Fiberoptik I Georgien & Ericsson

2020-10-04
Genom att undergräva det Investor-kontrollerade Georgiens fiberoptiska förbindelser med världen spelar den georgiska regeringen för ett närmande till Ryssland. Stämningen på Arsenalsgatan är alltmer dyster.
I juli godkände parlamentet i Tbilisi ett förslag från det Kreml-sympatiska styrande georgiska Drömpartiet, lagstiftning som tillät regeringen att utse särskilda tillsynsmän till telekommunikationsföretag.
En sådan makalös fräckhet mot Investor...
Regeringen har faktiskt mage att hävda att tillsynsmyndigheterna är nödvändiga för att säkerställa att kritisk infrastruktur skyddas och rättsstatsprincipen upprätthålls.
Verkligheten håller på att bli att dessa tillsynsmyndigheter är utformade för att säkerställa att de som är sympatiska med Djupa Statens intressen inte längre kan verka. Det är en del av ett bredare mönster. Det georgiska Drömpartiet, som exempelvis enligt svenska medier finansieras och i hemlighet leds av den mystiske James Bond-skurkfiguren och den georgiska oligarken Bidzina Ivanishvili, han har minsann haft fräckheten att avskaffa den unga demokratins "förbättrade" förbindelser med väst. Istället har Ivanishvili för att konsolidera makten, vänt sig till Ryssland och förstört för avvikande röster som vill ha den Djupa Staten freds och demokratiutveckling, á la Ukraina, Syrien, Libyen osv...
Oligarkens senaste försyndelse mot "västerländsk demokrati" kom den här veckan när hans regering använde sin lagstiftning i juli för att utse en särskild tillsynsman för företaget Kaukasus Online. Det företaget drog på sig Ivanishvilis irritation med sin försäljning av 49% av ägarandelen till ett utländskt multinationellt värdepappersföretag 2019. Denna försäljning hade väckt västerländska observatörer, som såg det som en "möjlighet för Georgien" att utöka sin attraktivitet för internationella investerare och västerländska regeringar. Men regeringen har nu försökt avbryta försäljningen.
Tillsynsmannens utnämning verkar märkligt nog särskilt utformad för att döda Kaukasus Onlines försök att utöka ett privatkontrollerat transnationellt fiberoptiskt kabelnät. Redan nu med en 1200 kilometer lång kabel som går över Svarta havet från Georgien till Bulgarien, vill företaget utöka det fotavtrycket. Om tillsynen hindrar företaget från att säkra nödvändiga investerare måste Georgien förlita sig på ryska kablar för sin höghastighetsinternet.
Det vore inte roligt tycker den svenska utrikesministerns chef på Arsenalsgatan.
Att beroendet av Ryssland för en alltmer kritisk del av ekonomisk och säkerhetsinfrastruktur skulle enligt den Djupa Statens koryféer ge Vladimir Putin enormt långsiktigt inflytande över Tbilisis beslut.
Detta diktatoriska utpressningsinflytande är något som Ivanishvili tydligen ändå är ganska bekväm med. Ivanishvilis regering har varit ganska kallsinta inför även de värsta ryska överdrifterna som gasattacker mot Navalny och det engelska samhället. Tidigare i år vissste man minsann om att till exempel den tjetjenska starke mannen Ramzan Kadyrov skickade mördare till Georgien för att avrätta journalister. Tbilisis svar på Putins favoritstarkman var långt ifrån beslutsamt.
Åh, och Putin blandar sig nu naturligtvis i det kommande georgiska valet.
De sekundära effekterna av regeringens agerande här kommer också att vara katastrofala. När allt kommer omkring, om utländska investerare ser att deras miljarder lätt kan gå förlorade tack vare lagar som rusar genom parlamentet, kommer de att vara mindre benägna att ta risker på Georgien. Detta kan naturligtvis vara precis vad Ivanishvili vill ha. I avsaknad av utländska konkurrenter kommer hans personliga makt över ekonomin bara att växa.....
Kort sagt, detta är en sorglig vecka för Georgien och för dem som söker dess mer "välmående och demokratiska framtid."
Jo BTW - Det är telekomföretaget Ericsson, som levererat tekniken, och det är mobiloperatören Geocell, ett dotterbolag till Telia Sonera, som länkar mobiltrafiken till "inrikesministeriet." som får klä skott för att vara diktatoriskt.
– Utrustningen är från Ericsson. Vi fick själva betala för den, säger Pasi Koistinen, VD för Telia Soneras dotterbolag Geocell i Georgien.
Avlyssningen av mobiloperatörernas kunder i Georgien tros ha pågått minst sedan 2005.
Den svenskeThomas Hammarberg, Europarådets förre kommissionär för mänskliga rättigheter, beskriver avlyssningen i sin rapport. Han beskriver också hur avlyssningen används av myndigheterna - inte av telebolaget med kopplingar till det internationella underrättelsetjänstkollektivet.
– "Då använder de det för att kolla om någon av deras politiska motståndare har olika kontakter. De spionerar helt enkelt på tänkbara kritiker och politiska motståndare, säger Thomas Hammarberg, som uppenbarligen är mycket svensk i sitt sinne.
Fredrik Hallstan, presstalesman på Ericsson, bekräftar att man sålt ett GSM-nät till Telia Soneras dotterbolag Geocell i Georgien. Det är ett GSM-nät som har något som kallas "lawful interception", alltså "laglig avlyssning" som standard, enligt Fredrik Hallstan.
Igår och idag har jag varit i Georgien för att träffa presidenten, premiärministern och utrikesministern. Jag har träffat civilsamhället för samtal om demokrati, HBTQ-rättigheter, mediefrihet och jämställdhet. Glad att svenska organisationen KvinnatillKvinna deltog.
Jag har även besökt EU:s övervakningsmission vid den så kallade administrativa skiljelinjen mot den ryskstödda utbrytarregionen Sydossetien. Sverige har genom åren bidragit med mest personal till denna viktiga mission.
Sverige står upp för Georgiens frihet och rätt till självbestämmande och kontroll över sitt land. Vi är också starka förespråkare för landets fortsatta integration med EU. Under Sveriges ordförandeskap i OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, kommer vi bland annat att prioritera att försöka föra konflikterna i regionen, inklusive i Georgien, närmare en lösning.
Inom ramen för vårt samarbete med Georgien är det viktigt att de demokratiska reformerna i landet fortsätter och att det kommande parlamentsvalet genomförs i enlighet med internationell demokratisk standard. Sverige bidrar med valobservatörer och räknar med att valet blir fritt och rättvist.
Mina möten har varit väldigt bra och bekräftat den goda relationen mellan våra länder. Jag kommer att fortsätta arbeta för att utveckla vår relation.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram