Bedräglig Studiecirkelfinansiering

2021-03-01
Nu är stacklet hårt åtdraget....
- Olof Palme beskrev en gång Sverige som en ”studiecirkeldemokrati” där folkbildning är en central del i att stärka och främja demokratin. Men dagens system där studieförbunden tillåtits växa och blivit ett slags parallella socialkontor där de som vill fuska fått ett obegränsat bankomatkort med gemensam pinkod var nog inte vad han hade i åtanke.
Det är symptomatiskt att det krävs terrorforskare och en socialantropolog snarare än folkbildningsforskare för att avslöja hur den svenska folkbildningen ruttnar inifrån.
"SLUTREPLIK DN DEBATT 20/2.
Magnus Ranstorp, Peder Hyllengren och Aje Carlbom: Våra källor med decennier av erfarenhet är betydligt fler än två anställda och sträcker sig över flera studieförbund.
Fullständig panik råder inom ”folkbildningsfamiljen” efter vår artikel som träffat studieförbunden i solar plexus. Det som varit en skyddad verkstad och välkänt inom ”familjen” i decennier briserar nu inför öppen ridå. En djupgående korruptionskultur där jakten på volymer och därmed pengar överskuggar allt. En ständig handel med kostnadsersättning mot uppblåsta närvarorapporter som resulterat i ett accepterat och storskaligt mygelsystem.
Då ingen trovärdig granskning genomförts blir vittnesmålen från visselblåsare centrala för att förstå hur fusket satts i system. Våra källor med decennier av erfarenhet är betydligt fler än två anställda och sträcker sig över flera studieförbund. Det de begär, och vi instämmer, är trovärdig extern granskning för att gå till botten med fusket. Det är att värna den fria bildningen och knappast det ”korståg mot folkbildning” eller hot mot demokratin som våra kritiker vill få det till.
Avledningsmanövrar och bortförklaringar präglar samtliga repliker då ingen bemöter grundproblemen och sakförhållanden. Att alla spelar spelet och håller varandra om ryggen är inte förvånande. Vi förstår att vi stuckit in handen i ett getingbo och då folkbildningen är en miljardindustri så var reaktionerna på vår kritik förutsägbara. Åtminstone från ledningshåll.
Åtgärdsförslag lyser med sin frånvaro som kan ge garantier för att skattemedlen används för avsedd verksamhet: folkbildning med kvalitet i stället för kvantitet. I stället lägger man ut olika dimridåer.
Längre ned i organisationerna har det däremot närmast blivit köbildning av anställda som kontaktat oss och bekräftat volymjakten och fuskets utbredning. Risken för repressalier och avsked medför att källorna per definition kräver anonymitet. ”Vi har inte kvar jobben om vi inte når målen, det är inte särskilt svårt att räkna ut”, som en annan källa konstaterar.
Replikerna undviker kärnproblematik som bristande anordnarskap, volymjakt, rimlighetskontroller och jävsförhållanden. Det sägs ingenting om hur det ska garanteras att kurser och cirklar verkligen hålls eller konsekvenser av felsteg. Åtgärdsförslag lyser med sin frånvaro som kan ge garantier för att skattemedlen används för avsedd verksamhet: folkbildning med kvalitet i stället för kvantitet. I stället lägger man ut olika dimridåer.
Källor beskriver hur studieförbunden dammsuger efter deltagare och just unika deltagare är hårdvaluta. Det har satts i system att muta föreningar med lokaler för att få personnummer i utbyte. Vidare redogörs för en ”asyljakt” inom förbunden då nyanländas LMA-nummer (temporärt nummer i avvaktan på personnummer) är de mest värdefulla, de ger fyra gånger mer betalt än vanliga personnummer och är därför hett eftertraktade i jakten på volymer och pengar.
Från en anställd inom ett studieförbund hör vi: ”Om vi riskerar att inte nå årets mål med deltagare på någon ort brukar vi ordna fest med gratis mat för att få in personnummer”.
Fusket kan också bestå i att anställda raggar folkbildningsengagemang med pengar. Om en grupp på 12 personer vill ha en studiecirkel föreslås vanligen att denna bryts upp i fyra mindre grupper och därmed betalas fyra gånger mer ut i ersättning.
En av källorna inom ABF berättar att varje kvartal lämnades knökfulla pärmar in packade med suddiga foton från föreningar med kulturarrangemang till ABF. Arrangemang som ”bowling”, ”åka buss” och ”picknick” belönades med 500 kronor var som tack för ”folkbildning”. Att placera ett konstföremål i en korridor medförde även samma summa till utställaren då detta rapporterades som kulturarrangemang. Föremålet byttes regelbundet ut och blev därmed ett nytt arrangemang med nya utbetalningar. Och så här fortsätter det.
Partimöten täcks av partibidrag men får även dubbelfinansiering från ABF som i sin tur rapporterar in deltagare i sin verksamhet. Samma sak sker i de kristna studieförbundens medlemsorganisationer där möten rapporteras som kulturevenemang eller studiecirkel till studieförbunden.
Medlemsorganisationerna står i flera studieförbund till tjänst med stora volymer som bygger en ekonomisk trygghet. Anställda vittnar om hur ABF rapporterar studiecirklar från partigrupperna – ”det är A och O för att bygga volymer” uttrycks det. Partimöten täcks av partibidrag men får även dubbelfinansiering från ABF som i sin tur rapporterar in deltagare i sin verksamhet. Samma sak sker i de kristna studieförbundens medlemsorganisationer där möten rapporteras som kulturevenemang eller studiecirkel till studieförbunden.
Ovanstående utgör endast ett axplock av exempel på volymjakt och oegentligheter tillräckliga för att fylla en bok vi fått ingående beskrivna.
Mönstret är tydligt – många bäckar av systematiskt fusk utmynnar i en ocean av bedrägerier.
Studieförbunden har upphört att ta ansvar för de rimlighetsbedömningar de är ålagda att genomföra. Allt släpps igenom om det bidrar till ökad volym. I sin replik påpekar ABF att det volymdrivna systemet är problematiskt men i praktiken stryks minimalt med verksamhet.
Några exempel på de uppblåsta volymerna: Om man befarar att kulturlivet inte lever i hela Sverige kan studieförbunden ge lugnande besked. Bara i Storuman hade ABF nästan 3.000 kulturarrangemang mellan 2017–2019. Under samma period hävdar ABF att deras studiecirklar haft 6.695 deltagare, inte illa för en kommun med knappt 6.000 invånare!
Dagens system där studieförbunden tillåtits växa och blivit ett slags parallella socialkontor där de som vill fuska fått ett obegränsat bankomatkort med gemensam pinkod var nog inte vad Olof Palme hade i åtanke.
Under 2017–2019 i Göteborg landade det totala antalet deltagare i all verksamhet hos de tio studieförbunden på drygt 4.5 miljoner. Siffran står för sig själv. Listan över orter med orimlig verksamhet – vare sig i form av studietimmar, kulturarrangemang eller deltagare – är astronomisk. Folkbildningen är ett luftslott.
Det är uppenbart att de som replikerar mot oss också är de som har fingrarna djupast nere i syltburken och har mest att förlora på verklig förändring. Våra kritiker föreslår kosmetiska förändringar (till exempel tillsätta revisor på Folkbildningsrådet) och vilseleder för att styra bort från beslut där hela folkbildningen genomgår ett behövligt stålbad. Varken revisorer eller självgranskningar löser problemen utan det kräver en robust och oberoende extern granskning.
Olof Palme beskrev en gång Sverige som en ”studiecirkeldemokrati” där folkbildning är en central del i att stärka och främja demokratin. Men dagens system där studieförbunden tillåtits växa och blivit ett slags parallella socialkontor där de som vill fuska fått ett obegränsat bankomatkort med gemensam pinkod var nog inte vad han hade i åtanke.
Det är symptomatiskt att det krävs terrorforskare och en socialantropolog snarare än folkbildningsforskare för att avslöja hur den svenska folkbildningen ruttnar inifrån."
DN Debatt Repliker. ”Visselblåsare är centrala för att förstå fusket i studieförbunden” - DN.SE
dn.se
DN Debatt Repliker. ”Visselblåsare är centrala för att förstå fusket i studieförbunden” - DN.SE
Magnus Ranstorp, Peder Hyllengren och Aje Carlbom: Våra källor med decennier av erfarenhet är betydligt fler än två anställda och sträcker sig över flera

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram