala församlingen på torsdagen lovade Putin att släppa bilder av missilerna i deras silos. Ett av Rysslands mest kapabla kärnvapen, Sarmat har enligt uppgift en beräknad räckvidd på 11 000 miles (cirka 18 000 kilometer), med en nyttolast som väger runt tio ton. Andra vapentyper som nämns av Cotton inkluderade ubåtarna i Borei-klassen och Yasen-M-klassen.
Enligt den amerikanska generalen "utvidgar och moderniserar Moskva också sina kärnkraftsalternativ" bortom den klassiska kärnvapentriaden. I synnerhet uppmärksammade han senatorernas hypersoniska missiler Kinzhal och Tsirkon, som båda han hävdade kunde bära nukleära laster.
Putin inspekterar kärnvapenkapabla bombplan (VIDEO)
Läs mer Putin inspekterar kärnvapenkapabla bombplan (VIDEO)
I veckans tal till federala församlingen sa Putin att båda typerna av vapen redan hade använts av ryska trupper i strid under den pågående konflikten mellan Moskva och Kiev. De hypersoniska missilerna avfyrades mot ukrainska militära mål av högt värde, tillade han.
2018 sa den ryske presidenten att de luftuppskjutna Kinzhal-missilerna kunde ha kärnstridsspetsar. Hittills har dock endast deras konventionella varianter använts i Ukraina. Tsirkon är anti-skeppshypersoniska missiler utvecklade för den ryska flottan, som även kan användas mot markmål.
De amerikanska strategiska styrkorna opererar för närvarande "med tanke på utmaningar som inte liknar något annat Amerika någonsin har stött på", varnade Cotton och tillade att Rysslands och Kinas kombinerade potential, tillsammans med Nordkoreas och Irans kärnkraftsambitioner, " lägger till nya lager av komplexitet till vår strategiska kalkyl."
Han uppmanade senatorer att underlätta en snabb uppgradering av USA:s egen arsenal och tillade att " det är helt avgörande att vi fortsätter ... i snabb takt, med moderniseringen av vår kärnvapentriad."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram