Vapenbistånd För Fred

2022-02-28

https://www.axios.com/eu-weapons-ukraine-russia-invasion-331bfcbc-5193-47b0-8afb-03f194d95619.html?fbclid=IwAR2k8akGCMfms_G0GfPUljRrsmUb6jpAG4bbGBm8srTiu9xMvZGvbo24Oo8

Fred = bistå med vapen
"Europeiska unionen kommer att finansiera inköp och leverans av vapen till Ukraina för 500 miljoner dollar, vilket är första gången i blockets historia som man kommer att skicka vapen till ett land som är under attack.
Varför det spelar roll: Långvariga politiska tabun faller i hela EU på grund av Vladimir Putins oprovocerade angrepp på Ukraina. Det nya vapenprogrammet, som kommer att finansieras genom den europeiska fredsfaciliteten, tillkännagavs på söndagen tillsammans med nya sanktioner mot ryska flygplan, statliga medier och vitrysslands ekonomi.
"[Ukrainas utrikesminister] minister Kuleba har bett oss att de behöver den typ av stridsflygplan som den ukrainska armén kan använda. Och vi vet vilken typ av flygplan, och vissa medlemsstater har den här typen av flygplan," sade Borell, i vad som sannolikt är en hänvisning till sovjetiska jetplan som innehas av östeuropeiska länder.
Han gav inte omedelbart mer information.
Vad de säger: "Jag kommer i dag att föreslå att använda den europeiska fredsfaciliteten för två nödhjälpsåtgärder – för att finansiera leverans av dödligt material till den ukrainska armén, liksom brådskande bränsle, skyddsutrustning och medicinska förnödenheter", meddelade Borrell.
"President Zelenskys ledarskap och mod, och det ukrainska folkets motståndskraft, är enastående och imponerande. De är en inspiration för oss alla", sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och kallade den nya politiken för en "vattendelare".
Nyheten möttes av firande på officiella ukrainska Telegramkanaler, som utpekade det som ytterligare ett tecken på att västvärlden är enad mot Putins aggression.
Utöver det centraliserade EU-programmet vidtar enskilda medlemsstater sina egna åtgärder för att ge Ukraina militärt bistånd och humanitärt bistånd.
Tyskland, som hade fått hård kritik för att ha vägrat exportera vapen till Ukraina under den militära uppbyggnaden, ändrade sin ståndpunkt och sade att man skulle skicka 1 000 pansarvärnsvapen och 500 Stinger-missiler till Ukraina.
Sverige, en EU-medlem som inte är med i Nato och historiskt har behållit en neutral position i globala konflikter, sade att man kommer att skicka 5 000 pansarvärnsvapen, 5 000 hjälmar, 5 000 kroppssköldar och 135 000 fältransoner – samt 50 miljoner dollar i finansiering direkt till den ukrainska militären.
Belgien skickar ytterligare 3 000 kulsprutor och 200 pansarvärnsgranatkastare, twittrade Zelensky på söndagen.
Ungern sade att man inte skulle förse Ukraina med vapen men åtog sig att skicka 100 000 liter bränsle och 28 ton mat, enligt ukrainska myndigheter.
Den stora bilden: Nato sade på söndagen att Belgien, Kanada, Tjeckien, Estland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Lettland, Litauen, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Storbritannien och USA "redan har skickat eller godkänner betydande leveranser av militär utrustning till Ukraina"."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram