Sprängande Grannar I SvD

2021-04-28
Tänk att Ryssland helt missat denna typ av mediala yttringar 😉
Dessutom så är det enligt uppgift alltså usual suspects - för säkerhets skull, så inte ens en svenska skall kunna missa "kopplingen" Skripal - Solarwind och nu detta...
2014 inträffade en serie explosioner på ett vapenlager i tjeckiska Vrbetice. Två personer dog och totalt 150 ton vapen och ammunition totalförstördes. De senaste veckorna har händelsen lett till en diplomatisk kris mellan Tjeckien och Ryssland.
Tjeckiens premiärminister Andrej Babis menar att det finns ”välgrundade misstankar” om att det var agenter från Rysslands utlandsspionage, GRU, som låg bakom explosionerna. Som svar skickade han hem en ansenlig skara ryska diplomater. Det sannolika motivet är att ammunition som förvarades i lagret var ämnat för export till Ukraina, och att attentatet skulle bidra till att försvaga Ukrainas militära kapacitet.
”Välgrundade misstankar” är starka ord från en premiärminister, och journalistgruppen Bellingcat har i samarbete med tjeckiska Respekt och Insider Russia har grävt fram omfattande dokument som knyter namngivna ryska agenter till dådet. Bland dem de män som kallat sig Aleksant Petrov och Ruslan Bosjoriv och pekats ut som skyldiga till förgiftningen av den avhoppade ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia i brittiska Salisbury 2018. Bellingcat kopplar också gärningsmännen och dådet i Tjeckien till misslyckade försök 2015 att giftmörda tre bulgariska medborgare med koppling till ett av bolagen som ägde vapnen.
I måndags (26/4) samlades representanter för Visegradländerna – Tjeckien, Slovakien, Polen och Ungern – på slovakiskt initiativ och enades om ett gemensamt fördömande. Ungern, som under premiärminister Orbán har en vänskaplig relation med Moskva, blockerade visserligen en första, skarpare version av uttalandet som bland annat krävde att gasledningen Nord Stream 2 stoppas. Men att de fyra länderna visar enad front markerar ändå ett geopolitiskt skifte i regionen. För även om länderna har mycket gemensamt, har de väldigt olika syn på och relation till Ryssland.
En färsk undersökning från slovakiska tankesmedjan Globsec visar att man i Slovakien, liksom i länder som Serbien och Bulgarien, betraktar Ryssland som ett broderland genom det gemensamma slaviska arvet. 42 procent av slovakerna betraktar till exempel Ryssland som landets viktigaste strategiska partner. Tjeckien och Ungern, å andra sidan, har en mer pragmatisk inställning till Ryssland, men även om bevekelsegrunden är en annan landar särskilt Ungern ofta i ställningstagande som gillas i Moskva. Och så till sist Polen, som sticker ut med sin starka skepsis gentemot grannen i öst.
Öst- och centraleuropa enas nu i sitt stöd för Tjeckien, och i Kreml ser man sina ”strategiska partners” i Europa falla ifrån. Ryska diplomater utvisas från hela regionen – utom i Ungern. Även i de baltiska staterna och Storbritannien har man vidtagit åtgärder och skickat hem ryska diplomater.
Sverige borde följa efter, gärna hand i hand med Finland, och även verka för att EU gemensamt ryter ifrån. För hur starka de ekonomiska banden än må vara mellan Ryssland och somliga EU-länder, måste det finnas gränser för vad man accepterar från en granne. Att spränga vapenlager i ett EU-land borde vara långt över gränsen, även för unionens värsta Putinkramare. "
LEDARE: När grannen spränger din egendom | SvD
svd.se
LEDARE: När grannen spränger din egendom | SvD
LEDARE. Står vi inför ett geopolitiskt skifte i centraleuropa?

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram