Trump-Kuppsvarnande Wolodarski

2021-10-20
Nu är krokodiltårarna nära 😉
" Det är djupt mänskligt att vilja förtränga obehagliga saker. Att gå vidare och vända blad.
När Donald Trump blev bortröstad som USA:s president uppstod precis en sådan känsla: låt oss nu slippa prata om det som varit. Släppa fixeringen vid Trump. Bestämma sig för att allt som hänt – till och med den dödliga stormningen av kongressen den 6 januari – var en mörk parentes, och förhoppningsvis inget som berör någon annan än USA.
Sådana positiva tankar gör det lättare att hålla sig flytande. Problemet är bara att verkligheten nästan alltid hinner i kapp önsketänkande.
Normalt brukar tidigare amerikanska ledare ägna sig åt att skriva memoarer, bistå i hjälparbete och öppna presidentbibliotek. De försöker lämna gamla strider bakom sig och finnas till hands som en enande kraft, bortom partipolitiken. Ex-presidenterna George Bush den äldre och Bill Clinton, som stod mot varandra i valet 1992, reste gemensamt till andra delar av världen för att hjälpa nödställda. Ett ledarskap bortom tidigare strider. Helande, solidariskt.
Inget av detta gäller Donald Trump.
I veckan kom ett pressmeddelande från honom, vars nyckelmeningar är värda att citera i sin helhet. De visar nämligen på ett övertydligt sätt att den tidigare presidenten varken accepterat valutgången eller nöjer sig med att kapsla in sin bitterhet.
Donald Trump har varken accepterat valutgången 2020 eller nöjer sig med att kapsla in sin bitterhet.
”Om vi inte löser 2020 års presidentvalsbedrägeri (som vi noggrant och slutgiltigt har dokumenterat) kommer republikanerna inte att rösta 2022 eller 2024”, sade Trump och fortsatte: ”Det är det enskilt viktigaste för republikaner att göra.”
Om man betraktar amerikansk politik utifrån låter detta kanske som rena stolligheter, något att ignorera. Jorden är rund, inte platt, och Joe Biden gick segrande ur det amerikanska presidentvalet. Punkt slut. Att Trump agiterar som han gör är en sak, men han är trots allt historia nu, tänker kanske en del.
Sanningen är tyvärr mer bister.
Donald Trump är inte bara bitter. Han har ägnat de senaste veckorna åt att hota de republikaner som inte accepterar hans stora lögn om det ”riggade valet”.
Sådana partikamrater ska bort. Republikanerna rensas för närvarande från den minoritet av röster som stått upp mot Trumps antidemokratiska kampanj.
Efter Bidens seger har den tidigare presidenten säkrat kommandot både över partiapparaten och dess historieskrivning. Den falska berättelsen om 2020 års presidentval är basen för allt Trump gör. Han blickar framåt genom att försöka förvandla sin tidigare förlust till en historisk oförrätt, som alla som röstade på honom ska dras med i.
Syftet är tydligt: att förbereda sig för en återkomst i valet 2024, driven av sympatisörernas frustration, bitterhet och ilska, som Trump nu eldar på.
Därmed försöker ex-presidenten också lägga grunden för det han misslyckades med förra gången: att manipulera själva valresultatet.
Därmed försöker den tidigare presidenten också lägga grunden för det han misslyckades med förra gången: att manipulera själva valresultatet.
Stormningen av kongressen den 6 januari var det mest synliga och våldsamma försöket att välta valutgången. Men det var inte det enda. Redan på valnatten prövade ju Trump att med olika medel åstadkomma detsamma: att så tvivel om legitimiteten, att pressa fram ett utfall som gjorde det möjligt för honom att sitta kvar vid makten. Månaderna efter fortsatte samma sak.
USA:s militära ledning oroade sig till och med för att Trump skulle skapa en situation som gav honom en förevändning att använda landets väpnade styrkor för att gynna sig själv. De var beredda på det värsta.
Ett skäl till att han misslyckades var att enskilda republikaner förblev mer lojala mot konstitutionen än mot den republikanske presidenten. De vägrade att manipulera rösträkningen, trots att Trump uppmanade till det. De stod pall när presidenten släppte loss sina digitala stormtrupper mot dem.
När sedan den analoga mobben stormade kongressen, och skanderade att vicepresidenten Mike Pence skulle hängas, stod även han upp för det rätta i det avgörande ögonblicket. Inte ens det dödliga hotet från massan rubbade Pence. Han var lojal mot USA.
Trump lär aldrig förlåta sin vicepresident – och det han nu satt i gång ska säkerställa att partiets förtroendevalda framöver sätter lojaliteten mot Trump över lojaliteten mot konstitutionen.
Spola fram bandet tre år till nästa presidentval. Vad kommer hända?
Trump är sannolikt Republikanernas kandidat. Vinner han inte genom flest elektorsröster, kommer han precis som förra gången vägra att acceptera valutgången.
Och de som ska se till att den formella processen, som tidigare varit en odramatisk formalitet, svängs till hans favör är republikanernas förtroendevalda. De ska inte göra om samma ”misstag” som sist.
Hur många orkar stå emot? Vilka blir konsekvenserna för USA när ännu ett presidentval ifrågasätts? Framkallar detta mer våld och oförsonlighet?
Förloraren i 2020 års val var inställd på att genomföra en statskupp.
Det är han fortfarande. Och Trumps eget parti tycks ha gett upp försöken att stoppa honom. De lyckas inte mobilisera något motstånd utan är i stället hans tacksamma lekboll.
Förloraren i 2020 års val var inställd på att genomföra en statskupp. Det är han fortfarande.
USA är en av världens äldsta demokratier. Men den är långt ifrån stabil, utan för numera snarare tankarna till en ung, bräcklig demokrati som visar tecken på att hemsökas av kollektiva lögner och auktoritära nycker.
Medan andra länder andas ut efter Trumpåren förbereder han själv nästa attack mot världens viktigaste val.
Det är frestande att slippa tänka på det. Men försöket att rasera folkstyret i den mäktigaste nationen på jorden pågår just nu helt öppet."
Peter Wolodarski: Medan vi blundar förbereder Donald Trump en ny statskupp - DN.SE
dn.se
Peter Wolodarski: Medan vi blundar förbereder Donald Trump en ny statskupp - DN.SE

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram