Biståndsrapport Om Afghanistan

2021-08-31
Vilken dag och utveckling ur ett opinionsbildningsperspektiv.... 🙂
" I rapporten lyfts några organisationer, bland annat Svenska Afghanistankommittén, fram som goda exempel där det finns kunskap om hur det går att arbeta i det lokala sammanhanget. Ett sådant tillvägagångssätt anser kommittén att Sveriges biståndsmyndighet Sida bör uppmuntras till att utveckla."
" Situationen i Afghanistan har än en gång drivits till sin spets i och med talibanernas övertagande och USA:s tillbakadragande av sina styrkor.
Sverige har i många år bidragit till biståndsinsatser i landet, ett arbete som nu har utvärderats av Expertgruppen för biståndsanalys (EBA). Den vill se ett ”strategiskt omtag” av Sveriges engagemang.
För kommittén är inte nöjd med resultaten, som bedöms som svaga när det gäller att förändra beteenden eller bygga kapacitet. Arbetet har utgått från att det räcker att utrusta människor med kunskaper och kompetens för att driva organisatorisk förändring, enligt rapporten som utvärderar utvecklingssamarbetet med Afghanistan mellan 2002 och 2020.
”Insatserna har då bortsett från vilka förutsättningar som krävs för att använda nya färdigheter, liksom från den logik och de incitament som styr befintliga praktiker och arbetssätt”, står det i rapporten.
I sin utvärdering har EBA kommit fram till att Sverige bör utveckla sin förståelse av ”grundläggande kontextuella frågor”. Denna förståelse ska sedan styra hur det svenska biståndet utformas i framtiden.
Bland annat handlar det enligt rapportförfattaren Adam Pain om att ändra synen på statens roll. Förändringar som drivs på utifrån löser inte problemen, utan måste enligt analysen kompletteras med ett arbete som bygger mer på lokalt ansvar, som är mer anpassat till verkligheten i det fragmenterade och klanstyrda Afghanistan.
Målen med insatserna i Afghanistan har varit motstridiga och har i många fall varit inriktade på att hantera komplexa sociala problem som externa aktörer har små förutsättningar att förstå eller påverka, enligt rapporten.
Rapportförfattaren anser att biståndet har styrts av ”fördefinierade lösningar” på problem som givarna själva har slagit fast vilka de är.
I rapporten lyfts några organisationer, bland annat Svenska Afghanistankommittén, fram som goda exempel där det finns kunskap om hur det går att arbeta i det lokala sammanhanget. Ett sådant tillvägagångssätt anser kommittén att Sveriges biståndsmyndighet Sida bör uppmuntras till att utveckla.
Regeringens styrning av biståndet görs genom så kallade strategier, som i rapporten dock kallas ”mer ambitiösa och fantasirika än strategiska”.
Strategierna för grundläggande infrastruktur som skolor och utbildning anses dock ha fungerat lite bättre än många andra."
Svaga resultat av svenskt bistånd i Afghanistan | SvD
svd.se
Svaga resultat av svenskt bistånd i Afghanistan | SvD
Närmare 14 miljarder kronor har Sverige gett till biståndsinsatser i

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram