Bulletin I Konkurs?

2022-02-18

https://www.dn.se/kultur/bulletin-begars-i-konkurs/?fbclid=IwAR3C4mMio3zGJSO_9xaydbgM2NnDvrNJeRXw9raVoRm7YKZDVRBvVE0pXBM

Bulletin AB, som driver tidningen Bulletin, försätts i konkurs. Det meddelar Stockholms tingsrätt i en dom.

Enligt styrelseordföranden Tino Sanandaji har skulden betalats under fredagen, och man kommer att överklaga beslutet.

Bakgrunden till konkursen är en obetald skuld från en privatperson på en miljon kronor som skulle betalats tillbaka i december, någonting som inte skett. Tino Sanandaji, Bulletins styrelseordförande, har dock hävdat att det rörde sig om en donation.

”Senare bad hon om pengarna tillbaka. Vi svarade att Bulletin kan tänkta sig att omvandla donationen till skuld och återbetala, men att det måste ske med korrekt upprättade skuldebrev. Det tackade hon nej till, i stället fick vi ett konkurskrav på basis av ett absurt dokument där tidigare styrelseordförandens namn står printat och osignerad, men där före detta CFO Pontus Tholin på tomt papper fyllt i sitt namn långt efter att han lämnade Bulletin”, skrev han till ett mejl till Expressen tidigare i februari.

I sitt beslut skriver Stockholms Tingsrätt att bevisbördan för att det skulle röra sig om en gåva och inte ett lån ligger på mottagaren, och att Bulletin inte lagt fram något stöd för att så skulle vara fallet. Man godkänner heller inte Bulletins invändning om att lånet skickats till ett konto som tillhör moderbolaget Neovista Ventures AB och att Bulletin därför inte ska sättas i konkurs, eftersom det enligt tingsrätten är Bulletin AB som var avtalspart och långivare.

Miljonlånet är bara ett av flera krav som riktas mot tidningen. Bland annat Bulletins tidigare vd Robert Löfgren kräver bolaget på drygt 380 000 kronor via fackförbundet DIK, skribenten Margaret von Platen kräver 112 500 kronor och nyhetsbyrån TT kräver 88 124 kronor.

I ett mejl till DN skriver Sanandaji att man nu har betalat skulden, och att verksamheten planeras fortgå som vanligt:

”Vi rättar oss efter tingsrättens beslut, och har i dag betalat 1 miljon kr plus 5 644 kr i ränta som hon begärde. Därefter kommer vi att överklaga då skulden som beslutet grundades på är borta och vi inte i övrigt är i obestånd. Konkursbeslutet har inte gått i laga kraft ännu, om vår överklagan godtas kommer verksamheten drivas vidare som vanligt. De anställda var informerade igår att det var vår plan ifall det skulle bli konkursbeslut i dag. Vi har pengar att betala, därför behöver inte tidningen läggas ned.”

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram