Svenskt Laboratoriebekräftelse

2020-09-14
Ryssland har upprepade gånger uppmanat de tyska myndigheterna att dela uppgifter om Alexei Navalnys tillstånd. Berlin har dock vägrat att överföra några dokument i ärendet och hävdat att det var '' en statshemlighet ''.
Tre laboratorier har oberoende bekräftat förekomsten av spår av ett Novichok-liknande ämne i Alexei Navalnys system, sa den tyska regeringen i ett uttalande på måndagen.
 
Enligt regeringens talesman Steffen Seibert har speciella laboratorier i Frankrike och Sverige upptäckt nervmedlet i Navalnys kropp, vilket bekräftar Tysklands resultat.
 
"Vi förnyar uppmaningen till Ryssland att förklara sig om händelserna. Vi har nära kontakt med våra europeiska partner om ytterligare steg", sade Seibert i ett uttalande.
 
Talesmannen tillade att Tyskland involverade Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) i analysen av bevisen i situationen för den ryska oppositionsfiguren Alexey Navalny.
 
Den 20 augusti försämrades Navalnys hälsa plötsligt medan han var ombord på en inrikesflygning. Efter att ha genomgått behandling i Ryssland i två dagar transporterades Navalny, en rysk oppositionsfigur och en uttalad Kreml-kritiker, till det Berlinbaserade Charite-sjukhuset för vidare behandling.
 
Tidigare denna månad hävdade tyska läkare att Navalnys prover innehöll spår av ett nervmedel från Novichok-gruppen. Ryska läkare, som ursprungligen behandlade mannen, sa att de inte hittat några spår av något toxin i hans system och har diagnostiserat honom med en metabolisk dysfunktion orsakad av en sänkning av blodsockernivån.
 
Enligt de ryska myndigheterna har Berlin hittills inte gett Moskva varken ett officiellt meddelande om resultaten eller stöd i utredningen som inleddes av den ryska brottsbekämpningen omedelbart efter Navalnys första akutinläggning i Ryssland.
 
En av Novichoks utvecklare sa att Navalnys symtom var oförenliga med förgiftning av detta toxin.
Ryssland har upprepade gånger uppmanat de tyska myndigheterna att dela uppgifter om Alexei Navalnys tillstånd. Berlin har dock vägrat att överföra några dokument i ärendet och hävdat att det var '' en statshemlighet ''.
Tre laboratorier har oberoende bekräftat förekomsten av spår av ett Novichok-liknande ämne i Alexei Navalnys system, sa den tyska regeringen i ett uttalande på måndagen.
Enligt regeringens talesman Steffen Seibert har speciella laboratorier i Frankrike och Sverige upptäckt nervmedlet i Navalnys kropp, vilket bekräftar Tysklands resultat.
"Vi förnyar uppmaningen till Ryssland att förklara sig om händelserna. Vi har nära kontakt med våra europeiska partner om ytterligare steg", sade Seibert i ett uttalande.
Talesmannen tillade att Tyskland involverade Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) i analysen av bevisen i situationen för den ryska oppositionsfiguren Alexey Navalny.
Den 20 augusti försämrades Navalnys hälsa plötsligt medan han var ombord på en inrikesflygning. Efter att ha genomgått behandling i Ryssland i två dagar transporterades Navalny, en rysk oppositionsfigur och en uttalad Kreml-kritiker, till det Berlinbaserade Charite-sjukhuset för vidare behandling.
Tidigare denna månad hävdade tyska läkare att Navalnys prover innehöll spår av ett nervmedel från Novichok-gruppen. Ryska läkare, som ursprungligen behandlade mannen, sa att de inte hittat några spår av något toxin i hans system och har diagnostiserat honom med en metabolisk dysfunktion orsakad av en sänkning av blodsockernivån.
Enligt de ryska myndigheterna har Berlin hittills inte gett Moskva varken ett officiellt meddelande om resultaten eller stöd i utredningen som inleddes av den ryska brottsbekämpningen omedelbart efter Navalnys första akutinläggning i Ryssland.
En av Novichoks utvecklare sa att Navalnys symtom var oförenliga med förgiftning av detta toxin.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram