Ormtunga Utan Ett Fåtal Svenskars Intresse

2021-09-27
Utan ett särskilt fåtal svenskar och deras intresse..
" I veckan kallade Kina hem sin ambassadör Gui Congyou med omedelbar verkan. Orsaken är inte känd men vakombytet i Kinesiska ambassaden vid Gärdet i Stockholm ger möjlighet till en nystart i förbindelserna mellan Sverige och Kina.
Sverige har alltid strävat efter goda relationer. Vi var det första västland som erkände Folkrepubliken redan 1950 och utbytet – ekonomiskt och kulturellt – har genom åren varit omfattande.
Den stafettpinnen går att plocka upp igen. Om Kina vill.
Kraschlandat
Men under senare år har relationerna mellan Kina och Sverige kraschlandat.
Delvis handlar det om att våra respektive nationella intressen går isär. När Kina försöker öka sitt inflytande globalt och i sitt närområde krockar det med den etablerade internationella ordningen och internationell rätt.
För Sverige som, i jämförelse med Kina, är ett litet land så är vår högsta utrikespolitiska prioritet att upprätthålla denna ordning. En värld där den starkes rätt gäller är för oss en farlig värld.
”Konsekvenser”
Men delvis handlar de allt sämre relationerna om bristande respekt från Kina och den kinesiska ambassaden mot Sverige och våra demokratiska institutioner.
Att en stormakt som Kina skickar brev och hotar journalister i Sverige med "konsekvenser" är inte acceptabelt. Inte heller den ström av rent nonsens om svensk media och svenska forskare som har publicerats på ambassadens hemsida.
Om viljan finns
Nästa kinesiska ambassadör bör istället satsa på att bygga goda relationer med hela det svenska samhället, med näringslivet, politiken och det civila samhället.
Det går, om viljan finns.
Förhoppningsvis tar Kina den chansen. Det vore, som Kinas president Xi Jinping brukar säga, en verklig win-win-strategi."
Kina måste sluta tjafsa med media
aftonbladet.se

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram