Abdikeringskonsekvenser...

2024-01-01
Att danska drottningen Margrethe II abdikerar beskrivs som ett unikt ögonblick i Danmark. Något som även kan få svallvågor både för kung Carl Gustaf och Norges kung Harald, menar hovexperten Roger Lundberg.
– Det är absolut inte omöjligt att de följer drottning Margrethes föredöme och även de lämnar över, säger han.
Under sitt nyårstal gav drottningen Margrethe II beskedet att hon abdikerar från tronen till förmån för sin son kronprins Frederik.
Danska DR:s hovexpert Cecilie Nielsen menar att beskedet är ett unikt ögonblick i Danmarks historia. Något även hovexperten Roger Lundberg håller med om.
– Det har varit en tradition i Danmark, precis som i Sverige och Norge att man har sitt uppdrag tills den dag livet tar slut. Så alla är ju tagna på sängen – inte minst i Danmark, säger han.
”Har funnits en osynlig pakt”
Han menar att beskedet kommer få konsekvenser i Sverige.
– Det har mer eller mindre funnits en osynlig pakt mellan kung Carl Gustaf, kung Harald och drottning Margrethe att de skandinaviska monarkerna inte abdikerar. Här är uppdraget ett uppdrag man har för livet.
Kan påverka svenska kungahuset
Roger Lundberg menar att drottningen lämnar över till ett populärt kronprinspar, vilket kan påverka de svenska och norska kungarna.
– Kraven i både Sverige och Norge kommer öka kraftfullt, där det också finns populära tronföljare. Vi får helt enkelt se vad som händer i framtiden, vad kung Carl Gustaf och kung Harald väljer att göra. Det är absolut inte omöjligt att de följer drottning Margrethes föredöme och även de lämnar över.
Även enligt historieprofessorn Dick Harrison är drottningens besked mycket oväntat och det kan påverka de nordiska kungahusen.
– Det här är ju ett familjebeslut som vi inte känner till skälen bakom, men man kan mycket väl tänka sig att även andra kungahus också tänker att man nu kan göra avsteg från traditionen. Men det är spekulationer, säger han till TT.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram