Sverige I Internets Mittpunkt

2021-09-09
Så passande 🙂
" EQT-bolaget lägger ny superfiber från Berlin till Haparanda: ”Sverige i internets mittpunkt”
Från Berlin till Haparanda – det är sträckningen på den nya fiberkabeln på 3052 terabit som ska vara färdig 2022.
Projektet är det största i sitt slag på tio år i Sverige och längs vägen passerar den techjättarnas datacenter i såväl Stockholm som Gävle och Luleå.
”Det är ingen slump att de stora jättarna väljer just Sverige”, säger Globalconnects Sverige-vd Regina Donato Dahlström.
Amazon byggde i Eskilstuna och Västerås, Facebook i Luleå och Microsoft i Gävle och Sandviken. Lägg där till alla så kallade ”colocation”-datacenter där mindre företag kan hyra in sig och du har ett enormt behov av snabb uppkoppling genom hela Sverige.
Nu gräver det EQT EQT -ägda ”Globalconnect” ned en ny 500 miljoner kronor dyr fiberkabel för att säkra den efterfrågan som finns och fortsätta stärka Sveriges position framåt i internetvärlden, enligt bolaget.
”Det finns stora trafikflöden från östra delen av jordklotet och det västra. Det är i Kina och Indien respektive USA som mycket innehåll skapas – skrattande katter eller om det är Netflixserier”, säger Globalconnects Sverige-vd, Regina Donato Dahlström.
Tidigare har trafiken gått Mellanöstern-vägen från öst till väst, men det är inte längre lika intressant att investera där. Få vill lägga en fiberkabel genom Syrien i dag, förklarar hon.
De stora internetaktörerna ser hellre ser att trafiken går från Kina via Ryssland, Finland, Sverige, Norge och sedan över Atlanten till USA.
”Det är ingen slump att de stora jättarna väljer just Sverige. Vi har hamnat i en typ av internets mittpunkt”, förklarar hon.
Regina Donato Dahlström kan inte gå in på vilka av techjättarna som kom kommer att koppla in sig på den nya fibern, men säger att det är såväl stora datacenter som internet- och teleoperatörer som behöver fiber till både privata bredbandstjänster och basstationer för 4g och 5g.
Globalconnect skriver i sin kommunikation att de investerade 3,1 miljarder kronor i digital infrastruktur under 2020, mest i Sverige före Telia som investerade 1,9 miljarder.
Målet, enligt bolaget, är att fortsätta göra Sverige attraktivt för stora bolag som vill etablera sig i Sverige.
”Samtidigt är det också viktigt för de som redan finns här att det finns flera vägar att skicka data. Ett avbrott är inte okej för en privatperson, men det är helt otänkbart för de här bolagen. Om något händer behöver det finnas flera vägar att gå”, säger Regina Donato Dahlström.
Den nya fiberkabeln sträcker sig från Berlin via Bornholm, Öland, Gotland, Stockholm och hela vägen längs E4:an via Luleå och upp till Haparanda.
Datakapaciteten är 3052 terabit per sekund, vilket motsvarar bandbredd för 610 miljoner Netflix-användare.
Bygget förväntas ta ett år från att det inleds nu under hösten."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram