Europa & Kina

2022-03-31

Den här konflikten får dem att förstå att de alla är offer genom att falla i USA:s fälla.
Washington en faktor i potentiella fallgropar för toppmötet mellan Kina och EU...
Ur artikeln :
Kinas president Xi Jinping är planerad att träffa EU-ledarna vid ledarmötet mellan Kina och EU på fredag, då Ukrainakrisen förväntas bli ett av de viktigaste ämnena, sa några kinesiska experter.
De tror också att Kina och Europa skulle kunna hitta mer gemensam grund i hanteringen av frågan och inte låta olikheterna åsidosätta den grundläggande kursen i förbindelserna mellan Kina och EU, med tanke på samförståndet mellan de två strategiska partnerna och större omfattning av globala angelägenheter som behöver samarbetet mellan dem.
Men det finns fallgropar. Washington vill inte se förbättringar i relationerna mellan EU och Kina. Faktum är att USA:s politik syftar till att störa dessa relationer med målet att hålla tillbaka Kina och avtrubba Bälte och väg-initiativet som når in i Europa.
Washingtons politik för att störa Kinas uppgång inkluderar diplomatiska, ekonomiska, militära och informationsverktyg. Trycket på EU att anpassa sig till Washingtons politik ökar och Ukrainakrisen är bara ett exempel.
Washington hökar försöker fortsätta det gamla kalla kriget i en ny form. Detta nya kalla kriget strävar efter att innehålla den eurasiska landmassan, vilket betyder Kina och Ryssland. Washington försöker få Europa att hålla tillbaka Kina och Ryssland.
Sloganen "demokrati vs autokrati" dök upp bland Washingtons politiska eliter 2005-2006 och fortsatte in i Obama-administrationen. Biden-administrationen återupplivade sloganen och lade förnyad betoning på den.
Det underliggande motivet är att återskapa det gamla kalla krigets blocksystem. Sedan använde väst sloganen "fri värld vs kommunistisk värld".
Som man kan se är den nya sloganen en enkel retorisk uppdatering och den bakomliggande geopolitiken är densamma. USA:s avsikt är att behålla ledarskapet för den "demokratiska världen", den tidigare "fria världen".
Naturligtvis är både Kina och Ryssland demokratier och har sina egna system baserade på historiska, kulturella och politiska faktorer.
Vilken riktning EU kommer att följa är en öppen fråga. Å ena sidan sägs Ukrainakrisen ha stärkt Natos och EU:s enhet och samarbete. Men är detta bara ett tillfälligt fenomen?
Ingen har en kristallkula, men det verkar troligt att de djupa sprickorna och motsättningarna inom EU- och Natostaterna kommer att fortsätta oavsett Ukrainakrisen. Europeiska eliter är uppdelade i två läger. Det dominerande lägret är gift med "Atlanticism" och Washington.
Men ett annat pragmatiskt läger finns också. I detta läger finns det röster som stöder "strategisk autonomi" såväl som bredare ekonomiska relationer med Kina och Ryssland. En sådan motsättning bland EU-eliterna indikerar potentialen för mindre enighet.
Kommer de ekonomiska effekterna av olika sanktioner och Ukrainakrisen att leda till svåra svårigheter i Europa under de kommande månaderna? Det får tiden utvisa, men i så fall kommer det politiska klimatet i EU att vara kantat av osäkerhet och volatilitet.
För att främja fred och stabilitet i Europa och i världen är den enda vägen genom samarbete. Kina, EU och USA måste samarbeta inom ramen för FN och internationell rätt.
Toppmötet mellan Kina och EU måste uppmana till att stärka FN och till fred och utveckling som världssamfundet önskar.
Målet med toppmötet är att "på ett sätt säkerställa Kinas neutralitet så att de inte hjälper Ryssland", citerades en EU-tjänsteman i mediarapporten.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram