Maggot & Palestina

2024-02-02
Ja tänka sig...
Storbritannien kan komma att erkänna en palestinsk stat – utan att vänta på diskussioner mellan Israel och palestinier. Det uttalade landets utrikesminister David Cameron på plats i Libanon på torsdagen. Han tillade dock att ett sådant erkännande inte kan bli verkställt så länge Hamas är kvar i Gaza.
”Vi behöver ge det palestinska folket en horisont för en bättre framtid, en framtid som innebär att de har en egen stat,” sa Cameron och tillade att erkännandet inte behöver komma i slutet av en process när tvåstatslösningen diskuteras. Skriver The Guardian.
https://www.svd.se/a/l36nnG/margot-wallstrom-om-usa-s-planer-for-palestina-vi-hade-ratt
"Tidigare utrikesminister Margot Wallström (S) fick hård kritik efter svenska erkännandet av Palestina 2014. Nu har en diskussion inletts i USA och Storbritannien om att göra detsamma. ”Ja, vi hade rätt!”, säger Wallström till SvD.
Wallström om USA:s planer: ”Vi hade rätt”
Enligt brittiske utrikesministern David Cameron överväger Storbritannien att erkänna Palestina som stat. I onsdags rapporterade nyhets­sajten Axios att även USA funderar på det. Och i New York Times skriver stjärn­kolumnisten Thomas Friedman om en ny ”Biden-doktrin” som innebär ett främjande av ”en palestinsk stat – NU”.
Detta välkomnas av Sveriges tidigare utrikesminister Margot Wallström (S) som 2014 drev igenom ett svenskt erkännande av staten Palestina. Men hon tycker också att det är lite ironiskt.
– Då sa alla att det var för tidigt, men vi sa att det kanske var för sent. Och så börjar man prata om tvåstatslösning igen när Gaza ligger i ruiner och det har skapats så mycket hat och hämndbegär på båda sidor. Jag tror att det blir mycket svårare att hitta en lösning på konflikten nu än 2014, säger hon till SvD.
Wallström persona non grata
Det svenska erkännandet ledde till en kraftiga reaktioner från Israel som kallade hem sin ambassadör och förklarade Margot Wallström som persona non grata i landet.
Det tror hon själv gjordes för att avskräcka andra länder att följa Sveriges exempel.
– Inom EU-kretsen betonades det på varje sammanträde att vi står bakom tvåstatslösningen och att vi måste engagera oss. Men det var ingen mer som gjorde något. Israel satte enormt hård press på de länder som förde en diskussion om att faktiskt följa vårt exempel, så det vågade de inte göra.
Wallström påpekar att ett erkännande av en stat inte är någon belöning utan snarare en metod för att etablera diplomatiska och politiska kontakter. Men också för att kunna utkräva ansvar och sätta press på palestinierna och styret på Västbanken.
– De har mycket jobb att göra för att föryngra och förnya det palestinska styret. Och se till att det hålls val igen. Men de var redan då rädda för att anordna val, för att de visste att Hamas skulle få mer och mer stöd. Eftersom situationen på marken förändrades så snabbt i fel riktning.
Netanyahu mot tvåstatslösning
Benjamin Netanyahu har under lång tid varit en stark motståndare till en palestinsk stat. Margot Wallström tror att det blir svårt att få till en tvåstatslösning så länge han sitter vid makten.
– Han är den värsta ledare som Israel någonsin haft, tror jag. Men det behövs nya ledare på båda sidorna, både i Israel och Palestina. Möjligen är läget nu så desperat att de inser att det är anledning nog att börja resonera om vägen framåt. För det kan inte fortsätta så här, med så mycket lidande.
Hon säger att det måste få finnas något slags hopp inför framtiden för unga palestinier, men också att israelerna måste få känna sig trygga i sitt land.
– Man måste förstå hur djupt det som hände den 7 oktober sårade och skadade Israel. Någonting så fruktansvärt och bestialiskt. Men svaret kan inte vara att man låter så många civila, framför allt barn och kvinnor, dö till följd av det sätt man slår tillbaka på. Dödandet måste stoppas och gisslan måste släppas.
Hur ska det gå till?
– Det kan bara ske genom att se till att alla goda krafter får stöd och hjälp. Alla israeler stödjer inte vad Netanyahu och högerregeringen gör och alla palestinier stödjer inte Hamas. De flesta vill ha icke-våldslösningar och leva i fred och frihet. På båda sidor – och det är det som vi måste hitta metoder att stödja, säger Margot Wallström.
Lång karriär som minister, EU-kommissionär och FN-sändebud
Som 25-åring valdes Margot Wallström in i riksdagen för Socialdemokraterna. Har därefter haft topposter inom svenska regeringar, EU-kommissionen och FN.
1999–2010: Flera uppdrag som EU-kommissionär och som förste vice ordförande för kommissionen.
2010–2012: FN:s sändebud mot sexuellt våld under konflikter.
2014–2019: Utrikesminister. Lanserade bland annat en feministisk utrikespolitik och erkände Palestina som stat.
Hon har även varit statsministers ställföreträdare, kulturminister, socialminister och biträdande civilminister i socialdemokratiska regeringar.
I dag leder 69-åriga Wallström en internationell arbetsgrupp som på uppdrag av ukrainska regeringen sammanställt material om miljöskador som kriget skapat. Hon ska presentera en plan för återuppbyggnaden av Ukraina för president Volodymyr Zelenskyj."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram