SvD & Expertperversa Benådningar I USA..

2023-12-03
Man får nära nog intrycket av att man nu är helt inställda på vad som komma skall, frågan är nu bara när och till vilken omfattning...
"Den svenska översättningen på det amerikanska laguttrycket ”clemency” är benådning. Det är vad 238 personer i USA kunde dra nytta av innan Donald Trump lämnade Vita huset i januari 2021.
– Traditionen i USA föreskriver att presidentkandidater litar på sin omgivning och gamla skol- och universitetskamrater. Men det finns något perverst i det här. Det handlar om människor som står utanför lagen – en klick som gynnas, säger Jan Hallenberg, expert på amerikansk politik och seniorforskare på UI.
Donald Trumps första benådning gällde Joe Arpaio, polischef i Maricopa County, Arizona – delstaten som är känd för sina ombytliga valutgångar och därför beskrivs som en ”swing state”.
Arpaio benådades i augusti 2017. Han var dömd för domstolstrots då han under sin tid som polischef ska ha vägrat att upphöra med gripanden av misstänkta illegala invandrare enbart baserade på deras utseende, så kallad rasprofilering. Han hade dessförinnan blivit nationellt ökänd för sin främlingsfientlighet.
Den benådningen startade en trend av fler fall där presidenten gjorde det möjligt att runda justitiedepartementets processer och med betydligt mer kända namn som Paul Manafort, Roger Stone, Michael Flynn, Charles Kushner och Dinesh D’Souza.
Aldrig tidigare har en president använt sitt konstitutionella mandat för benådning av så många personer, och enligt Washington Posts genomgång kan de nu bli värdefulla för Donald Trump i hans framtida politiska ambition.
Det gäller även Joe Arpaio som via sociala medier och i nationella intervjuer har medverkat till att samla in pengar till Trumps kampanj för att vinna den republikanska nomineringen i primärvalen. Arpaio har också hjälpt till att sprida det falska påståendet att valet 2020 var uppgjort.
Deras vänskap går tillbaka många år i tiden. Båda tillhörde de som falskeligen påstod att Barack Obama inte var född i USA och spred konspirationsteorier om Obamas födelseattest.
Tidningen pekar ut 24 individer som åtalats eller dömts för olika brott och benådats – och som senare hyllat Trump i intervjuer, poddar, sociala medier, böcker och musik.
Några benådade stödjer också Trumps presidentkampanj genom att donera pengar eller jobba direkt för honom. En anonym källa som arbetade inom Trumpadministrationen säger att han saknade balans i sina benådningar.
– Det var som att han hade en trollstav som kunde förverkliga hans fantasiversioner av hur saker och ting skulle fungera.
Fenomenet benådning har funnits i den amerikanska konstitutionen sedan 1787.
– Det är ett ytligt dokument som inte fungerar i dag när människor inte följer normer och regler. Risken är att systemet utnyttjas, säger Jan Hallenberg.
Donald Trump är inte ensam om benådningar. Bill Clinton benådade 176 personer under sin sista dag i Vita huset 2001, bland andra Marc Rich, ex-make till en stor donator och anklagad för att vara skattefuskare när han lämnade USA för att slippa åtal.
– Det har förekommit, men inte på den här nivån som Trump, säger Jan Hallenberg.
Han genomförde 194 av sina sammanlagt 238 benådningar under de två avslutande månaderna efter valnederlaget, då Trump ihärdigt vägrade se sig besegrad. Själv har Trump prisat lagen.
– Det är en vacker sak, att ställa saker till rätta. Jag vill hjälpa människor som har blivit orättvist behandlade, sade Trump 2018.
Ex-presidenten sade i en intervju 2022 att han kommer att överväga benådningar för hundratals människor som har åtalats i samband med stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.
En federal appellationsdomstol slog i fredags fast att Trump inte kommer att kunna luta sig mot immunitet i rättsliga mål som gäller stormningen av Kapitolium. Domstolen gjorde tolkningen att Trumps uttalande ”Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre”, gjordes av honom som presidentkandidat inför kommande val – inte som en president som utför sina plikter.
Om Trump på nytt väljs till president kan han däremot försöka benåda sig själv i två andra federala mål, som gäller felaktig hantering av hemligstämplade dokument samt konspirationen om att ogiltigförklara valet 2020. I delstatliga rättsfall kan han däremot inte benåda sig själv."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram