Bråttom I Stockholm..

2024-02-09
Har Herr Egerman bråttom.....
https://www.svd.se/a/kElV6B/goran-ericson-carlsons-intervju-av-putin-en-vackarklocka
"Det går att skratta åt Tucker Carlsons intervju med Vladimir Putin. Men för svenska politiker är den en mindre rolig påminnelse om vad det betyder för svensk säkerhetspolitik, om Donald Trump blir USA:s president.
Väckarklockan borde skrälla i Stockholm
WASHINGTON Tucker Carlsons intervju med Vladimir Putin börjar med komik. Carlson frågar om bakgrunden till den ryska attacken på Ukraina 2022.
”Om du inte har något emot det, så tar jag 30 sekunder eller en minut för att ge dig lite historisk bakgrund”, svarar Putin. Sedan pratar den ryske presidenten i en halvtimme om rysk historia, som han ser den.
Putin börjar år 862 med vikingen Rurik – som möjligen var svensk eller dansk – och brukar kallas Rysslands grundare, och fortsätter med Jaroslav den vise (som var svärson till Olof Skötkonung).
Carlson ser ibland ut att få lite huvudvärk.
”Har vi en talkshow, eller ett seriöst samtal” frågar Putin när Carlson tröttnar.
Putins budskap i koncentrat: Ukraina är inget riktigt land, det är en artificiell stat, skapad av Josef Stalin. Ukraina måste avnazifieras. USA lurade Ryssland efter Sovjetunionens upplösning. Nato utvidgades österut trots att USA lovat – det är Putins påstående – att det inte skulle ske.
Ingen av de Putinpositionerna är någon nyhet.
Den två timmar långa intervjun är den första med någon från väst sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina, och beskrevs redan innan den sändes som en propagandatriumf för Vladimir Putin.
Men frågan är om en halvtimmes patriotisk historielektion gör något för att övertyga en publik i väst?
Det är ändå kanske inte innehållet i intervjun som är det viktigaste, utan snarare att den gjordes och sändes. Och förstås aktörerna bakom detta: Carlson & Musk.
Elon Musk är världens rikaste man och ägare av plattformen X (förut Twitter) där intervjun med Putin sändes i sin helhet. Liberaler i USA menar att han gjort X till en plattform för röster från yttre högern.
Tucker Carlson var och är en inflytelserik programledare på den amerikanska högerkanten, och älskas av Donald Trumps följare i MAGA (Make America Great Again). Carlson nämns ibland som vicepresident till Trump.
Just närheten mellan Carlson och Trump borde få väckarklockan att skrälla i Stockholm. För det Carlson gör – resonera med Putin – är troligen vad Trump kommer att göra om han blir återvald.
”Ryssland får inte vinna” sa Ulf Kristersson förra våren. ”USA spelar sedan andra världskriget en oumbärlig roll för säkerheten i Europa”, sa utrikesminister Tobias Billström i utrikesdeklarationen.
Men MAGA-rörelsen har en annan syn på saken. Trump är uttalad Natoskeptiker, som tycker att Europa åker snålskjuts på USA. Ett nytt stödpaket till Ukraina föll just – på Trumps uppmaning – i kongressen. Och Trumps MAGA-vänner kräver att stödet till Ukraina stryps.
”Zero! Inga mer pengar till Ukraina, vi ska skära av det helt” sa Trumps förre chefsstrateg Steve Bannon till SvD i våras. ”Tvinga Zelenskyj att förhandla”.
Donald Trump säger sig kunna ordna ”fred på 24 timmar” om han blir president. Och i intervjun med Carlson sa Putin att ”om ni verkligen vill ha slut på striderna måste ni sluta leverera vapen. Det kommer att vara över inom några veckor”.
Men Putins och Trumps fredsplaner skulle knappast genomföras på Ukrainas villkor.
Natomedlemskap och att Ryssland ska besegras har varit essensen i svensk säkerhetspolitik efter Putins invasion. Den linjen är i fullständigt samklang med Vita huset.
Men Trump vinner de flesta opinionsmätningar, och Tucker Carlsons besök i Kreml är en påminnelse om att allt snart kan se annorlunda ut. Har Sverige en säkerhetspolitisk plan B?"

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram