SvD Om Trumps Kommande CPAC-Tal

2021-02-27
Men pylle pylle så sura druvor... 😉
Det ser ju till och med ut som att det faktiskt är vad denna artikel går ut på att exponera.....
Tänka att den lycka det måste ha inneburit att Underlivsporslinet "vann" numera är lika försvunnen som den svenska befolkningens medvetna medvetenhet - det är som vore det en slags brytpunkt....
" De två topprepublikanerna i representanthuset, Kevin McCarthy och Liz Cheney, stod bredvid varandra inför tv-kameror i onsdags och fick frågan om Donald Trump borde tala på den inflytelserika Cpac-konferensen i helgen.
Cpac står för ”Conservative Political Action Conference” och hålls i Orlando, Florida, i helgen. Trump är planerad att hålla tal på söndag, som storslagen final på den årliga konferensen.
– Ja, det borde han, svarade Trump-supportern Kevin McCarty.
– Han borde inte ha något inflytande överhuvudtaget framöver för partiet eller för landet, svarade Trump-motståndaren Liz Cheney.
De två partikamraterna – i öppen konflikt om vart deras parti är på väg – symboliserar perfekt vad som blir det stora temat på årets Cpac. Ska Republikanerna fortsätta vara Trumps parti, komplett med konspirationsteorier om att han vann valet i november? Eller ska partiet avrunda eran Trump för att släppa fram en ny generation presidentkandidater inför 2024?
Det mesta tyder på att Trump-motståndarna kämpar i uppförsbacke. Redan en av konferensens första programpunkter på fredagen antyder vartåt dess arrangörer vill ta partiet: ”Att försvara val: Varför domare och medierna vägrade att titta på bevisen”.
Det var de ”bevisen” om ”massivt valfusk” som kom i form av tweets från Trump och hans anhängare, som Trumps advokater inte kunde presentera för domstolarna, och som Trumps justitieminster, FBI, valarbetare och republikanska valpolitiker slog fast inte existerade.
Att republikaner tror sig veta att demokrater inte kan vinna ärliga val är ingenting nytt. Trump var bara skickligare, och gick längre, än någon före honom i att driva linjen.
Men frågan nu är inte primärt om misstankarna om obevisbart valfusk ska fortsätta att finnas inom det republikanska partiet. Utan om partiet ska fortsätta göra dem till sin officiella politik. Republikanska politiker här och var fortsätter sprida desinformationen och locka väljare med dem.
Vad som talar emot Liz Cheney och andra Trump-motståndare är att ex-presidenten har stort stöd bland republikanska väljare, även efter valförlusten och efter att Trumps anhängare stormade kongressen för att hindra demokratin.
Opinionsmätningar ska alltid läsas med vetskapen om att vilka svar man får avgörs av vilka frågor man ställer. Men flera mätningar har trots allt visat att en majoritet av republikanerna mer eller mindre tror att Trump vann valet. Många stödjer å andra sidan inte våldet i Washington för att hindra Biden från att bli president. Ytterligare andra konservativa stödjer Trumps konservativa politik och vill ha den tillbaka, även om de inte nödvändigtvis är så förtjusta i Trump själv.
Ytterligare andra, Trumps mest hårdföra och okritiska supportrar varav somliga reste till Washington inför den 6 januari, stödjer honom oavsett vad som händer.
Allt sammantaget har Trump fortsatt starkt stöd hos gräsrötterna. Det ger honom även starkt stöd i kongressen, där bara ett fåtal republikaner röstade för riksrätt och för fällning.
Men det finns också republikaner som har svårt att acceptera en trumpsk personkult i ytterligare fyra eller åtta år. En av dem, Jim Hendren som är delstatspolitiker i Arkansas, gick tidigare i februari ut med att han lämnar Republikanerna och blir politisk vilde.
Hendren förutspår ett långvarigt bråk inom Republikanerna – ungefär som Demokraternas mera lågmälda strid mellan partiets vänster- och mittenfalang – som i alla händelser inte avgörs i och med helgens Cpac.
– Vad jag ser i det republikanska partiet är ett inbördeskrig som pågår i fyra till åtta år och som kommer att göra många partipolitiskt hemlösa, säger han till tidningen Politico.
Andra spekulerar kring om anti-Trump-falangen till slut kan komma att bryta sig loss i ett nytt parti. Enligt opinionsmätningarna finns en växande majoritet bland amerikanerna som är trötta på tvåpartisystemet. Småpartier finns visserligen redan, men de är i praktiken utestängda från att vinna någonting så länge som valsystemet och nomineringsprocessen är utformat som de är.
Mera troligt är att anti-Trump-falangen inte har mycket annat att göra än att bita ihop, och se Donald Trump ta ett nytt grepp om partiet på söndag när han talar på konferensen. Enligt läckor kommer han i praktiken att lansera sig själv som partiets presidentkandidat inför 2024 – vare sig han till slut ställer upp eller inte. Att backa upp en Trump-kandidatur inför 2024 är logiskt bara för dem som tror, eller gärna vill tro, att Trump gjorde ett bra val ifrån sig 2020.
Andra, som tidigare republikanska talmannen Newt Gingrich, tipsar honom om att han först och främst borde ta sikte på kongressvalet nästa år, och se till att partiet tar tillbaka åtminstone senaten.
Oavsett vilket han gör så innebär helgens konferens att Trump befäster sin roll som partiets ledare. Därmed blockerar han effektivt för potentiella republikaner inför kongressvalet 2022 som inte uttryckligen lever i Trumps alternativa verklighet med dess alternativa fakta."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram