Flyende Prinsessor

2020-08-02

Denna innehåller en hel massa skademinimering och dessutom både subtila och mindre subtila utpekanden....

"Från överdriven lyx – mot frihet. Dubais prinsessa Latifa har flytt, misshandlats och fångats. SvD har intervjuat finländska medhjälparen och vännen, som berättar om kampen för att få Latifa fri. Nu vill fler kungliga bestämma över sina liv.

Jesper Sundén Uppdaterad 2020-08-01 Publicerad 2020-08-01 

Prinsessorna som flyr för sina liv från fångenskap Hon är 16 år när hon gör sitt första försök att fly det kungliga livet från Dubai. Prinsessan Latifa tar en häst och försöker rida genom öknen till grannlandet Oman, men hon stoppas vid gränsen och förs hem. Där blir hon inlåst i ett mörkt rum och hamnar på en smutsig madrass på golvet. Där väntar systematisk misshandel – en man håller fast henne medan en annan slår henne på fotsulorna, har hon berättat. Det dröjer tre och halvt år innan hon får komma ut.

Flera år senare träffar Latifa finländska Tiina Jauhiainen, som 2010 börjar undervisa henne i capoeira, en brasiliansk kampsport. Till en början vet Jauhiainen inte att Latifa är kunglig, men så småningom får hon en inblick i prinsessans liv. – Jag tänker ofta på den fina tid vi hade tillsammans under de där åren, berättar hon för SvD. Prinsessan Latifa bor i ett lyxigt palats med spa, gym och swimmingpool, massor av tjänstefolk, kockar som lagar maten och egna chaufförer. Det kan framstå som en dröm – men hon känner sig allt mer som en fånge i en gyllene bur. Hon vill studera medicin – men det får hon inte. I stället ägnar hon sig åt ridning, sportdykning och fallskärmshoppning. Hon tillåts att bjuda in väninnor på lunch eller manikyr i sitt palats, däremot får hon själv inte besöka väninnorna eller andra icke offentliga platser. 

2016 vågar prinsessan anförtro sig åt Tiina Jauhiainen. Hon berättar om sin dröm: att få bestämma över sitt eget liv. – Jag är beredd att vända hamburgare eller vad som helst, bara jag får min frihet, säger hon till Jauhiainen, som blir starkt berörd av Latifas berättelse. Jag är beredd att vända hamburgare eller vad som helst, bara jag får min frihet. Under två år lägger de tillsammans upp en ny plan för hur prinsessan ska kunna fly – och den 24 februari 2018 är det dags. Tidigt på morgonen släpps prinsessan av vid ett kafé där Tiina Jauhiainen väntar. På kaféets toalett tar hon av sig den svarta abayan, ett klädesplagg som täcker hela kroppen, och sätter på sig mer lediga kläder. Sen tar de bilen till Oman. För första gången i sitt 32-åriga liv sitter prinsessan Latifa i framsätet på en bil. Hon tar ett par selfies, där hon ses stråla av glädje. Tiina Jauhiainen kör bilen och skojar, hon säger att de är som Thelma och Louise i filmen med samma namn. – Nej, nej, säg inte så! Deras historia hade inget lyckligt slut, protesterar Latifa. Men hittills går allt bra och de kommer fram till Omans huvudstad Muscat. Där tar de en motorförsedd jolle och kör 22 kilometer ut i havet, tills de är ute på internationellt vatten. Där väntar Hervé Jaubert, en tidigare fransk spion och marinofficer, med en vattenskoter. Med den tar de sig vidare till hans 30 meter långa yacht, som ska ta dem till Indien – och friheten. På resans sjätte dag vänder lyckan. När två plan flyger över dem inser de att de är förföljda. Två dagar senare hörs skottlossning från övre däck, nere i hytten blir Latifa och Jauhiainen livrädda och gömmer sig i badrummet. Men när hytten fylls av rök från en distraktionsgranat tvingas de fly upp på däck. Där möts de av indiska kommandosoldater som riktar sina automatvapen emot dem. Tiina Jauhiainen trycks ned mot däcket, bakbinds och släpas bort mot relingen där en soldat trycker ned hennes huvud mot vattnet och säger: ”Ta ditt sista andetag. Vi kommer att skjuta skallen av dig”.

Men finländskan klarar sig oskadd – i stället hör hon hur prinsessan identifieras av arabisktalande män. Latifa gör motstånd, skriker att hon vill söka politisk asyl och att hon hellre blir skjuten än återvänder till Dubai. Protesterna får inget gehör. – Föreställ dig hur det känns att se din vän släpas bort av beväpnade män utan att du kan göra något åt det. De senaste två åren har jag gjort allt jag kan för att få min vän fri, men det har inte räckt, säger Tiina Jauhianien. Föreställ dig hur det känns att se din vän släpas bort av beväpnade män utan att du kan göra något åt det. Hon sattes i emiratiskt fängelse, men släpptes efter par månader och placerades på ett flyg till London. Där upptäckte hon att en video som prinsessan Latifa spelat in före flyktförsöket hade spritts över världen. – Om ni ser detta har det inte gått bra. Antingen är jag död eller så är jag i en mycket, mycket, mycket dålig situation, säger Latifa i videon. – Det finns ingen rättvisa här. Särskilt om du är kvinna, så är ditt liv bara en förbrukningsvara. Budskapet går tvärtemot den bild som emiratet Dubai vill ge av sig självt.

Dubai är ett av de sju emirat som ingår i Förenade arabemiraten, och det framstår som ett av de mer liberala. Prinsessan Latifas farfar insåg tidigt att inkomsterna från oljan inte skulle räcka för alltid och beslöt sig för att satsa på lyxturism, vilket skulle visa sig bli en fullträff. Förra året kom 17 miljoner turister dit för att bada, shoppa och besöka världens högsta byggnad, Burj Khalifa. Samtidigt vittnar människorättsorganisationer om att Dubai är ett övervakningssamhälle där man kan bli fängslad om man kritiserar de styrande. Homosexualitet är förbjudet och kan ge 10 års fängelse. En kvinna som anmäler en våldtäkt riskerar att själv straffas för sex utanför äktenskapet. Skyskraporna skjuter upp genom dimman i Dubai. Skyskraporna skjuter upp genom dimman i Dubai. Foto: Kamran Jebreili/AP Kvinnor står under manligt förmyndarskap. De får bara arbeta om mannen tillåter det och en kvinna måste ha en lagligt godtagbar ursäkt för att neka sin make sex. Om hon vill skiljas måste hon ofta ge sin make ensam vårdnad över barnen. Under flera månader är Latifas öde okänt. Men i slutet av 2018 dyker det upp foton av prinsessan tillsammans med FN:s tidigare människorättskommissarie Mary Robinson. På bilderna ser Latifa frånvarande ut och enligt Robinson får hon psykiatrisk vård: – Hon är en behaglig ung kvinna, men är mycket bekymrad och behöver helt klart den medicinska vård som hon får. Kritiken mot Robinson är massiv. Människorättsorganisationen Human Rights Watchs chef Kenneth Roth säger att han också skulle vara bekymrad om han försökt att fly från ett fängelse och sedan kidnappats tillbaka till det.

Men hur kom det sig att Mary Robinson träffade Latifa? Jo, Robinson är vän med en annan kunglighet från Mellanöstern: Prinsessan Haya – som i sin tur är gift med Latifas pappa. Han är Dubais ledare: 70-årige schejk Mohammed bin Rashid al-Maktoum. Haya och schejken lärde känna varandra i Storbritannien eftersom de har ett gemensamt intresse för ridning. Schejken äger flera gods och ett berömt stall för racinghästar i Storbritannien. Där är han en ofta sedd gäst vid hästkapplöpningar och umgås med det brittiska kungahuset. Det var Haya som bad Robinson att träffa sin makes dotter Latifa. Haya har tidigare tävlat i hoppning på världselitnivå i bland annat sommar-OS i Sydney. 2004 blev hon schejkens sjätte hustru och tillsammans har de två barn. I brittiska livsstilsmagasinet Tatler hyllades hon 2017 för hur hon förändrat bilden av Mellanösterns kvinnor. På ett foto ses hon tillsammans med drottning Elizabeth II, som till skillnad från Haya täcker sitt hår med en sjal. Dubai-prinsessan Haya Bint al-Hussein beskrevs som en symbol för det moderna Dubai. Nu har hon sökt asyl i Storbritannien. Dubai-prinsessan Haya Bint al-Hussein beskrevs som en symbol för det moderna Dubai. Nu har hon sökt asyl i Storbritannien. Men strax efter att hon fått till mötet mellan Latifa och Mary Robinson flyr prinsessan Haya själv från Dubai, tillsammans med sina barn. I april 2019 tar de sin tillflykt till Storbritannien och en enorm fastighet på en av Londons dyraste gator, vid Kensington Gardens. Det uppges ha funnits två orsaker till flykten. Dels att Haya misstänkte att schejkens version av vad som hänt prinsessan Latifa inte var sann, och att hon själv fruktade för sina barns framtid. Och dels att schejken misstänkte att Haya haft ett förhållande med sin brittiske livvakt. Före Hayas flykt upplöste schejk Mohammed deras äktenskap, utan att hon visste om det. På sociala medier publicerar han en dikt som tycks handla om Haya. Där skriver han: ”Jag bryr mig inte längre om ifall du lever eller dör”.

När schejk Mohammed begär att barnen ska skickas tillbaka till Dubai inleds vad som kallats världens dyraste vårdnadstvist i London. Storbritanniens allra skickligaste advokater anlitas och processen tar ett drygt halvår. Den sätter också ljuset även på prinsessan Latifa och hennes medsystrars öden. Prinsessan Haya var rädd för att hennes barn ska kidnappas och tas till Dubai. Hon sade att hennes 12-åriga dotter har lovats bort som brud till Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och att schejk Mohammed sagt att hon och barnen aldrig ska kunna känna sig säkra i Storbritannien. Brittiska Hight court of justice, landets högsta civila domstol, genomförde därför en undersökning för att utvärdera risken för att Hayas barn skulle kunna kidnappas och föras bort. Resultatet av den offentliggjordes i mars – och det var häpnadsväckande.
Domstolen fann det bekräftat att schejk Mohammed låtit kidnappa prinsessan Latifa och att hon förts till Dubai mot sin vilja. Men även att Latifas storasyster Shamsa drabbats på samma sätt. Shamsa ville studera och flydde från sin familj under en semestervistelse på ett av schejkens brittiska gods år 2000. Två månader senare greps hon av beväpnade emiratiska agenter i Cambridge, sattes på en helikopter som flög till Frankrike. Därifrån flögs hon vidare till Dubai i ett privat jetplan. Sedan dess har hon inte synts till offentligt. Enligt vad Latifa berättade för Jauhianen hölls systern Shamsa inspärrad under åtta år och när hon kom ut var hon inte längre sig själv. Hon drogades och hölls under övervakning 24 timmar om dygnet, berättade Latifa. Schejkens behandling av sina döttrar kan utgöra brottsliga handlingar och kränkningar av mänskliga rättigheter, enligt den ansvarige domaren. Risken bedömdes som stor att även Hayas barn skulle kunna föras bort. För att förhindra detta tog domstolen över förmyndarskapet för dem. Schejk Mohammed har förnekat anklagelserna. Han uppger att han räddade sina döttrar från att utnyttjas av personer som ville åt hans pengar. Enligt honom var Shamsa ”mer sårbar än andra unga kvinnor i hennes ålder eftersom hennes status medförde en risk att bli kidnappad”. Och Latifa hade, enligt honom, manipulerats att pressa honom på pengar av fransmannen Hervé Jaubert.

Nyligen framkom dock uppgifter om att ännu en av Dubais prinsessor kan ha försökt fly. I tv-programmet 60 minutes Australia visade advokaten David Haigh, som driver kampanjen ”Free Latifa” tillsammans med Tiina Jauhiainen, upp delar av en video som han fått skickad till sig. I klippet identifierar den 26-åriga prinsessan Maitha al Maktum sig själv. Hon är kusin till Latifa och berättar att hon inte står ut längre och att hon planerar att fly. – Om de fångar mig är jag död, säger hon i videon. Vad som hänt därefter är okänt. David Haigh hoppas att det ökade trycket och uppmärksamheten från omvärlden ska leda till att situationen för Dubais kvinnor ska förbättras och att Latifa ska släppas fri. – Det är uppenbart att något är väldigt fel när kvinnor som Shamsa, Latifa, Haya och Maitha och ännu fler som du inte hört talas om försöker lämna landet. De har allt de kan önska sig materiellt, men vad de vill är att få leva ett fritt liv, säger han. Tiina Jauhiainen längtar efter att få träffa sin väninna igen, berättar hon för SvD. – Det är något jag tänker ofta på. Det är det som får mig att fortsätta kampanjen för att få henne fri. På frågan vad det första hon skulle göra om prinsessan blev fri idag säger hon: – När hon väl är fri och i säkerhet skulle jag ge henne en stor kram, tror jag." "

svd.se
Från överdriven lyx – mot frihet. Dubais prinsessa Latifa har flytt,…
Från överdriven lyx – mot frihet. Dubais prinsessa Latifa har flytt, misshandlats och fångats. SvD har intervjuat finländska medhjälparen och vännen, som berättar om kampen för att få Latifa fri. Nu vill fler kungliga bestämma över sina liv.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram