SvD Lär Från Gretafenomenet..

2023-12-08
När tidigare nyttotagare försöker att rädda arslet...
Ja och BTW - hur blir det då med Ortodox religion kontra Ateistisk religion..
Varför sparade man Israel till sist av den Djupa Statens Marionettländer - Obama
"Woke-rörelsen må misstro det goda samtalet. Vi andra bör slå vakt om en offentlig debatt där argument går före pseudoreligiöst tänkande.
Vi har mycket att lära av fenomenet Greta
Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.
”Är Greta Thunberg antisemitisk eller bara ofattbart naiv?”
Den frågan ställde tyska magasinet Der Spiegel nyligen i en lång artikel om klimataktivisten Greta Thunberg, med anledning av Thunbergs ensidiga ställningstagande för Gaza efter terrorn den 7 oktober. I Sverige refereras den tyska debatten, men det tycks inte bli någon egen svensk uppgörelse med Greta Thunberg. När SVT:s Utrikesbyrån ägnade ett program åt Greta i tisdags, tycktes fokus ligga på huruvida det verkligen är en smart kommunikativ strategi för hennes klimatrörelse att bredda sig till andra politiska ämnen.
Det är som att vi inte mäktar med ytterligare en konfrontation med Sverigebilden. Fenomenet ”Greta” skulle ju vara en källa till nationell stolthet. Varje möte med världsledare och kungligheter, varje spekulation om Nobels fredspris, skulle representera oss alla. I stället fick vi en sedelärande historia om att inte låta magiskt, pseudoreligiöst tänkande och debatt genom ställföreträdare slå ut det goda politiska samtalet.
Det är som att vi inte mäktar med ytterligare en konfrontation med Sverigebilden.
När den svenska allmänheten fick lära känna Greta Thunberg för fem år sedan satt hon ensam och demonstrerade för klimatet utanför riksdagen. En djupt deprimerad femtonåring, fick vi veta genom föräldrarna Malena Ernman och Svante Thunbergs bok ”Scener ur hjärtat” (Polaris).
Sedan drog det igång. Journalisterna anlände med sina mikrofoner och kameror, vilket gjorde Greta till ett mediefenomen. Hon visade sig vara en utomordentligt intelligent, påläst och verbal person.
Men denna verklighetens Greta Thunberg behöver samtidigt skiljas från mediefenomenet ”Greta”, som sannolikt inte hade uppstått där och då om hon inte delat politiska uppfattningar med de journalister som valde att slunga ut henne i offentligheten. En Greta som hade demonstrerat för att hon var väldigt orolig för konsekvenserna av migrationsvågen, eller som var skräckslagen för att bli rånad av gäng, hade förmodligen inte mötts av samma entusiasm på redaktionerna. Möjligen hade Dagens Nyheter inte ens gjort henne till chefredaktör för en dag.
Detta är inte att göra personen Greta Thunberg mindre än vad hon är. Thunberg har under hela sin tid i offentligheten visat att hon varit fullt kapabel att stå upp för sig själv och sina värderingar. Likväl blev hon ett verktyg för en rörelse som inte hade tid eller tålamod med motargument. Det är klart att denna rörelse begrep att Gretas meningsmotståndare inte kunde gå in i en jämlik debatt med ett barn. Samtalet blev asymmetriskt, en rimlig diskussion omöjlig.
Likväl blev hon ett verktyg för en rörelse som inte hade tid eller tålamod med motargument.
Sedan tillkom det magiska tänkandet. ”Kungörelse! Jesus från Nasaret har nu utsett en efterträdare, nämligen Greta Thunberg”, twittrade kyrkan i Limhamn. I Masthuggskyrkan i Göteborg ställdes en bild ut av Greta Thunberg som helgon. (”Greta är inte Jesus”, upprepade Maria Ludvigsson tålmodigt på denna sida.) I SVT:s Utrikesbyrån häromdagen gällde frågan huruvida ”Gretas gloria hamnat på sniskan”.
Vi brukar normalt inte föra politisk debatt genom att placera glorior på enskilda debattörer, men så har detta mediefenomen sett ut från första början.
Också i barnböcker idoliserades Thunberg enligt en modell som blivit gängse i barnlitteraturen: Ett slags hagiografier över ”förebilder”, utifrån den platta världsbild som blivit så dominerande. Det får inte finnas några skuggor eller motsägelser. Allt är antingen ont eller gott.
Fridays for future framställdes i samma anda som en rörelse präglad av en särskild rättrådighet eftersom den bottnade i barnahjärtats oskuldsfulla önskan om en ljusare framtid. Greta reste till och med på ett särskilt obefläckat vis. Det spelade ingen roll hur klimatavtrycket såg ut när man förde samman den besättning som gjorde det möjligt för henne att färdas över havet – det var Greta som inte fick besudlas av koldioxidutsläpp. Och den samlade världseliten tog emot hennes utbrott, hennes ”How dare you”, som kultmedlemmar som tar översteprästinnans utfall som ett tecken på att hon verkligen är under inverkan av högre makter.
Och nu?
Nu vet vi att Thunberg valde ”Stand with Gaza”, dagar efter att kroppen efter en våldtagen och mördad tjej i hennes egen Generation Greta hade paraderats som en trofé genom Gaza för att bespottas och skändas ytterligare. Der Spiegel observerar: ”Faktum är att, sedan den våldsorgie som Hamas utsatte Israel för den 7 oktober, har [Thunberg] aldrig på eget initiativ uttryckt sympati med de judar som mördades och utsattes för övergrepp av Hamas. Hon har bara sagt något om offren när hon pressats att göra det, och har även i sådana fall varit undvikande.” Hennes debattartikel i The Guardian (5/12) är en fortsatt relativisering av jihadistisk terror.
Härom veckan sågs hon på en demonstration i Stockholm, där det skanderades ”krossa sionismen”. Det är ett slagord som berättar att man inte tror på en tvåstatslösning – ”krossa sionismen” innebär utplåning av den judiska staten. Detta är, milt sagt, inte ett fredsbudskap.
Ovanpå detta har rörelsen Fridays for futures internationella Instagramkonto spridit konspirationsteorier om en mediesammansvärjning som ”hjärntvättar” allmänheten och förhindrar att sanningen om kriget kommer fram.
Här finns föreställningar om helighet, idén om att högre makter talar genom vissa särskilt obefläckade själar, messiasmyterna.
Detta borde lära oss ett antal saker: Woke-rörelsen må misstro det goda samtalet. Vi andra bör framhärda i att den bästa förutsättningen för en klok och genomtänkt politik – inte minst i en så avgörande fråga som hotet från klimatförändringarna – är ett offentligt samtal där argument bryts mot varandra. Och där argument går före identitet.
Sedan säger de senaste fem åren en hel del om människans starka religiösa impulser, och längtan efter att få svepas med i en massrörelse bortom det rationella. Här finns föreställningar om helighet, idén om att högre makter talar genom vissa särskilt obefläckade själar, messiasmyterna. Vi tror att vår tid står över sådant, men världen har sett detta otaliga gånger förut. Historien om fenomenet ”Greta” är egentligen banal."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram