Porton Down

2024-02-08
Porton Down är ett vetenskaps- och försvarsteknologicampus i Wiltshire, England, strax nordost om byn Porton , nära Salisbury . Det är hem för två brittiska statliga anläggningar: en plats för försvarsministeriets försvarsvetenskap och teknologilaboratorium – känd i över 100 år som en av Storbritanniens mest hemlighetsfulla och kontroversiella militära forskningsanläggningar , som upptar 2 800 hektar [ 1] – och en webbplats för UK Health Security Agency . [2] Sedan 2018 har en del av campus inrymt Porton Science Park, som ägs och drivs av Wiltshire Council och har privata företag inom hälso-, life science- och försvars- och säkerhetssektorerna.
Plats
Porton Down ligger strax nordost om byn Porton , nära Salisbury , i Wiltshire , England. I nordväst ligger MoD Boscombe Down- flygfältet som drivs av Qinetiq . På vissa kartor är marken som omger komplexet identifierad som ett "farligt område". [3]
Historik om statlig användning
Det här avsnittet behöver ytterligare hänvisningar för verifiering . Hjälp till att förbättra den här artikeln genom att lägga till citat till pålitliga källor i det här avsnittet. Material utan källa kan ifrågasättas och tas bort. ( juni 2013 ) ( Lär dig hur och när du tar bort detta mallmeddelande )
2-tums mortelförsök , 1917
Porton Down öppnade 1916 som War Department Experimental Station , kort därefter omdöpt till Royal Engineers Experimental Station , för att testa kemiska vapen som svar på tysk användning av detta krigsmedel 1915. Laboratoriets uppdrag var att bedriva forskning och utveckling avseende kemiska vapen medel som användes av de brittiska väpnade styrkorna under första världskriget, såsom klor , senapsgas och fosgen . [4]
Arbetet på Porton startade i mars 1916. Vid den tiden var endast ett fåtal stugor och gårdsbyggnader utspridda på nedgångarna vid Porton och Idmiston . I maj 1917 hade fokus för anti-gasförsvar och utveckling av respiratorer flyttats från London till Porton Down, och 1918 hade de ursprungliga två hydorna blivit ett stort hyttläger med 50 officerare och 1 100 andra grader. Efter vapenstilleståndet 1918 reducerades Porton Down till en skelettstav. [5]
Efter första världskriget
1919 inrättade krigskontoret Holland-kommittén för att överväga framtiden för kemisk krigföring och försvar. År 1920 gick regeringen med på kommitténs rekommendation att arbetet skulle fortsätta vid Porton Down. Från det datumet började ett långsamt permanent byggnadsprogram, tillsammans med den gradvisa rekryteringen av civila forskare. År 1922 fanns det 380 militärer, 23 vetenskapliga och tekniska tjänstemän och 25 "civila underordnade". 1923 startade det nybildade Silver Star Motor Services en busslinje för att länka Salisbury och Porton Down. [6] År 1925 hade den civila personalen fördubblats. [5]
År 1926 lades de kemiska försvarsaspekterna av Air Raid Precautions (ARP) för civilbefolkningen till stationens ansvar. 1929 blev Royal Engineers Experimental Station till Chemical Warfare Experimental Station ( CWES ) (1929–1930), och 1930 Chemical Defense Experimental Station ( CDES ) (1930–1948). [5] År 1930 ratificerade Storbritannien 1925 års Genèveprotokoll med reservationer, som endast tillät användning av kemiska krigföringsmedel som vedergällning. År 1938 var den internationella situationen sådan att regeringen godkände offensiv kemisk krigföring forskning och utveckling och produktion av krigsreservlager av kemiska krigföringsmedel av den kemiska industrin. [5] Detta inkluderade att genomföra kemisk krigföringsförsök , kända som Rawalpindi-experimenten , på militärer i den brittiska indiska armén för att testa effekterna av senapsgas . [7]
Andra världskriget
Under andra världskriget koncentrerades forskningen vid CDES på kemiska vapen som kvävesenap . När allierade arméer trängde in i Tyskland, upptäckte de operativa lager av ammunition och vapen som innehöll nya kemiska krigföringsmedel, inklusive mycket giftiga organofosforhaltiga nervämnen som sarin , okända för Storbritannien och de allierade vid den tiden. [5]
För att undersöka biologiska vapen etablerades en mycket hemlig separat avdelning, kallad Biology Department, Porton ( BDP ), inom CDES 1940, under veteranmikrobiologen Paul Fildes . Dess fokus inkluderade mjältbrand och botulinumtoxin , och 1942 genomförde den ökänt tester av ett biovapen av mjältbrand på Gruinard Island . 1946 döptes det om till Microbiological Research Department ( MRD ) och 1957 till Microbiological Research Establishment ( MRE ).
Common Cold Unit (CCU) förväxlades ibland med MRE, som den ibland samarbetade med men inte var officiellt kopplad. CCU var på Harvard Hospital, Harnham Down, på västra sidan av Salisbury . [5]
Efterkrigstiden
När andra världskriget slutade hade det avancerade tillståndet för tysk teknologi när det gäller organofosforiska nervämnen, såsom tabun , sarin och soman , överraskat de allierade, som var ivriga att dra nytta av det. Efterföljande forskning tog de nyupptäckta tyska nervgiftarna som utgångspunkt, och så småningom utvecklades VX nervgift vid Porton Down 1952. [5]
I slutet av 1940-talet och början av 1950-talet syftade forskning och utveckling vid Porton Down till att förse Storbritannien med medel att beväpna sig med en modern nervgiftsbaserad förmåga och att utveckla specifika försvarsmedel mot dessa medel. I slutändan blev dessa mål ingenting på den offensiva sidan på grund av beslutet att överge någon form av brittisk kapacitet för kemisk krigföring till förmån för kärnvapen. På den defensiva sidan fanns det år av svårt arbete för att utveckla metoder för profylax, terapi, snabb upptäckt och identifiering, dekontaminering och effektivare skydd av kroppen mot nervämnen, som kan utöva effekter genom huden, ögonen och luftvägarna . [5]
Tester utfördes på militärer för att fastställa effekterna av nervmedel på mänskliga försökspersoner, med ett registrerat dödsfall på grund av ett nervgasexperiment. Det har förekommit ihärdiga anklagelser om oetiska mänskliga experiment vid Porton Down, som de som rör döden av den ledande flygplansmannen Ronald Maddison , 20 år gammal, 1953. Maddison deltog i toxicitetstester för sarinnervmedel; sarin droppades på hans arm och han dog kort därefter.
På 1950-talet blev stationen, nu omdöpt till Chemical Defense Experimental Establishment ( CDEE ), involverad i utvecklingen av CS , en upploppskontrollagent, och tog en allt större roll i trauma- och sårballistiskt arbete. Båda dessa aspekter av Porton Downs arbete hade blivit viktigare på grund av oroligheterna och det ökande våldet i Nordirland. [5]
Den 1 augusti 1962 dog Geoffrey Bacon, en vetenskapsman vid Microbiological Research Establishment, av en oavsiktlig infektion av pestbakterien Yersinia pestis . Samma månad exploderade en autoklav och krossade två fönster. Båda incidenterna genererade stor mediebevakning vid den tiden. [5]
1970 döptes senioranläggningen vid Porton Down om till Chemical Defense Establishment ( CDE ) för de kommande 21 åren. Upptaget av försvar mot nervgift fortsatte, men under 1970- och 1980-talen var etablissemanget också ägnat att studera rapporterad kemisk krigföring från Irak mot Iran och mot sin egen kurdiska befolkning. [5]
Porton Down var laboratoriet dit första prover av ebolaviruset skickades 1976 under det första bekräftade utbrottet av sjukdomen i Afrika. Laboratoriet innehåller nu prover av några av världens mest aggressiva patogener, inklusive ebola, mjältbrand och pesten, och leder Storbritanniens aktuella forskning om virala inokulationer. [8]
2000-talet
Fram till 2001 var de militära installationerna baserade på Porton Down en del av den brittiska regeringens Defense Evaluation and Research Agency ( DERA). Energimyndigheten skulle delas upp i två delar: QinetiQ , ursprungligen ett statligt ägt företag; och Defense Science and Technology Laboratory (Dstl), skapat för att införliva verksamheten från Energimyndigheten som anses olämplig för privatiseringen som planeras för QinetiQ; särskilt platsen Porton Down.
2013 testade Dstl-forskare prover från Syrien för sarin, som fortfarande tillverkas där, för att bedöma soldaternas utrustning. [1]
I april 2018 var Porton Down ansvarig för analysen av ämnet som användes i de närliggande Salisbury-förgiftningarna , som slutligen identifierades av Dstl som ett Novichok -nervgift. [9]
Webbplatsnamn
Platsens statliga användning har delats upp i två separat kontrollerade platser sedan 1979: den ursprungliga militäranläggningen under försvarsministeriet och platsen söderut under Department of Health, som hade öppnats 1951 för den mikrobiologiska forskningsanläggningen, då 1979 överfördes till hälsoministeriet för att fokusera på folkhälsoforskning, där försvarsaspekterna återvände till det då titulerade Chemical Defense Establishment. [10]
Datum Försvarsministeriet (och föregångare) Department of Health
1916 Krigsdepartementets försöksstation
1916–29 Royal Engineers Experimental Station
1929–30 Chemical Warfare Experimental Station (CWES)
1930–48 Chemical Defense Experimental Station (CDES)
1940–46 Biologiska institutionen Porton (BDP)
1946–48 Mikrobiologisk forskningsavdelning (MRD)
1948–57 Chemical Defense Experimental Establishment (CDEE)
1957–70 Microbiological Research Establishment (MRE)
1970–79 Chemical Defense Establishment (CDE)
1979–91 Centrum för tillämpad mikrobiologi och forskning (CAMR)
1991–95 Chemical & Biological Defense Establishment (CBDE)
1995–2001 Chemical & Biological Defense Sector of DERA (CBD)
2001–04 (en plats för) Defense Science and Technology Laboratory (Dstl)
2004–13 (en plats för) Health Protection Agency
2013–2021 (en sida av) Public Health England (PHE)
2021 – nutid (en sida av) UK Health Security Agency (UKHSA)
Associerade platser
Sutton Oak, Merseyside
En fabrik i Sutton Oak, St Helens, rekvirerades 1917 av krigsdepartementet, döptes om till HM Factory, Sutton Oak och började tillverka det kemiska krigföringsmedlet difenylklorarsin . Webbplatsen bytte till att producera Adamsite 1922. 1923 stoppade krigskontoret rekvisitionen och köpte platsen och döpte om den till War Office Research Establishment, aka Chemical Warfare Research Establishment, och senare Chemical Defense Research Establishment Sutton Oak. Under 1920-talet övergick anläggningen till att tillverka senapsgasprodukter , med början i HS-varianten och till HT-varianten på 1930-talet, samt fyllning av rustning. Efter andra världskriget producerade platsen även nervgiftet sarin för experimentändamål. Platsen stängdes 1957, och mycket av arbetet överfördes till Chemical Defense Establishment Nancekuke. [11]
RRH Portreath, Cornwall
Denna Royal Air Force-anläggning, byggd 1940, döptes om till Chemical Defense Establishment Nancekuke i juli 1949. Tillverkning av sarin i en pilotproduktionsanläggning började där i början av 1950-talet och producerade cirka 20 ton från 1954 till 1956. Det var tänkt som ett lager och produktionsanläggning för Storbritanniens kemiska försvar under det kalla kriget , fokuserad på nervämnen, inklusive små mängder VX avsedd främst för laboratorieteständamål och för att validera anläggningsdesigner och optimera kemiska processer för potentiell massproduktion; fullskalig produktion av VX-agent ägde aldrig rum. I slutet av 1950-talet låg tillverkningsanläggningen för kemiska vapen i malpåse, men behölls under 1960- och 1970-talen i ett tillstånd där produktionen lätt kunde återupptas om så krävdes. [12]
Icke-statlig användning
Några få små vetenskapliga nystartade företag fick använda byggnader på Porton Downs campus från mitten av 1990-talet. Tetricus Science Park [13] har inhyst företag inklusive och GW Pharmaceuticals . [13]
Under 2014 förutspåddes en expansionsplan skapa 2 000 jobb. [14] Skapandet av Porton Science Park startade 2016, med £9,5 miljoner i finansiering från Wiltshire Council , Swindon and Wiltshire Local Enterprise Partnership och European Regional Development Fund . [15] Den första byggnaden öppnade 2018, [16] med Ploughshare Innovations , Dstls tekniköverföringsföretag, bland hyresgästerna. [17] Ytterligare expansion började 2022. [18]
Områden av intresse
Försök
Utomhus
1942 var Gruinard Island farligt förorenad med mjältbrand efter att ett moln av mjältbrandsporer släpptes över ön under en rättegång. 1981 landade ett team av aktivister på ön och samlade in jordprover, varav en påse lämnades vid dörren vid Porton Down. Tester visade att den fortfarande innehöll mjältbrandsporer och 1986 kände regeringen sig tvungen att vidta nödvändiga åtgärder för att framgångsrikt sanera ön.
Mellan 1963 och 1975 genomförde MRE försök i Lyme Bay där levande bakterier sprutades från ett fartyg för att bäras iland av vinden för att simulera en mjältbrandsattack. Bakterierna som sprayades var de mindre farliga Bacillus globigii och Escherichia coli , men det erkändes senare att bakterierna kunde påverka vissa utsatta människor negativt. Staden Weymouth låg i vinden av besprutningen. När försöken blev allmänt kända i slutet av 1990-talet krävde Dorset County Council, Weymouth och Portland Borough Council och Purbeck District Council en offentlig utredning för att undersöka experimenten. Regeringen vägrade en offentlig utredning men gav istället professor Brian Spratt i uppdrag att genomföra en oberoende granskning av de möjliga negativa hälsoeffekterna. Han drog slutsatsen att individer med vissa kroniska tillstånd kan ha drabbats. [19]
1954 skickade den brittiska regeringen forskare inom biologisk krigföring till Bahamas för att släppa ut venezuelanska hästencefalitvirus nära en obebodd ö. [20]
Annan forskning visade att fyra brittiska vetenskapsuppdrag i Obanaghoro i södra Nigeria tillbringade 15 månader med att sprida och utvärdera effekterna av experimentella nervgaser. [20] Effekten på nigerianer är okänd. [20] Historiker har inte kunnat ta reda på vem som gjorde det extremt farliga arbetet med att "handladda" vapen som innehåller nervämnen och inte heller har de kunnat upptäcka effekterna på lokala skolor, byar eller marken. [20]
Människoprövningar
Ledande flygplansman Ronald Maddison som dog en olaglig död vid Porton Down 1953, enligt en jury 2004.
Porton Down har varit involverad i mänskliga tester på olika ställen under hela försvarsministeriets användning av platsen. Upp till 20 000 personer deltog i olika rättegångar från 1949 till 1989: [21]
Från 1999 till 2006 undersöktes det under Operation Antler . 2002 inleddes en första undersökning och [22] i maj 2004, en andra undersökning av Ronald Maddisons död under testning av nervgiften sarin efter att hans släktingar och deras supportrar hade lobbat i många år, vilket fann att hans död var olaglig . [23] Försvarsministeriet ifrågasatte domen [24] som fastställdes och regeringen avgjorde fallet 2006. [25] År 2006 hävdade 500 veteraner att de led av experimenten. [26]
I februari 2006 tillerkändes tre före detta militärer ersättning i en förlikning utanför domstol efter att de hade hävdat att de fick LSD utan deras samtycke under 1950-talet. [21] [27] Under 2008 betalade MoD 360 veteraner från testerna 3 miljoner pund utan att erkänna ansvar. [1]
Sekretess
Det mesta av arbetet som utförts på Porton Down har hittills förblivit hemligt. Bruce George , parlamentsledamot och ordförande för försvarets utskott , sa till BBC News den 20 augusti 1999 att:
Jag skulle inte säga att försvarskommittén mikrostyrer varken DERA eller Porton Down. Vi besöker den, men med elva parlamentsledamöter och fem anställda som täcker en labyrintisk avdelning som försvarsministeriet och försvarsmakten, skulle det vara ganska felaktigt av mig och vilseledande för mig att säga att vi vet allt som händer i Porton Ner. Det är för stort för oss att veta, och för det andra händer det många saker där som jag inte ens är säker på att ministrarna är helt medvetna om, än mindre parlamentariker. [28]
Användning av djur
Dstl:s Porton Down-webbplats genomför djurförsök. De "tre Rs" av "reducera" (antalet djur som används), "förfina" (djurförfaranden) och "ersätt" (djurförsök med icke-djurförsök) används som grundläggande praxis. [29] Det har skett en minskning av djurförsök de senaste åren. [30] Dstl följer all brittisk lagstiftning som rör djur. [31] Använda djur inkluderar möss , marsvin , råttor , grisar, illrar , får och icke-mänskliga primater (tros vara silkesapa och rhesusmakak ). Offentligt publicerade siffror är detaljerade nedan:
Djur som används på Porton Down av DERA (1997–2001) / Dstl (2001–2015)
År 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007
siffra 10956 [32] 11091 [32] 11501 [32] 11985 [33] 12955 [33] 15940 [33] 13899 [33] 15728 [33] 21118 [33] 17041 [34] 18255 [34]
År 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
siffra 12373 [34] 8452 [34] 9438 [35] 9722 [35] 8830 [35] 6461 [35] 4124 [36] 3249 [37] 2745 [38] 3865 [39]
Olika avdelningar på Porton Down använder sig av djurförsök på olika sätt. Dstls avdelning för biomedicinska vetenskaper är involverad i läkemedelsutvärdering och effekttester (toxikologi, farmakologi, fysiologi, beteendevetenskap, humanvetenskap), trauma- och kirurgistudier och djuruppfödning. Institutionen för fysikaliska vetenskaper använder också djur i sin "Armour Physics"-forskning.
Precis som andra aspekter av forskning vid Porton Down hålls exakta detaljer om djurförsök i allmänhet hemliga. Medierapporter har föreslagit att de inkluderar att utsätta apor för mjältbrand , dränera blodet från grisar och injicera dem med E. coli- bakterier och att utsätta djur för en mängd olika dödliga, giftiga nervämnen. Olika djur används för väldigt olika ändamål. Enligt en rapport från 2002 från Försvarsministeriets rådgivande kommitté för djurens välfärd används möss främst för att forska om "utveckling av vacciner och behandlingar för mikrobiella och virusinfektioner", medan grisar används för att "utveckla personlig skyddsutrustning för att skydda mot sprängskada i bröstkorgen". [40]
I populärkulturen
Den här artikeln kan innehålla irrelevanta referenser till populärkultur . Ta bort innehållet eller lägg till citat till pålitliga och oberoende källor . ( februari 2019 )
Romaner
Ett institut som liknar Porton Down, Mordon Microbiological Research Establishment, finns med i 1962 års roman The Satan Bug av Alistair MacLean . Porton Down medverkar i 1977 års roman The Enemy av Desmond Bagley , 2010 års mysterieroman Before the Poison av Peter Robinson och 2022 års roman Tick Tock av Simon Mayo .
Filmer
Porton Down är med i den psykologiska skräckfilmen The Sleep Experiment från 2022 i regi av John Farrelly . Två detektiver inleder en utredning av ett katastrofalt hemligt militärexperiment där fem fångar hölls vakna i trettio dagar i anläggningen.
TV
Porton Down och aktiviteter där under 1940-talet och början av 1950-talet var en viktig handlingspunkt i avsnitt ett och två av den andra säsongen av ITV :s mysterieserie The Bletchley Circle . Experiment utförda på Porton Down dyker också upp i BBC-detektivdramat Spooks , inklusive utvecklingen av VX Nerve Agent och andra potentiellt dödliga biologiska vapen.
Porton Down refereras ofta till i BBC TV-dramat 2020 The Salisbury Poisonings , som skildrar dess roll i att testa substanser kopplade till 2018 års förgiftning av Sergei och Yulia Skripal .
Porton Down omnämns ofta i ITV Trigger Point- serien, som ursprunget till en militärklassad sprängämne HMX-319 som har smeknamnet "Her Majesty's Explosive".
Serier
Grimbledon Down var en serie av den brittiske serietecknaren Bill Tidy , publicerad under många år av New Scientist . Bandet utspelades i ett till synes fiktivt brittiskt forskningslabb, med hänvisning till den kontroversiella biokemiska forskningsanläggningen Porton Down. [41]
Musik
"Porton Down" är namnet på en låt av Peter Hammill . Låten "Jeopardy" av Skyclad handlar om experimenten som utvecklats i Porton Down.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram