Ericsson-Utredningar I Ett Tiotal Länder

2022-02-28
tic tac...

År 2019 tvingades Ericsson betala 10 miljarder kronor i böter efter en uppgörelse med amerikanska myndigheter kring brott mot USA:s korruptionslagar.

Då handlade det om oegentligheter som företaget ägnat sig åt i Kina, Indonesien, Kuwait, Saudiarabien, Vietnam och Djibouti.

– Det är fullständigt oacceptabelt, vi har en nolltolerans mot det här och har haft det under lång tid. Vi har haft medarbetare som, tidigare medarbetare kan man säga nu, som har utnyttjat de brister som har varit i systemet, sa Börje Ekholm, vd, när han kommenterade uppgörelsen för SVT.

På en presskonferens vid tillfället fick investerare och analytiker chansen att ställa frågor till företaget om uppgörelsen.

En analytiker frågade om det finns andra utredningar i andra regioner. Svaret från Ericsson var tydligt.

– I nuläget känner vi inte till några utredningar i andra länder, men vi följer utvecklingen noga, sade Xavier Dedullen, chefsjurist på Ericsson.

Men ett interndokument från Ericsson som Uppdrag granskning, tillsammans med ICIJ, fått av en hemlig källa visar på utredningar av misstänkta brott i ytterligare ett tiotal länder.

Dokumentet är daterat till 2020 och gäller utredningar mellan 2017 och 2019.

Det handlar bland annat om misstänkta mutor i Marocko, Bahrain, USA och Brasilien, om oegentligheter gällande arvoden till en mellanhand i Angola och misstankar om att Ericsson-personal hjälpt staten i Azerbajdzjan med avlyssning."

https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/ericsson-utredningar-om-misstankta-brott-i-flera-andra-lander?fbclid=IwAR3cOBrduhlv2kjQW4PeVISPO6nBfDL-znL-uWUSE11asesc6sSf48e_Unk

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram