Brittisk Drakeld I SvD

2024-02-08
Så var det till exempel detta med immaterialrättsliga anspråk i förhållande till militära strategiska nyttoeffekter... Ja och naturligtvis då Porton Down. som utan vidare kan kopplas till Umeå, Novichok vilket leder vidare till Skripal och Navalny - unt so weiter..
Vad sade Lavrov om Sverige och Novichok... analysen av händelsen i Söderhamn, referensmaterial?
https://www.svd.se/a/nQpyyQ/laservapnet-dragonfire-skapas-av-britterna-ska-stoppa-dronare
" Britternas nya laservapen skapade världsrubriker i kampen mot drönare. Vapnet utvecklades på topphemliga Porton Down – en plats som beskrivits som det mest missförstådda, skräckinjagande och kontroversiella laboratoriet i Storbritannien.
Topphemligt labb skapar nytt brittiskt supervapen
En ljusstråle riktas mot drönaren som flyger med hastig fart flera kilometer uppe i luften. Natthimlen skiner upp i närheten av den skotska ögruppen Hebriderna. Strålen når sitt mål. Det hörs ingen smäll, ingen explosion, allt är alldeles tyst. Sedan faller drönaren ner mot havet.
Det nya laservapnet Dragonfire skapade rubriker runt om i världen, när det brittiska försvarsministeriet efter årsskiftet gick ut med att man genomfört framgångsrika provskjutningar i Skottland. Vapnet uppges vara träffsäkert och ett skott kostar mindre än en flaska vin.
”Det här kan revolutionera modern krigföring”, skriver fysikprofessorn Gianluca Sarri på den akademiska sajten The Conversation.
Arbetet med att utveckla vapnet har pågått i flera år på ett topphemligt laboratorium på den brittiska landsbygden, enligt brittiska medier.
Rykten om utomjordingar och kemiska experiment
Mitt bland de gröna fälten i grevskapet Wiltshire ligger ett avgränsat område. Till ytan är det ungefär lika stort som Borås. På vissa kartor står det endast ”danger area”. Här ligger Porton Down – den brittiska försvarsmaktens hemliga laboratorium. I BBC beskrivs labbet som den mest kontroversiella, skräckinjagande och missförstådda vetenskapliga institutionen i Storbritannien.
Porton Down är ett mytomspunnet laboratorium med många varningsskyltar.
Det går så många rykten kring laboratoriet att regeringen skapat en webbsida med rubriken ”the truth about Porton Down”. Den går igenom allt från utomjordingar – ”inga utomjordingar, levande eller döda, har någonsin tagits till Porton Down” – till kritik som riktats mot vetenskapliga experiment på både djur och på människor.
Bland annat har flera medier rapporterat om flygaren Ronald Maddison, som dog på Porton Down 1953 efter att han deltagit i ett vetenskapligt experiment. Han och ett par andra soldater fick betalt för att utsättas för nervgasen sarin.
Enligt uppgifter hade Ronald Maddison tänkt köpa en förlovningsring till sin flickvän för pengarna. 45 minuter efter att ett par droppar av giftet nuddat vid hans hud var han död. Orsaken uppgavs då vara att han varit ”ovanligt känslig” för giftet. Myndigheterna varnade också Ronald Maddisons familj att de kunde åtalas om de försökte utreda sin sons död. Närmare 50 år senare visade en av de längsta dödsutredningarna i brittisk historia att Maddison dött på grund av experimentet och försvarsministeriet dömdes till att betala ersättning till familjen.
Få forskare får komma in
Storbritannien slutade forska kring kemiska och biologiska vapen på 1950-talet. Men på Porton Down finns fortfarande ett litet antal sådana vapen kvar – så att forskning kan fortsätta kring botemedel, enligt medier.
Utanför laboratorierna uppges vakter patrullera med automatvapen. Inne i byggnaderna gäller också strikta säkerhetsbestämmelser. Bara ett tiotal forskare uppges ha tillgång till laboratorierna som hör till kategori fyra – där de, enligt medieuppgifter, forskar kring sådant som ”kan döda omedelbart”.
Men exakt vad som händer på Porton Down är hemligt och journalister får sällan tillträde till platsen. De uppgifter som släppt antyder att laboratoriet fokuserar på att tackla nya hotbilder.
Och det var på Porton Down som forskare från försvarsmakten och den privata sektorn utvecklade Dragonfire.
Satsade tidigt på försvar mot drönare
”Inom militärhistoria kan ett vapen symbolisera hela den erans krigföring”, skriver försvarsprofessorn Jonathan Marcus för BBC. Han nämner långbågen, stridsvagnarna under andra världskriget och nu – drönaren.
Obemannade luftburna system började användas av bland annat USA under krigen i Afghanistan och Irak. Nu uppges över 100 stater och militärgrupper ha tillgång till drönare. Det beskrivs som ett billigt vapen som kan användas för att rekognosera och attackera och används flitigt av både Ryssland, Ukraina och av huthi-rebellerna i Röda havet.
Men att skjuta ner drönare har enligt experter varit både dyrt och besvärligt. Drönare, som är billiga att tillverka, skjuts i de flesta fall ner med luftvärnsrobotar som kostar över motsvarande drygt 13 miljoner kronor styck, enligt brittiska experter. Det har bland annat väckt frågor om Ukrainas försvarsteknik mot de ryska drönarattackerna är hållbar i längden.
– Man ska inte skjuta det absolut dyraste på det billigaste om man inte är absolut tvungen, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi, i en intervju med SVT från 2023.
Forskare var skeptiska
I Sverige har Försvarsmakten sedan 2018 arbetat med att ta fram metoder för att hantera drönare. Det uppges handla om att köpa in färdiga system.
Britterna meddelade 2017 att landet tänkte investera i laservapen mot drönare. Då var en del forskare skeptiska.
”Det här är mycket svårt att genomföra”, skriver Guy Gratton, forskare i aeornautik på den akademiska webbsidan The Conversation.
Han tillägger att USA framgångsrikt testat laservapen 2010, men lade ner fyra miljarder dollar på projektet – 100 gånger mer än den brittiska budgeten för Dragonfire som 2017 uppgavs vara 30 miljoner pund, motsvarande närmare 400 miljoner kronor.
Att satsningen nu lyckats och att Dragonfire beskrivs som det första framgångsrika laservapnet mot flygande mål uppges vara en seger för den brittiska försvarsindustrin –och för Porton Down.
Labbet anklagades i Ryssland
Det stormade senast kring labbet 2018. Då förgiftades den ryska dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia med nervgiftet novitjok i den lilla engelska staden Salisbury. Och det var forskare på Porton Down som fastslog vilket gift det var frågan om och att det utvecklats i Ryssland.
Men att det var just på Porton Down som giftet analyserades utnyttjades också i rysk propaganda. Porton Down ligger bara åtta kilometer från Salisbury och Ryssland skyllde attacken på det brittiska laboratoriet.
Efter förgiftningen i Salisbury gavs BBC tillträde till laboratorierna. BBC:s försvarskorrespondent Frank Gardner beskrev då ett futuristiskt sjukhus med sterila korridorer där det luktar starkt av rengöringsmedel. Då han besöker platsen utförs bland annat ett test med senapsgas.
Under coronakrisen ett par år senare hamnade Porton Down på löpsedlarna igen. Då handlade det om att forskarna börjat utveckla vaccin mot nästa pandemi.
”Över 200 forskare utvecklar vaccin mot fågelinfluensa, mpox och Krim-Kongo hemorragisk feber”, skriver The Telegraph i augusti i fjol.
Satsar nu på försvar i rymden
Nu har en ny sorts krigföring och nya hotbilder inneburit ett fokus på laservapen, enligt flera medier. Förutom Dragonfire uppges forskare på Porton Down arbeta med att utveckla system som kan skydda satelliter mot robotar och laservapen. Enligt The Times har hotet mot infrastruktur i rymden ökat eftersom Ryssland och Kina satsat på fältet. Båda länderna har enligt tidningen utfört provskjutningar där man skjutit ner satelliter.
Arbetet med att utveckla Dragonfire fortsätter också. Vapnet är inte ännu helt klart och det väntas ta ytterligare fem år innan det kan användas på fältet.
Att Storbritanniens satsning lyckades uppges höra ihop med att britterna satsat på laserforskning i över 60 år. Laservapen testades för första gången av britterna under Falklandskriget på 1980-talet och forskare på brittiska universitet och inom landets försvarsindustri uppges ha varit världsledande inom sektorn i tiotals år.
”Det är korsbefruktningen mellan den akademiska världen, den privata sektorn, statliga laboratorier och försvarsindustrin som ligger bakom framgången”, skriver forskare på universitetet i Cambridge.
Och enligt chefen för det hemliga labbet är det också en seger för Porton Down.
– Med de tiotals år av kunskap, talang och erfarenheter från fältet är försvarslaboratoriet oumbärligt när det gäller att hjälpa våra väpnade styrkor att förbereda sig för framtiden, säger Paul Hollinshead, direktör för Defence Science and Technology Laboratory, organisationen som driver Porton Down, i ett uttalande om Dragonfire."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram