Svenskt I Brasilien

2020-07-08

”Detta är en del av ett tekniköverföringsprogram inom Gripen-projektet. Baserat på den teoretiska och praktiska utbildningen på plats för brasilianska ingenjörer och monterare vid Saab i Linköping kunde vi etablera en högt kvalificerad produktionslinje på SAM, enligt samma standarder som vi har vid fabriken i Sverige, säger Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics,

Därefter levereras flygdelarna från SAM för slutmontering på Embraers fabrik i Gavião Peixoto och Saabs egen fabrik i Linköping.

Saab AB grundades 1937 och är ett av Sveriges ledande försvarsindstruföretag. Mellan 1947 och 1990 var det moderföretaget till biltillverkaren Saab Automobile. Huvudfokuset är emellertid stridsflygplan, stridsvapen, missilsystem, torpeder, sensorsystem, obemannade undervattensfordon samt flygburna övervakningslösningar (inklusive GlobalEye och Saab 2000 Erieye), radar och medel för elektronisk krigföring. Med cirka 17 000 anställda betraktas Saab som fästet i Sveriges militärindustriella komplex.

Saab JAS 39 Gripen är ett lätt enmotorigt flerflygplan. Tidigare modeller av Gripen uppnådde måttlig framgång i Centraleuropa, Sydafrika och Sydostasien.

En uppdaterad och ombyggd version, benämnd Gripen JAS 39E / F, men även kallad Gripen NG eller Super JAS, började leveranserna 2019. Förändringarna inkluderar ett nytt kraftverk, en aktiv elektronisk skannad matrisradar och avsevärt ökad intern Bränslekapacitet.

Det brasilianska flygvapnet driver för närvarande en F-39E Gripen, med ytterligare 27 F-39E och 8 F-39F på beställning. Ytterligare 72 E / F-flygplan ska beställas. Saab vann ett kontrakt med Brasilien 2014 efter en hård tävling som inkluderade Boes F / A-18 Super Hornet, Dassault Rafale och Eurofighter Typhoon. Tekniköverföring var ett stort krav för alla förslag.

Finns det möjligen andra teknologiskt framstående företag inom ramen för Investor som kan spela en roll i dessa sammanhang...

Lite som kuriosa för en svensk, kan det ju vara bra nu att känna till följande:

Ericsson sålde sin första telefonstation till Brasilien 1900. Företaget blev dock inte etablerat i Brasilien förrän på 1920-talet. På den tiden dominerade Companhia Telefónica Brasileira (CTB) landets telefonmarknad. Företaget var operatör i de största städerna, som São Paolo och Rio de Janeiro, och köpte all utrustning från en av Ericssons konkurrenter. Ericsson kunde göra affärer med andra företag som arbetar utanför CTB: s koncessionsområden och inrättade sedan ett säljbolag Sociedade Ericsson do Brasil (EDB) i Rio de Janeiro 1923. I slutet av 1920-talet hade Ericsson också sålt sitt första 500 - system till den lilla staden Juiz de Fora.

1934 var Wolf Kantif, en engelskman bosatt i Brasilien, anställd av Ericssons lokala företag. Kantif var en mycket begåvad säljare som reste mycket i de nordöstra delarna av landet som befann sig utanför CTB: s koncessionsområde. Med sitt charmiga sätt kunde han övertyga, på för Ericsson känt manér får väl anta, människor på olika ställen för att starta telefonföreningar. Dessa organisationer beställde sedan utrustning från Ericsson i Sverige. Under 1940 fick Ericsson ett fast fotfäste i Brasilien.

I mitten av 1940-talet började Ericsson också ta emot order från CTB och det svenska bolagets försäljningsvolymer ökade ännu mer.

1952 reagerade dock den brasilianska regeringen och krävde att den ökande importen av telekomutrustning från Sverige skulle minska. I stället ansåg regeringen att Ericsson skulle starta en fabrik i Brasilien.

Ericsson följde regeringens rekommendationer och byggde en telefonproduktionsanläggning utanför São Paolo. Snart började Ericsson också tillverka crossbar-switchar i sin brasilianska fabrik. Verksamheten expanderade snabbt. I 1960 levererade EDB all teleutrustning i Brasiliens nya huvudstad Brasilia.

I mitten av 1960-talet fick EDB en stor order för crossbar-switchar för São Paolo och andra platser, och i slutet av årtiondet hade Ericsson uppnått en marknadsandel på cirka 50 procent. År 1974 var det nödvändigt att bygga en ny produktionsanläggning i San José dos Campos.

Under slutet av 1970-talet drabbades dock den brasilianska ekonomin av en djup recession och orderna för telekomutrustning sjönk. Landet tvingades till och med att avbryta tidigare placerade order. 1979 fick Ericsson dock sin första AXE-order till en telefonstation i São Paolo.

Den första ordern för ett mobilsystem mottogs 1992. Från 1997 till 1998 sattes tio mobillicenser till auktion, vilket gjorde det till världens största auktion fram till den tiden. För att möta ökad efterfrågan följde Ericssons kontrakt med tillhandahållande av utrustning för mobiloperatör Tess D-AMPS- systemet i Sao Paolo Ericsson att tillverka både basstationer och mobiltelefoner vid fabriken i San José dos Campos.

I början av 2000 hade Ericsson 2.400 anställda i Brasilien. Företaget hade en marknadsandel på 35 procent för fast telefoni, 40 procent för mobila system och 34 procent för terminaler (mobiltelefoner och handdatorer). Brasilien var Ericssons största marknad så långt i Latinamerika och en av de största i hela världen.

Vilken överraskning...sedan finns ABB....

sputniknews.com
The factory in São Bernardo do Campo for manufacturing Gripen E/F…
The factory in São Bernardo do Campo for manufacturing Gripen E/F fighter jets is Saab's first outside of Sweden's borders. The parts produced there will be used for...

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram