Artefaktplundrande Svensk Forskare

2020-09-20
Gustaf Nordenskiöld (29 juni 1868 - 6 juni 1895), svensk forskare av finsk-svensk härkomst, en medlem av Nordenskiöld-familjen av forskare och den äldste sonen till polarforskaren Baron Adolf Erik Nordenskiöld och hans lika aristokratiska fru, Anna Maria Mannerheim som vi återkommer till. Han var den första som vetenskapligt studerade de forntida Pueblo-ruinerna i Mesa Verde.
 
I slutet av 1800-talet fanns det inga lagar mot skattejakt eller försäljning av artefakter i Colorado; förutom det ständigt närvarande hotet om vandalism och plundring hade både forskare och turister vana att ta värdefulla föremål från Mesa Verde som troféer. I detta klimat lastade Nordenskiöld Mesa Verde-artefakter i Denver och Rio Grande Western på järnvägsvagnar i Durango, Colorado, och åkte mot Europa, och de flesta föremål hamnade slutligen på Finlands nationalmuseum.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram