Svartmaskande Riksbank

2020-09-22
Så hur illa är det då i Sverige? Är det kanske nu möjligen ännu mer illa än vad Åsa Nisse vill medge...
Ja här kommer det och nu är det allvar.... 😃
Innan dagens Riksbankräntebeslut står svenska myndigheter inför oro över att många marknadsaktörer upplever brist på öppenhet om det nyligen avtäckta företagsobligationssystem som styrs av BlackRock.
Även om svenska tjänstemän sannolikt inte betungas av '' utomstående '' som ifrågasätter deras beslut (efter deras kontroversiella - men "ändå framgångsrika" - strategi för att hantera COVID) rapporterar Bloomberg att den första entusiasmen från marknadsaktörerna när världens äldsta centralbank tog in konsulter från BlackRock för att hjälpa den gå vidare med ett kontroversiellt köpprogram för företagsobligationer, den har helt enkelt gått upp i rök.
Riksbankens beslut att börja köpa företagsobligationer den här månaden förvandlas nu till en av de mest kontroversiella policyåtgärderna någonsin.
Som svar på Bloombergs begäran om information om BlackRocks rapport skickades 19 sidor med kraftigt redigerad text ...
Det står ju inte heller exakt utförligt beskrivet något om detta i de svenska medierna
"Den svenska företagsobligationsmarknaden uppvisar ett antal singulariteter jämfört med andra anglo-saxiska marknader", visade dokumentet.
Nästan allt annat var svart.
Riksbank citerade att ytterligare 68 sidor av rapporten inte kunde delas alls, eftersom de "i sin helhet täcks av sekretess."
Som Bloomberg konstaterar har den juridiska rådgivaren till finansutskottetutskott som ansvarar för utarbetandet av en ny Riksbanklag, föreslagit att programmet kan vara olagligt . Och investerare har varnat för att inköpen kommer att snedvrida obligationspriserna på en marknad som redan har återhämtat sig från Covid-krisen....
"Det blir en svart låda, som drivs av Riksbanken, med mycket otydliga arbetsmetoder och motiv", säger Andreas Halldahl, chef för svenska räntor på Storebrand Asset Management.
"Det ger bara mer osäkerhet och förstör en annan marknad som fungerade bra utan dem."
Företagsobligationsprogrammet väcker till och med frågor om Riksbankens mandat när det gäller okonventionell penningpolitik, enligt Par Osterholm, professor i ekonomi vid Örebro universitet.
”En relevant fråga att ställa här är hur mycket kreditrisk det är rimligt för Riksbanken att exponera sig för”, sa Osterholm i en yttrande i Svenska Dagbladet.
Riksbanken sa tidigare denna månad att:
"Den svenska marknaden för företagsobligationer fungerar för närvarande på ett tillfredsställande sätt men bedöms fortfarande vara sårbar om krisen förvärras och oro ökar ."
En titt på marknadens riskprissättning för svenska företagsskulder antyder att allt inte är bra eftersom spridningskompensationen har kollapsat till nästan rekordlåg nivå igen...
... eftersom obligationsköpsprogrammet knappt pågår ...
"De föresatte sig att" rädda "en marknad, men de kan inte riktigt definiera vad problemet är och hur de kommer att kunna göra någonting bättre" , säger Storebrands Halldahl.
"De kan inte heller säga vad som skiljer den svenska marknaden från de utländska och inom vilka områden vi fungerar så mycket sämre."
Riksbanken startade sitt köp av företagsobligationer den 14 september, men har inte lämnat några detaljer om faktiska köp.
Vi vågar påstå att nu är det tung värre på många håll..
"A Black Box Of Unclear Motives" - World's Oldest Central Bank Blasted After Redacting BlackRock Bond-Buying Report
zerohedge.com
"A Black Box Of Unclear Motives" - World's Oldest Central Bank Blasted After Redacting BlackRock Bond-Buying Report
“It only brings more uncertainty and destroys another market that worked just fine without them...”

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram