Ericssons 5G Tillverkning I Kina

2020-07-24

Detta är också milt uttryckt viktigt idag!!!

Vi så dra oss följande länk till minnes i ljuset av vad som nu sker och just nu idag är detta extremt viktigt och nu måste man till och med vara svensk för att missa vem som styr EU, som en gång hade en lite dålig dag på jobbet vid Brexit:

Den amerikanska dagstidningen Wall Street Journal var först att rapportera om att Kina överväger exportrestriktioner riktade mot de båda nordiska telekomjättarna Ericsson och Nokia. Kina förnekar detta och det gör Ericsson också.

Båda företagen tillverkar en stor del av sin 5G-utrustning, exempelvis basstationer, i Kina.

Restriktionerna kan, alltså enligt Wall Street Journal, komma som svar på de restriktioner allt fler europeiskas länder riktar mot kinesiska Huawei.

Storbritannien har redan förbjudit Huawei från att delta i utbyggnaden av 5G-nät i landet, med motiveringen att det utgör en säkerhetsrisk att låta företaget bygga telekomnätverk.

Även den franska regeringen överväger ett förbud för den kinesiska leverantören. EU har hittills valt en mjukare linje, där medlemsländerna uppmanas att frivilligt reglera hur utrustning från Huawei används.

I Sverige har vare sig regeringen eller den ansvariga myndigheten PTS utfärdat några begränsningar för vilken typ av 5G-utrustning kinesiska företag får sälja.

Ericssons 5G-fabrik i Kina beskrivs som företagets mest avancerade.

Fabriken som allt handlar om för Ericssons del heter Nanjing Ericsson Panda Communications och ligger i staden Nanjing, en dryg timmes resa med snabbtåg från Shanghai.

År 2018 beskrev man den som en flaggskeppsfabrik där alla nya 5G-produkter först tillverkas.

Ericsson avslöjar inga siffror om hur stor andel av produkterna som tillverkas i Kina, men den amerikanska storbanken Citi bedömer enligt sajten Nokiamob att 45 procent av Ericssons produkter tillverkades i Kina 2018.

För Nokias del är beroendet lägre, runt 10 procent enligt Citis beräkningar.

Mark Cash på analysföretaget Morningstar skriver att både Ericsson och Nokia har försökt minska sitt beroende av Kina genom att flytta produktion till fabriker i andra länder.

Men om Kina skulle införa restriktioner i dag skulle det ändå få stora konsekvenser.

”Om Ericsson inte tillåts exportera från Kina är risken att företagets andra fabriker i Estland, Brasilien och Sverige inte klarar att möta efterfrågan”, skriver han och tillägger att Ericsson nyligen uppgraderat sin kinesiska fabrik för en halv miljard kronor. HUR var det nu Pompeo sade gällande att bryta försörjnings - produktionskedjor....

Det är alltså inte bara en investering som delvis kan vara bortkastad om fabriken inte kan utnyttjas.

Ett kulissargument utanför verkligheten som kan rädda Ericsson och Nokia, att de europeiska operatörernas redan har en så stor del av sina befintliga nätverk från Huawei. Det är därmed lättare sagt än gjort att försöka förbjuda operatörerna att använda kinesiska leverantörer.

”Många operatörer är beroende av Huawei, så ett storskaligt förbud kanske aldrig blir verklighet”, säger man.

Ericsson väljer att inte kommentera uppgifterna i WSJ. Företaget undviker även att svara på en uppföljande fråga om man är beroende av sina kinesiska fabriker för att leverera 5G-utrustning.

”Ericsson har sedan länge en global produktion och närvaro på alla kontinenter, där våra huvudproduktionsverksamheter finns i USA, Brasilien, Mexiko, Kina, Polen och Estland (inhouse eller tillsammans med partner). Vi utvecklar kontinuerligt vår produktionsförmåga för att möta våra kunders behov och säkerställa snabb utbyggnad av 5G i alla länder”, skriver en talesperson för Ericsson.

Ska man tolka det som att ni inte kommer att svara på om några produkter enbart tillverkas i Kina?

”Vi har en global och flexibel produktionskedja som vi anpassar utifrån våra kunders behov. Vi går inte in på vad som produceras var och när då detta varierar över tid och utifrån våra kunders behov”, svarar Ericsson i ett nytt mejl.

Ericsson väljer i stället att hänvisa till en artikel på sajten Telecoms.com, där talespersoner för det kinesiska utrikesdepartementet uppger att uppgifterna i Wall Street Journal är fel.

”Den här informationen är påhittad med dolda motiv, det är ondskefullt fabricerade nyheter med syfte att underminera de goda relationerna mellan Kina och EU”, säger talespersonen enligt sajten som i sin tur hänvisar till den statligt kontrollerade tidningen Global Times. Det i sin tur kan väl nära nog ses som något som inte möjligtvis har passerat Mike Pompeos radar obemärkt....

Även utrikesdepartementets talesperson Wang Wenbin kallar uppgifterna ”fake news”, enligt den kinesiska mediebyrån Caixin.

Telekomjätten Ericsson har skrivit kontrakt med några av Kinas största telefonoperatörer. Men samtidigt tvingas bolaget till nedskrivningar på en miljard kronor.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram