Äckelväckande H&M I Vietnam

2021-04-04
Det är ju nära nog epidemiskt med detta äckel som dessa företag nu väcker...
Vad kan det möjligen bero på...
" H&M:s huvudvärk i Asien fortsätter. Konsumenter i Vietnam uppmaningar nu om bojkott av det svenska klädmärket efter uppgifter om att H&M har publicerat en karta på sin hemsida som ger Kina rätt till hela Sydkinesiska havet, något som inte accepteras av något annat land. Vietnam är ett av de länder i regionen som har pågående geopolitisk konflikt med Peking gällande vattnen.
Nätanvändare i Vietnam rasade under helgen mot H&M, ofta med vulgära svordomar och uppmaning till bojkott.
”H&M, hur vågar ni! Försvinn från Vietnam!” skriver en person på Twitter.
En annan skriver: ”Öarna Paracel och Spratly tillhör Vietnam enligt internationell lag. Varumärket H&M bryter nu emot lagen i hela Asien.”
Det är för tillfället svårt för Di att fastställa hur allvarlig bojkottuppmaningarna i Vietnam är. Men på sociala medier kan man se bilder på tomma butiker.
”Dagen efter att uppmaningen om bojkott började är många H&M-butiker i Hanoi i stort sett tomma. Det är värt att notera att dessa butiker vanligtvis har fullt av besökare under helgerna”, skriver Khang Vu, forskare om Östasiatisk politik vid Boston College, på Twitter.
Anledningen till den uppdaterade kartan, med den så kallade 9–strecks-linjen som omfattar vad Peking avser deras territoriella områden Sydkinesiska sjön, anses vara en del i H&M krishantering efter de senaste veckorna regeringsorkestrerade bojkottkampanj mot märket i Kina.
En myndighet i Shanghai - där borgmästaren har ett råd - uppges ha uppmanat H&M att göra korrigeringar på en ”problematisk karta” på deras hemsida, enligt flera medieuppgifter. Wall Street Journal refererar till källor inom Shanghais cybersäkerhetsdepartement som säger att H&M gjorde vad de var tillsagda, och korrigerade kartan efter Kinas önskemål.
I uttalandet som publicerades på bolagets sajt i onsdags skriver H&M att Kina är en mycket viktig marknad där man har ett långsiktigt engagemang.
”Vi är måna om att återvinna tilliten och förtroendet hos våra kunder, kollegor och affärspartner i Kina”, står det.
H&M:s kontrovers i Kina inleddes förra månaden efter att ett flertal internationella modeföretag hängts ut på sociala medier i Kina på grund av att de tidigare stoppat inköp av bomull från Xinjiang. Anledningen till köpstoppen var anklagelser om att kinesiska underleverantörer utnyttjar tvångsarbetare.
Flera länder, inklusive USA och Kanada, har redan titulerat brotten mot mänskliga rättigheter i Xinjiang som ”folkmord”. Över en miljon muslimer uppges sitta inlåsta i läger, och rapporter gör gällande att kvinnor systematiskt tvingats till aborter och tvångssteriliserats.
Pekings strategi är tydlig: förneka att människobrott äger rum.
”Förstörelsen av H&M:s affärsverksamhet i Kina, kopplat till bomull i Xinjiang, kommer troligen döda alla förhoppningar om att investeringsavtalet mellan EU och Kina kommer godkännas, skriver Bill Bishop i sitt inflytelserika nyhetsbrev Sinocism förra veckan.
Sydkinesiska sjön är en av regionens mest laddade frågor. Kina gör inte bara anspråk på vattnet direkt utanför sin kust utan hela Sydkinesiska sjön, något som inget annat land accepterar. Även Brunei, Malaysia, Taiwan och Vietnam har dispyt med Kina i Sydkinesiska sjön."
Nya problem för H&M – uppmaningar till bojkott i Vietnam
di.se
Nya problem för H&M – uppmaningar till bojkott i Vietnam
Konsumenter i Vietnam uppmanar till bojkott av svenska klädmärket H&M. Anledningen är kopplad till H&M:s krishantering i Kina under de senaste dagarna.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram