Aktier

2021-05-27
A.O. Wallenberg lade upp strategier. Han insåg att man inte alls behövde äga de flesta aktierna i ett företag för att skaffa sig makten och den dominerande ställningen över företaget. Man delar upp aktierna i röststarka och röstsvaga aktier. Massan får köpa de röstsvaga, familjen tar de röststarka. ''Jag skrattar åt packet och voterar'' skröt A.O för sin bror Agathon redan 1857. Strategin har levt vidare i kommande generationer. I dag har Wallenberg och Incentive-sfären 6,4 procent av aktiekapitalet i Electrolux, men 94,1 procent av röstvärdet. Ju fler småsparare som köper aktier, desto mindre kapital behöver de stora kapitalägarna satsa för att kontrollera företag och hela branscher.
Det är indexjätten MSCI som från och med i morgon kommer att inkludera Volvos A-aktie i sitt MSCI World Index, ett besked som lämnades redan den 11 maj. Indexet har representation på 23 marknader och innehåller 1.583 komponenter. Störst vikt i indexet har Apple med 3,98 procent och därefter Microsoft på 3,22 procent.
Fram till 16-tiden på torsdagen har Volvos A-aktie omsatt 479 miljoner kronor vilket gör att aktien kvalar in på sjunde plats över mest omsatta på Stockholmsbörsen. Siffran kan jämföras med A-aktiens genomsnittliga dagsomsättning som legat på drygt 92 miljoner under de senaste tre månaderna, enligt ägardatatjänsten Holdings.
Volvo A stiger med 3,5 procent och B-aktien avancerar 3,6 procent med en omsättning på 943 miljoner kronor för dagen. Båda Volvo-aktierna går därmed klart bättre än OMXSPI-index som stiger 0,8 procent och sektorindex för industri som ökar 1,4 procent.
Hög omsättning i Volvos A-aktie inför indexinkludering
di.se
Hög omsättning i Volvos A-aktie inför indexinkludering
Volvos A-aktie ligger i omsättningstoppen på torsdagen och tillhör de
Gamla fina IG Farben-takter...
För fem år sedan kämpade Bayer för att få köpa det amerikanska jordbrukskemibolaget Monsanto. Efter tre försök betalade tyskarna till sist 66 miljarder dollar, motsvarande 550 miljarder kronor, i affären som var klar i juni 2018.
Sedan dess har Bayer kämpat mot en våg av stämningar från personer som anser att de har fått cancer av växtgiftet glyfosat i Roundup.
Den första uppmärksammade stämningen kom från en skolvaktmästare. Den har följts av stämningar från omkring 125.000 konsumenter och lantbrukare i USA.
Bayer har försökt lösa det med förlikningar på totalt 96 miljarder kronor, varav 16,5 miljarder kronor för framtida cancerfall.
Vince Chhabria, domare i San Franciscos distriktsdomstol, tillbakavisade på onsdagen den andra delen av Bayers plan.
Han anser att förlikningen är ”orimlig” för konsumenter som har använt Roundup men ännu inte har diagnosticerats med lymfom, vilket kan dröja åtminstone tio år.
Enligt Vince Chhabria överdriver Bayer de möjliga fördelarna av fyra år med ”vagt beskriven medicinsk uppföljning”, liksom bidragen för de drabbade. Det var andra gången han hejdade förlikningen.
Koncernchefen Werner Baumann säger att Bayer fortsätter att söka en jämförbar lösning.
”Vi har en alternativ väg att gå. Vi har kontroll nu”, sa han efter onsdagens besked enligt nyhetsbyrån Bloomberg.
En tredje del av förlikningen, med 5,4 miljarder kronor till 2500 städer, län och hamnar som har använt Roundup, har tidigare fastnat hos en federal domare i Los Angeles.
För att slippa framtida stämningar överväger Bayer nu att helt ta bort glyfosat från sina hushållsprodukter. Intäkterna från dessa är bara 3 miljarder kronor per år.
”Produkten ska inte dras in. Det vi diskuterar med våra partner är framtiden för den aktiva ingrediensen. Det är allt”, säger Liam Condon, chef för Bayers jordbruksdel, till Bloomberg.
När Frankfurtbörsen öppnade på torsdagen föll Bayers aktiekurs med 5,3 procent, den största nedgången på tre månader. Strax efter kl 15 var kursen 4,3 procent ned, sämst av de tyska storbolagen.
Analytikerkåren är fortfarande positiv till aktien, vars kurs har halverats efter köpet av Monsanto. Hela 44 analytiker har köprekommendation, 16 är neutrala och ingen har säljråd enligt affärstidningen Handelsblatt.
”Beslutet i sig kommer inte helt överraskande, tidpunkten däremot. Nu ökar osäkerheten”, skriver investmentbanken Goldman Sachs analytiker Keyur Parekh i en färsk analys.
Han har ändå köpråd på aktien och en riktkurs på 74 euro, en uppgång med 40 procent från torsdagens kurs, på grund av den starka marknaden för vete och soja.
Investmentbanken Warburg har samma riktkurs men bara ”behåll” på aktien.
Commerzbank anser att aktiekursen stiger om Bayer slipper undan med de 100 miljarder kronor som har satts av för skadestånd. Även 150 miljarder kronor skulle vara ett hanterligt pris för att bli av med osäkerheten.
Under det första kvartalet steg Bayers nettovinst med 40 procent till 21,2 miljarder kronor, enligt rapporten som presenterades för två veckor sedan.
Ny giftsmäll i USA sänker Bayers aktie – analytiker fortsatt positiva
DI.SE
Ny giftsmäll i USA sänker Bayers aktie – analytiker fortsatt positiva

Ny giftsmäll i USA sänker Bayers aktie – analytiker fortsatt positiva

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram