Samarbetande Kvarsittning För Börje

2022-03-30
Att Börje samarbetar med DoJ och IRS, får vi nog se som fastställt vid det här laget...

https://www.di.se/nyheter/borje-ekholm-sitter-stensakert/?fbclid=IwAR0GVFYMn_QGpAbb-2KpbLo2KNOxdh8B8HPw1LLvvqvLV8mYz6NOUZLUocc

" Det är långt ifrån första gången som en börsbolagsstyrelse inte beviljas ansvarsfrihet på bolagsstämman. Sådana stämmor brukar däremot vara riktigt stormiga tillställningar där aktieägargrupperingar är på total kollisionskurs med varandra.
Även på Ericssons bolagsstämma fanns olika läger med Investor och AMF i spetsen som ville ge ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2021 och bland andra Robur och Första AP-fonden som motsatte sig ett sådant beslut.
Stämningen var däremot ytterst sansad och även de institutioner som gick längst i att markera mot Ericssons styrelse tog i nästa andetag tillfället i akt att hylla styrelsen och särskilt vd Börje Ekholm för hans insatser som telekomdirektör de senaste fem åren.
Dessutom i den viktigaste frågan, nämligen om styrelsen hade förtroende att sitta kvar till nästa bolagsstämma våren 2023, var enigheten totalt.
I ord var många ägarrepresentanter besvikna men i verklig handling ville ingen agera eftersom de innerst inne har fullt förtroende för Börje Ekholm och inte vet någon duo som är bättre lämpad att sköta telekombolaget än dess styrelseordförande Ronnie Leten och vd Börje Ekholm.
Vad som händer i framtiden är ett oskrivet blad eftersom det som har hänt i Ericsson som gör att bolaget och styrelsen hamnade där den hamnade under tisdagens bolagsstämma är okänt.
Men klart är att det måste dyka upp mycket komprometterande uppgifter kring Börje Ekholms personliga agerande i diskussionerna med amerikanska justitiedepartementet för att Börje Ekholm inte ska kunna sitta kvar.
I varje period finns det alltid någon företagsledare som i kraft av sina framgångar och inte minst personlighet är den stora centralfiguren i näringslivet.
Under 1970- och första halvan av 1980-talet var det Electroluxchefen Hans Werthén. Sedan tog Percy Barnevik på Sandvik och Asea över och när han föll med pensionsskandalen i ABB 2002 har det undan för undan kommit att bli Börje Ekholm som är den stora stjärnan i svenskt näringsliv. Börje Ekholm blev vd i Investor 2005 och fortsatte sedan högst överraskande som en framgångsrik vd för Ericsson, dit han gick i januari 2017.
Alla kan falla. Men det krävs uppenbarligen mycket mer än att inte beviljas ansvarsfrihet för att Börje Ekholm skulle tvingas lämna Ericsson.
Tisdagens bolagsstämma borde dock ses som en varningsklocka för Ericssons ledning och styrelse att det är dags att företaget verkligen börjar kommunicera med sina aktieägare, media och övriga intressenter.
Det passar varken Sveriges näringslivspersonlighet nummer eller ett av världens ledande kommunikationsbolag att låta Uppdrag Granskning och övriga media vara dem som lyfter upp och driver på förändringarna i företaget."
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
" Det är unikt att en hel styrelse inte beviljas ansvarsfrihet i ett större svenskt börsbolag.
Situationen blir än mer anmärkningsvärd när hela styrelsen trots det rungande misstroendet ställer upp för omval och även återväljs.
En möjlighet är att Ericssons ERIC B +1,16% största ägare senare i år väljer att kalla till extrastämma för att förnya styrelsen.
En orsak till att det sker skulle kunna vara efterdyningarna av misstroendet mot styrelsen på årsstämman på tisdagen. En fråga efter att ansvarsfrihet inte har beviljats är till exempel hur lämpligt det är att styrelsen förbereder ett beslut om en eventuell stämning mot sig själv.
Andra orsaker skulle kunna vara att ny information framkommer kring Ericssons brott mot överenskommelsen med det amerikanska justitiedepartementet, eller kring misstanken om att Ericsson har mutat terrororganisationen IS i Irak.
Vill de största ägarna förnya styrelsen finns flera högst tänkbara kandidater i kretsen kring ägarna som bör kunna stiga in och ta ansvar för ett av Sveriges viktigaste bolag.
En given kandidat inom Wallenbergsfären är Håkan Bushke, han är nu vd för familjens Wallenbergs onoterade maktbolag FAM och vice ordförande i skogskoncernen Stora Enso STE R -0,37% . Håkan Buskhe var tidigare under i nio år vd för försvarskoncernen Saab, och har därmed stor erfarenhet av att leda tekniktunga bolag i internationell miljö.
En annan kandidat, med koppling Wallenbergsfären, är Stora Ensos tidigare vd Karl-Henrik Sundström som längre tillbaka i karriären var finansdirektör i Ericsson. Han är i dag bland annat styrelsemedlem i Investors INVE B -1,86% hälsovårdsjätte Mölnlycke, styrelsemedlem i vindkraftjätten Vestas VWS +3,42% och tillträdande styrelseordförande för Boliden BOL +4,62% .
Vill Industrivärden INDU C -2,18% få in nya krafter i Ericssons styrelse bör Marika Fredriksson vara aktuell. Hon var fram till februari finansdirektör för Vestas och ingår sedan flera år tillbaka i bland annat Industrivärdens och Sandviks SAND -4,44% styrelser.
Om aktivistfonden Cevian flytta fram positionerna i Ericssons styrelse rejält kan grundaren Christer Gardell stiga in själv. Ett annat alternativ är Cevians Sverigechef Jonas Synnergren, vars tyngsta uppdrag nu är i Nordeas styrelse."
Här är kandidaterna till Ericssons styrelse
DI.SE
Här är kandidaterna till Ericssons styrelse

Här är kandidaterna till Ericssons styrelse

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram