Lidingö Syjunta

2024-02-02
Mmmmmmm, förvaltningsassistans anstrykning...
https://www.svd.se/a/veMkgX/villa-soderas-agaren-johan-lundberg-svarar-pa-ryktena-i-blenda
Chanserna för en intervju är ”mikroskopiska”, meddelar Johan Lundbergs talesperson när SvD:s Lars Berge först hör av sig. Den hemlighetsfulle affärsmannen har inte talat med en journalist på 30 år. Men i sista avsnittet av poddserien ”Lyxvillans hemlighet” sker det faktiskt.
Lundberg tar emot på en exklusiv medlemsklubb i London och ger sin version av vad som skett med Villa Söderås på Lidingö – och kommenterar sina egna påstådda band till Ryssland.
”Lyxvillans hemlighet”, en följetong från SvD:s dokumentärpodd Blenda, berättar historien om Villa Söderås. Huset på östra Lidingö har blivit känd i medierna som ”Sveriges dyraste hus”. Det har varit till salu i snart tre år utan att bli sålt och stått tomt i över tio år.
Under tiden har det spridits rykten om vad som pågår i huset. I SvD:s podd lägger Lidingöbor fram teorier som att villan ska bli Vladimir Putins sommarställe, att den köpts av Bruce Springsteen och att den varit tänkt som en plats där oligarker och andra affärsmän kan ses och göra upp korrupta affärer
I intervjun avfärdar Johan Lundberg alla dessa idéer, som han kallar för ”spekulationer och dumheter”. Hans vanligaste svar på frågorna är:
– Du hör ju själv hur galet det låter.
Ska man tro Lundberg finns det inget spännande svar på frågan vad som pågått i huset.
– Det finns ingen story. Det enda vi har gjort är att restaurera en fastighet som har blivit oerhört vacker, säger han.
En del av ryktena har utgått från att Lundberg ansetts ha kopplingar till Ryssland, han har bland annat varit bosatt där och hyrt ut en bostad till Rysslands ambassadör. Men själv vill han inte kännas vid att han skulle ha någon särskild relation till landet.
– För det första har jag lämnat Ryssland sedan länge tillbaka. Sedan har jag varit i 76 länder och haft förmånen att besöka och lära känna olika kulturer. Så Ryssland är inte det enda landet jag historiskt jobbat i.
Däremot bekräftar han något annat som flera av SvD:s källor uppgett: att det fanns planer på att göra Villa Söderås till en ambassad.
– Det är en möjlig potentiell köpare, säger han.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram