Demagoglåtande Trump I DN

2023-11-27
Ja nu är det ännu mer uppenbart hur opinionsbildningsklimatet skall förändras för att passa vad som komma skall...
"Invandrare som förgiftar nationens blod. Politiska motståndare som likt skadedjur måste utrotas.
Detta dundrar personen som mycket väl kan bli USA:s nästa president – och det rapporteras knappt.
Man kan raljera över Donald Trump, fnissa åt hans felsägningar och avfärda honom som en fähund men man bör inte underskatta honom.
Han räknades ut inför valet 2016, han räknades ut efter den historiska stormningen av Kapitolium 2021 och han räknades ut efter Republikanernas katastrofala mellanårsval 2022. På en del håll räknas han ut nu också, eftersom han riskerar långa fängelsestraff för att ha försökt vippa omkull demokratin.
Det är mycket dumt. Trumps rättegångar inleds sannolikt under våren, men ingen vet säkert när de börjar, hur länge de pågår, var de landar och vad som händer då. Konstitutionen förbjuder inte dömda brottslingar att ställa upp i presidentval eller ens styra landet, i varje fall till dess att Högsta domstolen gör en annan tolkning.
Man kan hoppas att en fängelsedom rågar måttet för de flesta väljare, men det är inte alls säkert. Trump har en oöverträffad förmåga att vända sådant som släcker andras politiska karriärer till sin fördel. (Kampanjattiraljerna som pryds av hans förbrytarfoto är föga överraskande enormt populära.)
Mest av allt är han ett vandrande realtidsexempel på vad som händer när grodan i den berömda metaforen får koka i kastrullen tillräckligt länge.
Tänk efter: för sju år sedan fick hela det republikanska partiet panik över en ljudinspelning där Trump skrävlade om att ta kvinnor på könet. I dag kan han låta som värsta sortens diktator utan att någon i partiet säger ett knyst.
Kampanjens svar? De som har problem med Trumps språkbruk kommer att få sin tillvaro krossad när han blir president igen. Republikanerna vill inte kommentera
Exempel? I oktober rasade han i en intervju mot invandrarna som ”förgiftar vårt lands blod”. Häromveckan stämplade han under ett tal sina politiska motståndare som ”vermin”, alltså skadedjur, som måste ”utrotas” eftersom de ”ljuger och stjäl val”. Hotet mot USA ”kommer inifrån”, förkunnade Trump, som för säkerhets skull sedan upprepade alltsammans skriftligt i sociala medier.
Man kan diskutera om de retoriska likheterna med historiens värsta demagoger är en slump eller planerade i förväg, men detta är hans instinkter. (Enligt vittnen ska Trump vid ett tillfälle ha klagat för sin stabschef John Kelly att amerikanska generaler inte var lika lojala som Hitlers; Kelly har i sin tur beskrivit Trump som en person som ”beundrar tyranner”.) Kritikerna, däribland Joe Biden, drar paralleller till nazismen.
Trumpkampanjens svar? De som har problem med Trumps språkbruk är ”snöflingor” vars ”tillvaro kommer att krossas” när han blir president igen. Företrädare för Republikanerna vill inte kommentera. Väljarna tycks inte bry sig nämnvärt. Utanför USA rapporteras det knappt längre. Det är djupt illavarslande."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram