Valuta & Pengaskapande

2021-06-01
Det måste tas i lagom stora steg inte minst i helvetets värsta träsk av vitriolstinkande girighet..
" Det är den största förändringen när det gäller pengar sedan sedlarna uppfanns. Digital centrabanksvaluta är snart verklighet, något affärsbanker behöver ta höjd för redan nu.
– Det handlar om att förbereda sig för innovation och integration, men också om att förstå hur mycket vi ännu inte vet, säger John Velissarios på Accenture.
Läs mer om digital centralbanksvaluta
Bahamas använder det redan, Kina har rullat ut ett stort test-projekt, och cirka 80 procent av världens centralbanker, inklusive svenska Riksbanken, arbetar intensivt med att utvärdera möjligheten att införa digital centralbanksvaluta.
– Pratar du med gemene man skulle de flesta lite förvånat säga att de redan har digitala pengar på sitt bankkonto. Men skillnaden är att de pengarna är skapade av affärsbanker, medan digital centralbanksvaluta är något som ges ut av centralbanker, och det innebär helt andra möjligheter, säger John Velissarios, globalt ansvarig för området digital centrabanksvaluta och digitala tillgångar på Accenture.
Pilot baserad på blockchain-teknik
I Sverige har Riksbanken sedan 2020 med hjälp av Accenture undersökt möjligheterna med en e-krona i en teknisk pilot baserad på blockchain-teknik. I den senaste rapporten som publicerades våren 2021 konstaterades att tekniken behöver utvärderas ytterligare och att olika lösningar kan ge e-kronan olika egenskaper. Gemensamt är dock att en e-krona skulle kunna göra betalsystemet mer robust eftersom det kan fungera parallellt med dagens infrastruktur för betalningar.
– Det man måste komma ihåg är att e-krona, och andra digitala centralbanksvalutor, är så mycket mer än bara ett nytt betalmedel. I grunden ger det oss ett nytt format på våra pengar, och även om det redan finns andra typer av digitala valutor får du en helt annan tyngd med en centralbank som utgivare. Det kan helt revolutionera hur vi ser på pengar, konstaterar John Velissarios.
Han uppskattar att vi bara är några få år ifrån en fullskalig lansering av digital centralbanksvaluta på flera marknader. Frågan är då vad det innebär för affärsbankerna?
– Det beror på marknadens mognad. Här i Sverige används kontanter redan väldigt lite, men bankerna behöver ändå redan nu påbörja ett strategiskt arbete där man utvärderar vad ett brett införande av digital centralbanksvaluta kan innebära för dem, säger Sofi Håkanson på Accentures affärsområde Financial Services.
Helt nytt format för pengar
Och det är inte bara betallösningar som behöver ses över.
– Att införa ett helt nytt format för pengar kan innebära helt nya ekonomiska modeller. Vad händer med affärsmodellerna och sättet vi överför pengar när de kan programmeras? Det finns väldigt mycket vi inte har svaren på än eftersom de nya möjligheterna kommer att ge upphov till innovation längs vägen, säger John Velissarios.
Till exempel har frågeställningar väckts kring vad som händer med affärsbankernas balansräkningar om privatpersoner börjar föra över sina tillgångar till digital centralbanksvaluta. Varken Sofi Håkanson eller John Velissarios ser dock att digital centralbanksvaluta är något bankerna behöver vara rädda för men betonar vikten av att förstå området och tänka igenom sin önskade roll inom betalmarknaden.
– Banker kommer fortfarande att hantera exempelvis huslån, sparkonton och placeringar, och det kommer inte att försvinna bara för att digital centralbanksvaluta införs. Däremot kan nya möjligheter uppstå, och nu handlar det om att se över hur en digital centralbanksvaluta kan komplettera och utöka det egna tjänsteutbudet så att man är redo den dagen det införs, säger John Velissarios."
Annons: Experten om digital centralbanksvaluta: ”Kan revolutionera hur vi ser på pengar”
di.se
Annons: Experten om digital centralbanksvaluta: ”Kan revolutionera hur vi ser på pengar”

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram