2022 01 31

2022-01-31

https://www.youtube.com/watch?v=Z97beTIJBKg

De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

Stöd oss:
SWISH: 076 - 118 25 68 (mottagare Caroline E.)

PATREON: https://patreon.com/defria_se

HEMSIDA: https://defria.se

FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

Ja vad för någonting kan möjligen tänkas komma upp i ljuset av verkligheten i det här sammanhanget...
Man kan säga att det finns svenska bolag som har liknande avtal med väldigt många stater, så blir det förlust oavsett hur det blir...
"Normalt tar liknande fall många år, säger Rikard Allvin, expert på handelsfrågor och författare till boken Frihandelns fångar till Flamman.
Allvin är kritisk mot Sveriges hållning när det gäller investeringsskyddsavtal, och menar att Sverige är ett av de få länder som inkluderar skiljedomstol med Kina i sina avtal."
– Det är inte så många länder som har med det med Kina. Problemet är att den här typen avtal begränsar statens möjlighet att förändra samhället i en annan politisk riktning. De cementerar en massa marknadsliberala principer. Det blir problematiskt i ljuset av klimatkrisen och klyftorna i samhället.
Börje är ju för alltid fast i brygga och Ericsson fick ju närmast bli sökande av syndernas - läpparna - förlåtelse, vilket Stockholmsbyråkratin totalt överraskande nog inte alls var intresserat av och nu skall detta ges en optik - en bild som människor själva kan sätta ord på, bilden skall bli talande - den skall bli självklar.
" Stämningen, som den 21 januari registrerats hos International Centre for Settlement of Investment Disputes, ICSID, uppmärksammades först av tankesmedjan Katalys som sedan tidningen ETC och SVT rapporterat om.
Bakgrunden är att Post- och Telestyrelsen (PTS) med bistånd från bland annat Säpo hösten 2020 beslöt att utestänga Huawei från den svenska auktionen av nya generationen telekomnät, 5g. Orsaken var säkerhetsskäl eftersom det inte kan uteslutas att Huawei har kopplingar till den kinesiska staten.
Huawei stämde då PTS men har förlorat i två rättsliga instanser.
Nu går alltså Huawei vidare med sina tidigare hot om att stämma den svenska staten, eftersom bolaget anser att Sverige bryter mot det investeringsskyddsavtal landet har med Kina, avtal som regleras av ICSID.
Huawei anser att de 5,2 miljarder kronorna är deras initiala förluster för 2021-2025 kopplat till beslutet, men att det bara är en bråkdel av de totala förluster som kommer drabba den kinesiska telekomjätten. Det slutgiltiga skadeståndskravet kan alltså komma att bli långt större än 5,2 miljarder kronor.
”Antagligen kan det vara närmare 30 miljarder, till och med 40 miljarder. De ska försöka kvantifiera det här senare, men det är en hejdlös massa pengar”, säger Rikard Allvin, expert på handelsfrågor, i en intervju med SVT.
Men utgången av rättsprocessen vågar han inte spekulera i.
”Det är jättesvårt att bedöma. Det finns ingen rättspraxis i det här heller”, säger han till SVT.
Redan för ett år sedan avslöjade Di att Huawei, i brev till flera svenska ministrar, hotade om att ta frågan till skiljedomstol, och att det handlar om åtminstone 5 miljarder kronor i tappade intäkter för den kinesiska telekomjätten som även bannlysts i flera andra västländer, framför allt USA. "

Mysen i poddformat (dvs enbart ljud) finns att spela upp eller ladda ner här
https://myspodd.defria.se

Följ De Fria på Telegram!
https://t.me/defria

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram