Schweiz Öppnar Skidbackar

2020-11-28
Ironin med att det är just neutrala Cryptographlandet Schweiz med 1815 år kongress i åtanke, är inte helt obetydlig och så inte heller slutklämmen om guldgrävarspänsten.
"Ett sällan skådat alpgräl är under uppsegling. Schweiz öppnade nyligen skidbackarna med försäkringar till hugade skidåkare att ”ni kommer att kunna åka hela julen och resten av säsongen”. Givetvis med restriktioner som munskydd i kabinliftar och stolsliftar, uppmaningar om handspritande och avstånd i liftköer, begränsningar på restauranger samt stängda barer och nattklubbar.
De senaste helgerna har snöälskare kunnat besöka schweiziska skidorter som Verbier, Gstaad, Crans-Montana och Saas-Fee.
Men beslutet har inte fallit i god jord. Andra alpländer som Frankrike, Italien och Tyskland har beslutat att inte öppna skidbackarna till jul på grund av smittrisken. På vissa håll planeras stängning framtill slutet på januari. Österrike står och väger inför slutgiltigt beslut om öppna pister till jul.
Grannländerna är nu rasande på schweizarna som går mot strömmen. Dels ser de årets viktigaste inkomster gå om intet och istället slukas av schweizarna. Dels befaras att fransmän, italienare och tyskar reser till Schweiz för att åka skidor och kommer hem med ny smitta. Vissa schweiziska skidorter har erbjudit att hämta franska skidåkare med buss på andra sidan gränsen, och det talas om ”skidimmigranter” som ska gynna alplandet.
EU-länderna varnar för att coronaviruset ska flamma upp igen i skidträngseln, och anser att Schweiz bidrar till risken med öppna skidpister. Många minns hur viruset exploderade i Europa när smittade skidåkare kom hem från österrikiska Ischgl tidigare i år. I Italien retar det schweiziska undantaget så mycket att det krävs att alla skidorter i Alperna stänger över jul.
Men Schweiz står på sig.
– Vi kan åka skidor med rätt skyddsåtgärder på plats, insisterar hälsoministern Alain Berset.
Vintersäsongen kan hållas på ett säkert sätt, enligt schweiziska myndigheter.
Skidturismen är livsviktig för landets alporter med över 2 400 liftinstallationer och nästan åtta miljoner besökare varje år. Skidorterna står för en väsentlig del av landets BNP och genererar tusentals jobb. Efter ett tufft coronaår är stängda skidpister det sista ekonomin behöver, resoneras det.
Chefen för schweiziska turistorganisationen, Markus Berger, säger att alpländerna informellt diskuterat en gemensam linje om skidåkandet men att ”idén om Europa-koordinerat säsongöppnande inte passade”.
– I Schweiz är regeringen, myndigheterna och turistindustrin övertygade om att den schweiziska vägen är rätt. Vintersäsongen kan hållas på säkert sätt, säger Veronique Kanel vid det federala turistkontoret.
Men Angela Merkel och Emmanuel Macron är benhårda. Merkel uppmanar tyskarna att hålla sig hemma och säger att ”vi jobbar på den europeiska sidan, att inte tillåta skidturism förrän den 10 januari”. Macron säger att det är ”omöjligt att öppna skidorterna till jul och nyår”.
– Jag kan säga ärligt att det inte blir enkelt, men vi kommer att försöka att hålla stängt, sa Angela Merkel i veckan.
Tyskland, Italien och Frankrike kan inte stoppa Schweiz från att hålla pisterna öppna, särskilt som Schweiz inte är EU-medlem. Men påtryckningarna är kraftfulla – och väntas öka de närmaste veckorna. Frågan är om det gör någon skillnad.
– Människor behöver nu mer än någonsin frisk luft, snö och öppna landskap. Att stänga ner alporterna är inget alternativ, säger Christophe Darbellay som är regeringschef i kantonen Valais där flest skidorter ligger.
Men samtidigt varnas schweiziska sjukhus i alpregionen för en kaotisk jul med öppna pister. Hur ska man klara att ta hand om coronasjuka, influensafall och brutna ben på samma gång? I alpkantonen Valais kommer 200 personer per dag in på centralsjukhuset under december-januari. Nu förbereder man sig på en explosion av utryckningar under julen.
– Vårdpersonalen är redan utmattad efter månader med pandemin. Dessutom väntar vi en tredje våg efter julen så människor träffats och smittan kan ha spridits igen, varnar sjukhuschefen Erik Bonvin.
Andra tycker att Schweiz ensamväg att öppna pisterna när landet har 5 000 coronafall per dag är fel och kortsynt. ”Detta ger bilden av ett egoistiskt land som är besatt av pengar och vinster till varje pris”, skriver insändaren Claude-Antoine i den schweiziska tidningen Le Temps."
Storbråk i Alperna – Schweiz i skottgluggen | SvD
svd.se
Storbråk i Alperna – Schweiz i skottgluggen | SvD
Ett storbråk om Alpernas skidbackar har brutit ut mitt i coronakrise

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram