USA & Kina & Biden

2021-06-01
Och om den amerikanska befolkningen uppfattar att Underlivsporslinet är Djupt marinerat av kinesisk korruption...
Kurt Campbell, rådgivare gällande Asien åt Joe Biden, sa under ett föredrag vid Stanford University förra veckan att samarbete mellan USA och Kina har nått vägs ende, och att Kina nu är att betrakta som blott en konkurrent.
”Den period som allmänt har beskrivits som engagemang [mellan länderna] har nått sitt slut”, sa han.
Kurt Campbell sa vidare att USA vill jobba i nära samarbete med allierade för att mota Kina, inte minst de i Asien och Stillahavsregionen.
Han framförde att det är långt från bara USA som är i konflikt med Kina, och refererade till de militära sammandrabbningarna vid gränsen mellan Kina och Indien, Pekings ”ekonomiska kampanj” mot Australien och Kinas allt mer aggressiva diplomater världen runt.
”Vi anser att det bästa sättet att bemöta ett allt mer stöddigt Kina är att jobba med allierade, partner och vänner”, sa han.
Zhao Lijian, talesperson för Kinas utrikesdepartement, slog tillbaka och sa att Joe Bidens Kinapolitik kommer att leda till ”konfrontation och konflikt”.
Under helgen publicerade Global Times, en av kommunistpartiets främsta propagandamegafoner, en krönika med rubriken ”USA vill ha världsherravälde, men att allierade ska betala priset”.
”Gällande utrikespolitik är Bidens administration inte annorlunda än Trumps”, skriver Su Xiaohui, chef för China Institute of International Studies, en tankesmedja kopplad till landets utrikesdepartement.
Joe Bidens administration har dock lyckats skapa bättre relationer med flera länder i regionen, som Japan, Sydkorea, Indien och Australien – som alla har utryckt oro för Kinas ökade inflytande.
Under helgen sa Australiens premiärminister Kevin Rudd till BBC att världen står inför en ny geopolitisk situation i och med Kinas framfart och totalitära system, och uppmanade till samarbete mellan allierade länder.
Peking reagerade också kraftigt efter att Joe Biden förra veckan beordrade landets underrättelsetjänster att fördubbla sina ansträngningar för att undersöka coronavirusets ursprung, inklusive teorin om att det hade läckt från ett laboratorium i Wuhan. Biden fick applåder från flera av Donald Trumps tidigare rådgivare.
Kurt Campbell sa vidare att den nödlinje som satts upp mellan Washington och Peking, med syfte att undvika militära konfrontationer, har ignorerats av Kina.
”Vi har en hotline, som brukligt är. Men vid några tillfällen har vi använt oss av den, men med obesvarade påringningar i timme efter timme”, sa han.
Bedömare reagerade med oro efter nyheten att nödlinjen mellan länderna brutit samman, och drog paralleller till Kubakrisen 1962 som nästan ledde till kärnvapenkrig mellan USA och Sovjetunionen.
Förra veckan höll USA:s handelsrepresentant Katherine Tai sitt första virtuella möte med Kinas vicepresident Liu He, men utan några konkreta framsteg.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram